Verden

Vannkanon mot demonstranter i Hviterussland. Nye pågripelser.

Til tross for at sikkerhetsstyrker er på plass i Hviterusslands hovedstad Minsk, har flere tusen hviterussere igjen strømmet ut i gatene for å demonstrere.

Det blir brukt vannkanon mot demonstranter i Minsk.
  • NTB

For åttende helgen på rad har store folkemengder fylt gatene i Minsk for å markere motstand mot landets president Aleksandr Lukasjenko.

– En vannkanon har blitt brukt i Minsk. Det har blitt gjort pågripelser, sier Olga Tsjemodanova, som er talsperson for innenriksdepartementet i Hviterussland, til nyhetsbyrået AFP.

Forrige helg møtte rundt 100.000 hviterussere opp for å demonstrere, og 350 av dem ble pågrepet.

Opposisjonen ba i forkant av søndagens protest demonstranter om å ta med seg bilder av politiske fanger. Flere framtredende medlemmer av opposisjonen er fengslet, blant dem Maria Kolesnikova.

Utenlandske journalister har fått trukket akkrediteringen sin i Hviterussland, noe som gjaldt fra fredag. Det er knyttet usikkerhet til om dette gjør at myndighetene vil være mer hardhendte med demonstrantene enn de har vært tidligere.

Fagforeningen for hviterussiske journalister hevder at minst tre mediefolk er blitt pågrepet.

Demonstrasjonene i landet startet for alvor etter presidentvalget 9. august, som ifølge offisielle resultater endte med at Lukasjenko fikk over 80 prosent av stemmene. Opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja har erklært seier i det omstridte valget og mener det ligger valgfusk bak resultatet.

Det anslås at rundt 10.000 personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i landet så langt.

Les mer om

  1. Minsk
  2. Hviterussland