– George Floyd ba om hjelp helt til siste åndedrag

George Floyd ba om hjelp helt til siste åndedrag og var ikke en trussel mot noen. Det sa aktor Steve Schleicher under sluttprosedyren i rettssaken mot Derek Chauvin (bildet).

Den 45 år gamle tidligere politimannen står tiltalt for drap etter at han presset kneet sitt mot Floyds hals i over 9 minutter 25. mai i fjor.

– Floyd tryglet helt til han ikke lenger kunne snakke. Alt som trengtes, var litt medfølelse, og det ble det ikke vist noe av den dagen, sa Schleicher til juryen som skal avgjøre om Chauvin er skyldig.

Rettssaken har foregått i Minneapolis siden slutten av mars, byen der den fatale pågripelsen skjedde for snart 11 måneder siden.

Floyd ble pågrepet fordi en butikkansatt mente han hadde brukt en falsk dollarseddel.

Det viktigste stridspunktet under rettssaken har vært hvorvidt Floyd døde ene og alene av at Chauvin presset kneet mot halsen hans, eller om det kan ha vært andre medvirkende årsaker, som bruk av rusmidler og hjerteproblemer, som førte til at 46-åringen døde.

Etter sluttprosedyrene skal juryen finne ut om Chauvin er skyldig. Dersom juryen ikke finner Derek Chauvin skyldig, frykter mange amerikanerne nye opptøyer.

Myndighetene tar ingen sjanser. Onsdag stenges alle de offentlige skolene i Minneapolis. 3000 personer fra nasjonalgarden i Minnesota er blitt kalt inn på jobb. Flere er i beredskap. I tillegg er over tusen politifolk med på å sikre byen.

Det er reist tre ulike tiltaler mot Chauvin, hvorav den mest alvorlige er forsettlig drap. Denne tiltalen har en strafferamme på 40 års fengsel. Den mildeste er uaktsomt drap. Her er strafferammen 25 års fengsel.