Titusenvis demonstrerer i Hviterusslands hovedstad

For sjette uke på rad er det enorme demonstrasjoner mot regimet i Hviterussland.

Gatene i Minsk ble søndag nok en gang fylt opp med mennesker som ville vise sin motstand mot det autoritære regimet

Demonstranter med røde og hvite protestflagg har samlet seg til nok en massemønstring, og søndag hadde opposisjonen kalt inn til en «marsj for rettferdighet». Titusenvis møtte fram, melder nyhetsbyrået AFPs reporter.

Flere hundre politifolk og soldater hadde også møtte opp. Soldater i kampuniform væpnet med automatvåpen holdt vakt i sidegater og ved Republikkpalasset mens folk strømmet til sentrum av Minsk til fots.

Myndighetene har stengt metrostasjonene, og mobiltjenester er nede.

De rød-hvite flaggene har blitt et symbol for motstanden mot Lukasjenko.

Også lørdag var det store demonstrasjoner i Minsk. Dai pågrep hviterussisk opprørspolit flere hundre kvinner som demonstrerte i Minsk, blant dem en av protestbevegelsen store stjerner.

Demonstratene krever at president Aleksandr Lukasjenko går av etter 26 år ved makten.

Politiet grep inn mens demonstrantene sto arm i arm. De ble halt inn i politibiler, og på kort tid var flere hundre pågrepet, rapporterer nyhetsbyrået AFPs journalist.

Pågrep 73-åring

Politiet har ikke oppgitt noe antall. Menneskerettsorganisasjonen Viasna har publisert en liste med navnene på 314 personer som ble pågrepet, melder nyhetsbyrået DPA.

Blant dem var den fremtredende aktivisten Nina Baginskaja, en 73 år gammel oldemor som har blitt blant demonstrantenes mest kjente fjes. Den pensjonerte geologen deltok i sin første demonstrasjon mot sovjetisk styre i 1988 og har ofte stått i front under den pågående protestbølgen.

73 år gamle Nina Baginskaja ble pågrepet av politiet lørdag.

Protestmarsjen er den siste i en rekke kvinnedominerte demonstrasjoner mot den autoritære presidenten etter hans omstridte valgseier i august.

Utfordreren fra opposisjonen, Svetlana Tikhanovskaja, erklærte også seier i presidentvalget.

Les også

Hviterussisk oldemor blant over 300 pågrepne i Minsk

Hyllest fra Litauen

Fra sitt eksil i Litauen hyller Tikhanovskaja kvinnemarsjen.

– De har skremt og lagt press på kvinnene for andre måned på rad. Men på tross av dette, fortsetter hviterussere sin fredelige protest og viser sin fantastiske styrke, sier hun i en videohilsen lørdag.

Svetlana Tikhanovskaja representerer opposisjonen mot Lukasjenkos regime.

Kvinneprotestene i Hviterussland startet i kjølvannet av den ekstreme volden som Lukasjenkos styrker brukte mot pågrepne demonstranter.

Hvitkledde kvinner begynte å danne menneskelenker og marsjere gjennom hovedstaden Minsk og andre byer, bærende på blomster. Politiet lot i starten de fredelige demonstrantene være. Men forrige helg grep politiet inn med hard hånd og pågrep titalls kvinner i en lignende protest.

Maskerte polititjenestemenn har pågrepet hundrevis av demonstranter

Tikhanovskaja til Brussel

Offisielle resultater ga Lukasjenko 80 prosent av stemmene i valget 9. august, men opposisjonen og noen valgfunksjonærer sier resultatene er manipulert.

EU anerkjenner ikke valgresultatet og har varslet sanksjoner. Mandag skal Tikhanovskaja møte utenriksministrene i EU-landene og tale i unionens folkevalgte forsamling i Brussel.

Siden valget er det holdt store demonstrasjoner i flere byer rundt om i landet, og inntil 200.000 anslås å ha deltatt på noen av søndagsprotestene i Minsk.

Flere fremtredende medlemmer av opposisjonen er fengslet, mens andre er blitt tvunget ut av landet. Tusenvis av demonstranter er blitt pågrepet.