Sviende norsk refs av FN-sjefen

FN-ambassadør Mona Juul mener at toppsjefen i verdensorganisasjonen egner seg dårlig som leder. I et hemmelig brev til UD hudfletter hun FN-sjefen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ble tatt forventningsfullt i mot av internt fordrevne da han besøkte leiren Manik Farm på Sri Lanka i mai i år.
  • Kristoffer Rønneberg

Juul, som er en av de to norske ambassadørene ved FN-delegasjonen i New York, beskriver i brevet til Utenriksdepartementet en toppsjef som «strever med å vise lederskap» og som «har stadige raseriutbrudd», som gjør det vanskelig å jobbe med ham.

Ban Ki-moon kommer til Norge 31. august. Rapporten fra Norges FN-utsending er ikke den beste velkomst.

Aftenposten har fått tak i hele det hemmeligstemplede dokumentet, som Juul sendte til UD for en måned siden. Det er en evaluering av Ban Ki-moon i forbindelse med at han er halvveis gjennom sin første periode som generalsekretær i FN.

–I en tid da FN og behovet for multilaterale løsninger på globale kriser er mer påkrevet enn noensinne, glimrer Ban og FN med sitt fravær, skriver Juul.

«Maktesløs».

Punkt for punkt utdyper hun argumentet. I forhold til finanskrisen skriver hun at Ban ikke har klart å gjøre FN til den viktigste arenaen, og at den såkalte G20-gruppen har fylt dette «vakuumet».

På miljøfronten «strever FN med å være relevant», mener Juul, som legger til at «Bans stemme på vegne av de fattige knapt nok er blitt registrert».

Politiske kriser er heller ikke Bans styrke, ifølge FN-ambassadøren, som beskriver generalsekretærens tur til Burma i sommer som «et lysende eksempel» på hans manglende «lederskap og evne til å levere på verdensorganisasjonens vegne».

Heller ikke turen til krigsherjede Sri Lanka i mai imponerer Juul, som omtaler ham som en «maktesløs observatør» hvis «moralske stemme og autoritet har vært fraværende».

«Byråkraten».

Og slakten fortsetter. Juul tegner et bilde av Ban som både tafatt, lite engasjerende, lite villig til å dele rampelyset og ukarismatisk. I tillegg skal FN-sjefen ha et lynne som gjør det svært vanskelig å jobbe med ham:

–Ban har stadige raseriutbrudd, som selv sindige og erfarne medarbeidere har problemer med å takle, skriver hun.

Ban Ki-moon har måttet tåle kritikk omtrent siden han tiltrådte for to og et halvt år siden. Som utenriksminister i Sør-Korea var han kjent som «byråkraten», og hans lavmælte stil står i kontrast til den engasjerte forgjengeren Kofi Annan.

Bans lave profil var også en av årsakene til at USA ønsket ham som FN-sjef. Men nå har selv amerikanerne trolig fått nok, skriver Juul, som antyder at mange i Obama-administrasjonen allerede snakker om at Ban ikke vil få en ny femårsperiode som generalsekretær.

Kilder Aftenposten har snakket med omtaler det som «pinlig» for UD at FN-delegasjonens holdninger til Ban blir kjent, men at det store problemet ligger i konsekvensene av innholdet i notatet.

–FN har jo alltid vært en svært viktig arena for Norge. Et svakere FN gjør det vanskeligere for Norge å opprettholde sitt image som en fredsnasjon, sier seniorforsker Eli Stamnes ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Mona Juul ønsket i går ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

FN-ambassadør Mona Juul.