Verden

Legger holocaustarkiv ut på nettet

Google og Yad Vashem holdt onsdag en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av den omfattende databasen. FOTO: REUTERS/Baz Ratner/SCANPIX

Et viktig arkiv over ofre for nazistenes jødeutryddelser blir nå tilgjengelig på internett for alle interesserte. Som et første skritt har Yad Vashem-museet i Jerusalem lagt ut 130.000 bilder.

Bildene, som er av god teknisk kvalitet, kan studeres på Yad Vashems nettsider. Dermed har alle som er opptatt av historien om holocaust og dens ofre, fått tilgang til en verdifull ny kilde, opplyste Yad Vashem og nettselskapet Google onsdag.

— Vi konsentrerer oss om å finne nye og nyskapende måter for å gjøre den enorme mengden materiale i våre arkiver tilgjengelige for en global målgruppe. Materialet må også være søkbart, sa Yad Vashems leder Avner Shalev.

- Vi ser på digitalisering som en stor sjanse til å utveksle viktig materiale med andre og spre materialet til brede grupper, tilføyde Yossi Matias i Google.

Matias og Shalev håper det heretter blir lettere å oppspore dokumenter som tidligere var vanskelig å finne.

Yad Vashems holocaustarkiv ble grunnlagt i 1953 og regnes som verdens viktigste samling av dokumentasjon omkring jødeforfølgelsene. Arkivledelsen håper at samarbeidet med Google skal føre til at flere unge blir interesserte i samlingen.

Dette bildet ble offentliggjort av Yad Vashem, og viser vakter ved konsentrasjonsleiren Belzec i det okkuperte Polen i 1942. FOTO: AP PHOTO/YAD VASHEM