Minst 25 drept i narkoaksjon i Rio de Janeiro

Minst 25 personer døde under den dødeligste politiaksjonen siden 2007 i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro. En politibetjent er blant de døde.

Politiet frakter en skadet person ut av en bolig i favelaen. Minst 25 personer er drept og flere skadet etter skuddvekslingen mellom politiet og gjengkriminelle torsdag.

Skuddvekslingen fant sted i favelaen Jacarezinho, nord i millionbyen, skriver avisen O Globo.

Politiet aksjonerte torsdag mot en gjeng mistenkt for narkotikasmugling. Flere sivile måtte barrikadere seg inne etter at gjengmedlemmene og politiet startet å skyte mot hverandre.

Minst 25 personer er drept. Blant dem en politibetjent. I tillegg ble flere sivile skadet, blant annet to passasjerer ved en T-banestasjon.

Gjengmedlemmene forsøkte å flykte da politiet tok seg inn i favelaen. TV-bilder viser at de mistenkte løp fra tak til tak, i et forsøk på å komme seg unna politiet.

Over 200 politiansatte deltok i politiaksjonen torsdag. En politimann mistet livet under skuddvekslingen.

Dødeligste politiaksjon siden 2007

Ifølge Globo er dagens skuddveksling en av de dødeligste siden 2016. Det var først da landets myndigheter begynte å registrere hendelser med skytevåpen.

– Dette er den dødeligste politioperasjonen i Rio siden 2007, sa Ronaldo Oliveira, politisjefen i Rio, til Reuters.

I 2007 døde 19 personer under en politiaksjon i favelaen Complexo do Alemão.

– Men da mistet vi ikke en av våre egne, sa Oliveira.

Flere av de mistenkte brukte taket på husene til å flykte fra politiet. Her løper en politibetjent mellom husene i favelaen.

200 politibetjenter i gatene

Minst 200 politiansatte bidro i aksjonen mot narkogjengen. En politibetjent døde. To andre ble skadet.

– Han kommer til å bli savnet, sier skriver politiinspektør Andre Leonardo i en uttalelse på Facebook.

Rio de Janeiro er en av de mest voldelige delene av Brasil, skriver BBC. Store deler av byens slumområder, også kjent som favelaer, kontrolleres av kriminelle. Mange av disse kobles til narkokarteller.

Minst 25 personer døde under skuddvekslingen mellom politiet og gjengkriminelle.

Brud bak låste dører

Ifølge Globo måtte flere av beboerne i området barrikadere seg inne. Avisen skriver at en gravid kvinne, som skulle til sykehuset for å gjennomføre keisersnitt, måtte låse seg inne som følge av skuddvekslingen mellom politiet og de mistenkte narkotikasmuglerne.

Også en brud, som var på vei til sitt eget bryllup, måtte låse seg inne.

Mist ti personer ble arrestert under aksjonen. Blant de drepte skal det være flere ledere av den kriminelle gjengen, ifølge politiet.

Brasiliansk politi blir ofte kritisert for å bruke for mye makt under politiaksjoner.

Professor kritisk til politiaksjon

Politiet begrunnet aksjonen med at de hadde mottatt meldinger om at gjengen rekrutterte barn inn til den kriminelle virksomheten. Gjengen det er snakk om, skal ha vært involvert i flere drap og kidnappinger, ifølge lokale medier.

Ignacio Cano, professor i sosiologi, er kritisk til politiaksjonen. Han sier det er latterlig hvis aksjonen ble iverksatt fordi gjengen rekrutterte barn.

– Alle vet at det er barn i disse gjengene, sier han til BBC.

Ikke alle var positive til politiets tilstedeværelse og aksjon torsdag.

Positiv kriminalitetsutvikling

Rio de Janeiro har lagt bak seg en lengre periode med positiv kriminalitetsutvikling. Mye tilegnes en rettsavgjørelse fra juni i fjor, som begrenset politiets mulighet til å gjennomføre større operasjoner i slumområdene. Etter avgjørelsen har antallet dødsfall i favelaene gått ned.

Dødsfall som følge av skyteepsioder sank med 70 prosent, sammenlignet med gjennomsnittet, ifølge forskningsgruppen Grupo de Estudos dos Novos Ilegalismos fra universitetet i Fluminense.

Drapsstatistikken i Rio har gått ned med 48 prosent. Andre kriminalitetstyper har også minsket. Flere forskere mener dette viser at den beste måten å bekjempe kriminalitet på, ikke er gjennom voldsbruk og politiaksjoner.