Flere flyktninger omkommet enn først antatt

Flyktninger ankommer havnen Pozzallo på Sicilia 19.april. Ifølge øyevitner er tragedien mye større enn man tror.
afp000868817-dW__n8J6xc.jpg
afp000868808-9h0C65t90E.jpg
afp000868818-wGkKkUZgaO.jpg
afp000868813-TaifttJ6yg.jpg
afp000868827-HccIkLWLOh.jpg
afp000868816-qTH5KR_JLe.jpg
afp000868828-DPaaJvzOBD.jpg
  • Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner, forteller et øyenvitne.

Øyenvitne er en mann fra Bangladesh, og var blant de 28 som overlevde det dramatiske forliset utenfor kysten av Libya søndag.

— Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner, har mannen ifølge nyhetsbyrået Ansa fortalt til italienske myndigheter.

Mange var ifølge ham låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantet og gikk ned rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag.

Les vår korrespondent Ingeborg Moe:

Les også

Hvor mange flere skal drukne før Europa trår til?

Låste dørene

— Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem når de prøvde å komme ut, skal mannen ha fortalt etter å ha blitt fløyet til Sicilia med et italiensk redningshelikopter.

Det som søndag ble omtalt som tidenes tragedie i Middelhavet, med opptil 700 omkomne, kan dermed vise seg å ha vært enda større.

I tillegg til de 28 overlevende er det bare funnet 24 omkomne i sjøen, og hvor mange som befant seg om bord i fiskebåten er derfor vanskelig å fastslå.

— Det ser ut til at vi står overfor den verste massakren noensinne i Middelhavet, sier en talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger, Carlotta Sami.

Aldri mer

– Dersom vi europeere ikke greier å forhindre disse daglige tragediene, vil det gå ut over troverdigheten vår, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

EUs utenriks-, innenriks- og justisministre møtes mandag til hastemøtet for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år.

– Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Får kritikk

EU får hard kritikk for ikke å gjøre nok for å hjelpe flyktningene som risikerer livet i et forsøk på å ta seg sjøveien til Europa.

I fjor ble den italienske operasjonen Mare Nostrum avviklet og erstattet av EU-operasjonen Triton, som er mer rettet inn mot grensekontroll i Europa enn livredding utenfor kysten av Libya.

– Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Tirsdag reiser han til Roma, hvor han skal drøfte problemene med sin italienske kollega.

Jan Egeland: - Det er vårt feriehav

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, mener sjøfartsnasjonen Norge nå må gå foran.

– Middelhavet er feriehavet vårt, det er ikke ukjent for oss. Vi kan ikke fortsette å hygge oss i havet der det skjer en massedød. Vi har et ansvar, sier Egeland.

Han mener at Norge hverken er bedre eller verre enn andre.

– Det er rett og slett en kollektiv handlingslammelse som har funnet sted.

(©NTB)