Mistenkte menneskesmuglere pågrepet etter forlis i Middelhavet

Italiensk politi har lenge jobbet med å nøste opp i nettverket av menneskesmuglere. Nå er flere arrestert, og de mest sentrale er blitt Italias mest ettersøkte menn.

Disse to mennene er arrestert etter båtforliset som krevde over 800 liv søndag. Kapteinen (til venstre) kan bli siktet for massedrap.
  • Mala Wang-naveen
Flere skal være arrestert etter den tragiske ulykken i Middelhavet der flere omkom fordi de var låst inne under dekk. Nå har italiensk politi etterlyst og pågreoet flere de mener er bakmenn til et omfattende smuglernettverk som transporterer flyktninger fra Libya og en rekke andre land. Målet er Nord-Europa.

Opptil 950 båtflyktninger skal ha vært stuet om bord i fiskebåten som natt til søndag kantret utenfor kysten av Libya, på vei mot Europa.

I kjølvannet av tragedien har italienske etterforskere nå åpnet en drapsetterforskning mot kapteinen og hans nestkommanderende som var blant de 28 overlevende som ankom den sicilianske havnen Catania.

— Aktor Salvi har i kveld foretatt to arrestasjoner av mennesker som er involvert i dette. Det viser at det italienske rettssystemet virker, sier en talsmann til den engelske avisen The Express.

En tunisier og en syrer arrestert for forliset

Bare 28 overlevde og ble avhørt da de ankom Catania på Sicilia. To av dem viste seg å være kapteinen på fiskebåten, samt hans nestkommanderende, opplyser Italias infrastrukturminister Graziano Delrio. Ifølge den britiske avisen The Telegraph skal kapteinen være tunisier, mens den andre mannen skal være syrer.

De to skal være siktet for å bidra til illegal innvandring, kapteinen ble i tillegg til siktet for massedrap i forbindelse med forliset, skriver Firstpost. De to blir fremstilt for en domstol i Catania til fredag.

Ifølge italienske myndigheter kolliderte den 20 meter lange båten med et portugisisk lasteskip, delvis på grunn av kapteinens feilmanøvrering. Kollisjonen med lasteskipet førte til at båten kantret, skriver NTB.

Påtalemyndigheten bekrefter de tidligere meldingene om at det var flere barn om bord, og at flere av de omkomne var innelåst under dekk.

Mannskapet på lasteskipet som fiskebåten kolliderte med, kan ikke klandres for tragedien, understreker påtalemyndigheten.

Smugler lo av de overfylte båtene

Mandag kunne politiet i Palermo fortelle at det var utstedt arrestordre for 24 menn som styrer det omfattende smuglernettverket, deriblant to av de mest sentrale bakmennene Ermias og Ghermay. 14 av de mistenkte ble pågrepet i Roma, Milano, Bari og i flyktningleire på Sicilia. De arresterte skal være fra Eritrea, Etiopia, Ghana og Elfenbenskysten.

Ermias og Ghermay har vært etterlyst siden oktober i 2013 da en båt forliste utenfor den italienske øya Lampedusa. 366 mennesker druknet. Italia har etterlyst de to mennene som antas å gjemme seg i Libya.

Den italienske avisen La Repubblica kan fortelle at man i et opptak gjort i den italenske etterforskningen som nå har ledet til flere arrestasjoner, kan høre en av menneskesmuglerne le av de overfylte båtene med flyktninger.

- De sier at jeg alltid slipper for mange ombord, men det er flyktningene som vil reise så fort som mulig, kan man høre Mered Medhanie si mens han ler. Medhanie som er antatt å være en av de viktigste bakmennene, skal også ha skrytt av at han hadde den "samme stilen" i sin kriminelle løpebane som den avdøde diktatoren Muammar Gaddafi.

Skal ha smuglet ut flyktninger fra mottakssentre

Medhanie skal ha klaget over at han var "stresset" og at "det rett og slett var for mye arbeid som måtte gjøres". Han skal ifølge The Daily Beast ha omtalt flyktnignene som "tall" og "business", men snakket varmt om sine egne barn.

Medhanie hevder at han iløpet av det siste året har ført 8000 flyktninger over i båter som har hatt Italia som mål. Han skal også ha bestukket vakter på mottakssentre på Sicilia for å slippe ut de internerte flyktningene. Men for "ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet" skal det ha vært snakk om 20 mennesker om dagen.

Medhanie skal ha levd et godt liv i Tripoli, og omtales som en mann som likte å skryte av sin virksomhet.

— Det vi gjør er ulovlig, men vi er den eneste regjeringen som kan hjelpe alle og lytte til dem, skal han ha sagt på telefonen til en "kollega".

Aktor i Palermo, Maurizio Scalia, håper nå at de kan få de arresterte mennene til å vitne mot sine sjefer og andre involverte. Selv om de ikke skulle gjøre det, har telefonavlytningene gitt etterforskerne stor innsikt i hvordan nettverkene er organisert. De antar at over 200.000 mennesker skal ha blitt ført fra Libya til Italia iløpet av de siste 18 månedene.

Nettverkene foretar transaksjoner verdt flere hundre tusen euro

Ifølge FN skal 800 ha omkommet i det tragiske forliset der både barn og kvinner ble låst inne under dekk. Påtalemyndigheten i Palermo melder at de menneskehandlernettverkene de har klart å pågripe, foretar transaksjoner verdt flere hundretusen euro.

For flyktningene som har betalt for den livsfarlige ferden over Middelhavet, har også betalt for å gjenforenes med sine slektninger i Nord-Europa.

Betalingen foregår gjennom eget banksystem

Det antas at det å smugle en flyktning fra Eritrea eller Etiopia til Libya koster 30.000 kroner, mens det å krysse havet over til Italia betyr et tillegg på omtrent 8000 kroner. Skal de til videre til Nord-Europa, koster det ytterligere 8000 kroner.

Betalingen skal ifølge Firstpost foregå gjennom hawala-systemet som er et banksystem i land som ikke har normalt fungerende bankvesen. Eksempelvis kan en slektning i Norge betale en lokal megler, og betalingsinformasjonen blir deretter oversendt til menneskesmuglerne.

De kriminelle bakmennene skal ifølge den italienske avisen Corriere della Sera ha hjulpet flyktningene ut av mottakssentra på Sicilia, transportert dem til Roma eller Milano, for deretter å sende dem videre til land som Tyskland, Nederland, Norge, Sverige og Danmark.

De er som slavehandlere fra det forrige århundret

Den italienske statsministeren, Matteo Renzi oppfordret i går Europa å konsentrere seg om å forhindre flere "eskaleringen i slike dødsseilaser". Trafikken fra Libya står for 90 prosent av denne illegale formen for innvandring til Italia.

— Vi står overfor en organisert kriminell aktivitet som bringer inn masse penger, men fremfor alt ødelegger mange liv, sa Renzi på en felles pressekonferanse med Maltas statsminister, Joseph Muscat.

Han sammenlignet aktiviteten med slavehandlere fra forrige århundre som skruppelløst handlet i menneskeliv.