Verden

Erdogan anklager Myanmar for «folkemord»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklager myndighetene i Myanmar for «folkemord» mot den muslimske folkegruppen rohingyaene.

Indonesiske aktivister brente plakater av Myanmars leder Aung San Suu Kyi utenfor Myanmars ambassade i Jakarta. Foto: Achmad Ibrahim / TT / NTB scanpix

  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • NTB

Aktivistene utenfor Myanmars ambassade krever en slutt på volden mot den muslimske minoriteten Rohingya. Foto: Achmad Ibrahim / TT / NTB scanpix

– De som lukker øynene for dette folkemordet, som fortsetter under demokratiets dekning, er dets samarbeidspartnere, sier den tyrkiske presidenten.

Under en tale under den islamske Eid al-Adha-festen, anklaget Erdoğan myndighetene i Myanmar for «folkemord» mot den muslimske minoriteten i Rohingya, skriver The Guardian.

Under talen sa Erdoğan at han vil ta opp konflikten under FNs neste generalforsamling i New York senere denne måneden.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er ikke nådig når han kritiserer myndighetene i Myanmar. Foto: Handout / REUTERS

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu, sier den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu at myndighetene i Bangladesh vil «åpne dørene» for rohingyaene. Den tyrkiske utenriksministeren sier også at Tyrkia vil dekke kostnadene for at Bangladesh skal ta imot flere rohingyaer.

– Vi vil organisere et møte i løpet av 2017 for å finne en løsning. Vi må finne en endelig løsning for denne konflikten, sier Cavusoglu.

På flukt fra Myanmar

Torsdag ble 26 muslimske rohingyaer funnet døde etter at de forsøkte å flykte i flere båter fra kamper og voldshandlinger i Myanmar. 15 barn og elleve kvinner ble funnet omkomne, de tre båtene de hadde brukt kantret.

Rohingyaene forsøkte å krysse elven Nas, som går langs grensen mellom de to landene, ifølge tjenestemenn i Bangladesh. Ulykken fant sted onsdag.

Rundt 58.600 rohingyaer har flyktet til Bangladesh for å unnslippe forfølgelse. Foto: Bernat Armangue / TT / NTB scanpix

Rundt 58.600 mennesker som tilhører rohingya-folket, har flyktet til Bangladesh fra kamper mellom sikkerhetsstyrker og militante rohingyaer i Myanmar den siste uken, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

I en uttalelse ber USAs FN-ambassadør sikkerhetsstyrkene følge folkeretten.

– I det burmesiske sikkerhetsstyrker agerer for å forhindre ytterligere vold, har de et ansvar for å overholde den humanitære folkeretten, som blant annet inkluderer å avstå fra å angripe uskyldige sivile og hjelpearbeidere, og å sikre at hjelp når dem som trenger den.

Bekymret over situasjonen

FNs generalsekretær António Guterres er «dypt bekymret» over uroen i Myanmar etter at det brøt ut uro i delstaten Rakhne 25. august.

– Generalsekretær António Guterres er dypt bekymret på grunn av rapporter om overgrep i løpet av operasjonene som utføres av Myanmars sikkerhetsstyrker i delstaten Rakhine og oppfordrer til beherskelse og ro for å unngå en humanitær katastrofe, sier Eri Kaneko, talsmann for generalsekretæren.

FN mener rohingyaene er en av verdens hardest forfulgte minoriteter. Overgrepene som utføres av Myanmar, bekymrer FNs generalsekretær. Foto: Bernat Armangue / TT / NTB scanpix

Siden det brøt ut uro er rundt 400 mennesker drept, ifølge hæren i Myanmar. Uroen startet som følge av at rohingya-opprørere angrep 20 politiposter og en militærbase i Rakhine. Myndighetene svarte med en offensiv, som FN kritiserte og karakteriserte som tett opptil etnisk rensing.

Over 2600 hus er blitt brent ned i områdene hvor rohingya-dominerte områder, nordvest i Myanmar, opplyser myndighetene i Myanmar, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Flere anklager mot Myanmar

Ifølge myndighetene i Bangladesh har Myanmar krenket landets luftrom ved den sørøstlige grenser. I en uttalelse advarer utenriksdepartementet i Bangladesh Myanmar om konsekvensene hvis slike overtredelser gjentar seg.

– Disse tilfellene av krenkelse av Bangladesh sitt luftrom er en klar motsetning til det gode naboforholdet vi skal ha, og kan føre til en uønsket situasjon, heter det i uttalelsen.

Ifølge uttalelsen skal helikoptre fra Myanmar gjentatte ganger ha trengt seg inn i luftrommet over Bangladesh i det sørøstlige distriktet Cox’s Bazaar søndag, mandag og fredag.

Les mer om

  1. Myanmar
  2. Tyrkia
  3. Bangladesh
  4. FNs sikkerhetsråd
  5. FN