Verden

Velgerne stoler på CIA, mistror Russland og tenker stadig litt dårligere om Trump

I USA svirrer anklagene om valgmanipulering, telefonavlytting og tvilsomme Russland-forbindelser. Hva tenker egentlig amerikanerne om dette?

President Donald Trump holdt mandag denne uken valgmøte i Louisville i delstaten Kentucky.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Flere meningsmålere har de siste månedene stilt folk spørsmål knyttet til kontroversene. Her er litt om hva amerikanere flest mener om sakene i fem grafer.

Disse sakene har i forholdsvis stor grad preget den offentlige samtalen i de to månedene som er gått siden innsettelsen av president Donald Trump.

Hva de synes om Trump

Folkets generelle syn på innsatsen hans har i denne tiden blitt mer negativ.

Trump begynte på null og står nå i minus 16: Da han ble innsatt, var det like mange (45 prosent) som mente han gjorde en god jobb som en dårlig. Nå leder dårlig-svarene med 55 prosent mot 39. Gallup har gjort slike målinger siden den annen verdenskrig. Ingen andre presidenter har fått under 50 prosent tilslutning til sin innsats så tidlig i perioden.

Hva de synes om CIA

Siden i fjor høst har Trump lagt seg ut med landets etterretningsorganer i disse spørsmålene. CIA har trolig høyest offentlig profil av disse, og TV-kanalen Fox har spurt registrerte velgere om deres tiltro til nettopp CIA.

Organisasjonen scorer godt. Tre av fire har «stor» eller «noe» tillit til USAs spioner. Andelen velgere som har stor tillit til CIA, har dessuten økt med seks prosentpoeng siden desember.

Hva de synes om Russland

Russland er av USAs etterretning utpekt som ansvarlig for forsøk på manipulering av den amerikanske valgkampen. USAs spioner mener sporene etter hacking av Hillary Clintons støttespillere fører til Moskva og president Vladimir Putins krets. Målinger viser at velgere misliker Russland.

Flere enn seks av ti har et negativt syn på landet. Når de spørres om hva de synes om Putin, er stemningen enda litt dårligere. Også blant Trumps egne velgere er det et soleklart flertall som ikke er begeistret for Russland og Putin.

– Velgerne er blitt mer bekymret for Russland-spørsmålet, sier den demokratiske meningsmåleren Dean Debman i en kommentar til undersøkelsen.

Hva de synes om granskning

I en kongresshøring mandag bekreftet FBI-sjef James Comey at det føderale politiet etterforsker om personer i Trumps valgkampanje medvirket til russisk innblanding i valgkampen. Flere meningsmålere har spurt om folk vil ha en gransking av dette, og støtten er stor. I Fox-målingen støtter nesten like mange som vil ha en generell granskning, en undersøkelse av eventuelle Trump-forbindelser.

Trumps pressetalsmann Sean Spicer omtalte mandag to av de aktuelle personene med Russland-forbindelser på en måte som ble lagt merke til. Tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ble omtalt som «en frivillig i valgkampanjen». Han sa også at tidligere valgkampsjef Paul Manafort hadde «en begrenset rolle i en begrenset periode».

Hva de tror om avlytting

Under mandagens høring avviste FBI-sjef James Comey og NSA-sjef Mike Rogers at det finnes noen bevis for eller tegn til at myndighetene hadde avlyttet Trump-tårnet i New York under valgkampen. Trump har hevdet at Obama beordret dette. Velgerne har stilt seg sterkt tvilende til anklagen.

Selv om det her er et klart flertall som ikke tror på Trumps anklage, er mange av hans egne velgere tilbøyelige til å være enige med presidenten. 57 prosent av dem tror president Obama avlyttet Trumps telefon i valgkampen.

Hva de synes om noe helt annet

PS: Ok, denne neste grafen har etter alt å dømme ingenting å gjøre med hverken USAs forhold til Russland eller Obamas eventuelle interesse for Trumps telefonsamtaler. Vi hadde bare ikke hjerte til å underslå den for Aftenpostens lesere:

Trump ble nylig observert mens han dynket sin gjennomstekte 450-kronersbiff på en Washington-restaurant med ketchup. Det er på dette storpolitiske punktet ubetydelige forskjeller mellom republikanere og demokrater. Kvinner er litt mer tilbøyelige enn menn til å gå for ketchupen. Eldre støtter ketchupen litt mer enn de yngre. Hvite er også litt mer for ketchup enn svarte og spansktalende er.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Russland
  3. USA
  4. Etterretning