Verden

Le Pen gjør markedene nervøse. Nye tall viser at hun haler inn på konkurrentene.

Marine Le Pen gjør det stadig bedre på målingene, men er fortsatt ikke favoritt til å bli ny fransk president. Foto: REUTERS/Robert Pratta

BRUSSEL (Aftenposten): Marine Le Pen siger nærmere de største favorittene i det franske presidentvalget. En bank setter sannsynligheten for at hun vinner til hele 40 prosent.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Er hun sjanseløs i Frankrikes spesielle valgsystem, eller er det en reell mulighet for at Marine Le Pen kan bli landets neste president?

Ekspertene er uenige, men én ting synes å være klart: Kandidaten fra ytre høyre har vind i seilene.

– Sannsynligheten for en seier til Le Pen stiger for hver måned som går. Det franske valget er i økende grad en relevant risiko for markedene, sier Joshua Mahony, analytiker i IG, ifølge The Daily Telegraph.

Den økende frykten for at Le Pen kan vinne valget i april og mai, har vist seg tydelig i markedene for statsgjeld de siste ukene. Investorene er redde for at en seier til EU-kritiske Le Pen kan føre til betydelig økonomisk uro og i verste fall bety slutten for euroen og bryte opp EU.

Rentene på fransk statsgjeld ligger nå 0,8 prosentpoeng over nivået på tysk statsgjeld. Dette er den største differansen på over fire år, skriver Financial Times.

– Situasjonen i fransk politikk er veldig spesiell for øyeblikket. Det går absolutt ikke an å avskrive muligheten for at Le Pen vinner, selv om dette ikke er det mest sannsynlige scenarioet, sier Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

 • Velgeropprøret i Europa og USA stemmes frem av distriktene. Nå slår storbyene tilbake.

Over 40 prosent i 2. valgomgang

Markedsutslagene kommer i kjølvannet av en rekke målinger som viser at Marine Le Pen tar innpå de viktigste konkurrentene kun to måneder før valget.

Det franske presidentvalget foregår i to omganger, og det er de to kandidatene med størst oppslutning som går videre til den avgjørende duellen.

Målingene tyder på at Marine Le Pen enkelt vil gå videre til andre valgomgang. Spørsmålet er hvem hun vil møte der.

Ekspertene ser for seg to hovedscenarioer: at hun enten vil møte de konservatives kandidat François Fillon eller den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron.

Gjennom desember og januar viste snittet av målingene at bare 38 prosent ville stemme på Le Pen dersom hun møtte Fillon til duell i andre valgomgang, men en skandale knyttet til Fillons ansettelse av egne familiemedlemmer, har gjort at forspranget er skrumpet inn. På snittet av de siste fem målingene sier 43 prosent av de vil stemme på Le Pen.

Emmanuel Macron ligger litt bedre an, og onsdag sikret han seg støtte fra den viktige sentrumslederen François Bayrou. Men Le Pen har klart å ta innpå også Macron. 40 prosent sier de ville stemt på Le Pen i en kamp mot Macron, viser snittet av de siste fem målingene.

En tredje mulighet er at Le Pen møter sosialistkandidaten Benoît Hamon til duell, men foreløpig har han ikke vært i nærheten av å få stor nok oppslutning i første runde til å gå videre til andre omgang.

Møte med glasstaket

De som er mest skeptiske til Le Pens sjanser, peker på at majoriteten av franske velgere er svært kritiske til henne og at de vil stemme imot Le Pen og for nærmest enhver mulig motstander i andre valgomgang.

Partiet har aldri før klart å få et flertall av stemmene i andre valgomgang på nasjonalt nivå, regionalt nivå eller på departementsnivå. Denne barrieren må brytes for at Le Pen skal kunne bli president.

– Jeg tror ikke Le Pen vil klare å overtale store nye velgergrupper til å stemme på seg i andre valgomgang, men det som kan knuse glasstaket, er lav valgdeltagelse. Den trofaste søylen av Le Pen-velgere kommer til å møte opp, og hvis motkandidaten blir Fillon eller Hamon, kan mange moderate velgere bli hjemme fordi de oppfatter motkandidaten som nesten like ekstrem, sier Malnes ved Universitetet i Oslo.

– Immun mot skandaler

Den sveitsiske banken UBS Wealth Management vakte oppsikt da den tidligere i februar gikk ut og satte sannsynligheten for en seier til Le Pen på hele 40 prosent.

Analyseselskapet Eurasia Group er blant dem som heller ikke tør å slå fast for sikkert at Marine Le Pen ikke kan vinne denne gangen.

– Faktorene som gjorde en Le Pen-seier usannsynlig, taper styrke. Samtidig viser kampanjen hennes seg å være effektiv, immun mot skandaler og med evne til å skape en bred appell, skriver Charles Lichfield, analytiker med ansvar for Europa.

Han tror det mest sannsynlige scenarioet er at Le Pen møter Macron i andre valgomgang, der Macron vinner.

Lichfield advarer likevel om at dynamikken kan endre seg betydelig fra første til andre valgomgang. Der vil Le Pen forsøke å gjøre en duell mot Macron om til en folkavstemning om Europa, innvandring og globalisering.

– Som vi så i 2016 er det mer og mer sannsynlig at vestlige velgere da vil si «nei», skriver analytikeren.

De russiske komikerne hevder de har rundlurt Stoltenberg. Men NATO-sjefen har en helt annen forklaring.

Les mer om

 1. Marine Le Pen
 2. Frankrike
 3. EU
 4. Politikk
 5. Presidentvalget i Frankrike