Verden

Her er årsakene til at USAs høyreside elsker å hate Sverige

Hva er det med svenskene som gjør at de provoserer høyresiden i USA? Forklaringen begynner helt tilbake på 1930-tallet.

– Det som skjedde i Sverige i går kveld. Sverige! Kan dere tro det? sa Trump i en tale lørdag, Dermed var USAs Sverige-debatt i gang igjen.
  • Christina Pletten

Amerikanske politikere, journalister og kommentatorer er nok en gang i full krangel om Sverige. Anklagene flyr om hvor ille svenskene egentlig har det, og hvorvidt landet opplever en kriminalitetsbølge som følge av innvandring.

Denne gangen var det en slengbemerkning fra Donald Trump som satt fyr på debatten, men det er ikke første gang svenskene blir gjenstand for slik oppmerksomhet.

Hva er det med nabolandet vårt som setter sinnene sånn i kok i USA?

Lang tradisjon for Sverige-kritikk

Dag Blanck, som er professor i Nord-Amerika-studier ved Uppsala universitet, trekker linjene helt tilbake til 1936. Da ble den innflytelsesrike boken Sweden: the Middle Way gitt ut.

– President Roosevelt var veldig opptatt av den og henviste til den. Det ga Sverige en uproporsjonalt stor rolle i amerikansk politikk med tanke på hvor lite landet er, sier Blanck til Aftenposten.

Demokratene brukte Sverige som et eksempel til etterfølgelse og for å forsvare Roosevelts New Deal. De konservative svarte med å kritisere den svenske modellen.

Et ras av reaksjoner

Denne runden ble startet av Trump på lørdag da han angrep svensk innvandingspolitikk:

– Det som skjedde i Sverige i går kveld. Sverige! Kan dere tro det? sa presidenten under et «valgkampmøte».

Give the public a break - The FAKE NEWS media is trying to say that large scale immigration in Sweden is working out just beautifully. NOT!

Han hadde knapt ytret ordene før de utløste et ras av reaksjoner: fra faktasjekker til twitterparodier, og til en offisiell henvendelse fra den svenske ambassaden til USAs utenriksdepartement.

Trump fikk også en skarp kommentar fra statsminister Stefan Löfven om at «vi alle må ta ansvar for å fremstille fakta riktig».

  • Aftenposten besøkte forrige uke Sveriges drapshovedstad: I Sveriges tredje største by er de redde for å gå ut om kvelden

Men svenskehistorien utløste også motreaksjoner fra konservative medier, som lenge har hatt et horn i siden til søta bror:

«Det er mulig Trump var uklar, men Sverige opplever en voldsbølge fra innvandrere», insisterer Fox News i en overskrift tirsdag. Den konservative TV-kanalen har flere ganger brukt Sverige som eksempel på hva som kan gå galt med høy innvandring.

– Sverige har vært et land som ekstreme høyrekrefter i USA har brukt i mange år som skrekkeksempel, sier PR-konsulent og statsviter Elizabeth Wikander.

Hun er oppvokst i USA, men bor nå i Sverige.

– Sverige blir fremstilt som et land som har gått for langt og nå lider. Dette hviler på en gammel oppfatning av Sverige som et sosialistisk land som står mye lengre til venstre enn det som er realiteten.

Lang historie med Sverige-«hets»

«Svenskehetsen» på høyresiden festet seg under den kalde krigen, sier den svensk-amerikanske historikeren Lars Trägårdh.

– Vi kan spore det helt tilbake til president Dwight Eisenhowers tale på republikanernes landsmøte i 1960, sier professoren, som er tilknyttet Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Den amerikanske presidenten brukte Sverige som eksempel på et sosialistisk land som falt fra hverandre på grunn av velferdspolitikken, forteller Trägårdh.

– Statsministeren i Sverige likte ikke det og forsøkte forsiktig å si at det presidenten sa kanskje ikke helt stemte. Vi ville gjerne informere om hva som skjer her, ble det sagt. Litt som reaksjonene på Trump nå, utdyper Blanck.

Republikaneren Dwight D. Eisenhower var USAs president fra 1953 til 1961. I 1960 snakket han om et «vennlig europeisk land» som fulgte «en sosialistisk filosofi og hvis selvmordsrate har gått nesten ufattelig mye opp. Fordrukkenskap har gått opp. Mangelen på ambisjoner er merkbar på alle sider». Han nevnte aldri Sverige med navn, men både da og i ettertid har det blitt oppfattet at han snakket om «söta bror».

Under den kalde krigen ble frontene mellom øst og vest til et skille mellom sosialisme og kapitalisme. Sverige og de skandinaviske sosialdemokratiene ofte ble definert inn under førstnevnte, forklarer Trägårdh.

– Det har vedvart frem til i dag, sier professoren.

Fryktet Obamas sniksvenskifisering

Sist gang republikanerne og konservative medier drev intens Sverige-bashing, var etter at Barack Obama overtok Det hvite hus i 2009. Obamas hemmelige agenda var å «sniksvenskifisere» USA, ble det hevdet.

– Under den intensive debatten om Obamas helsereform sa høyresiden og Fox News at «vi vil ikke ha dette i USA, vil ikke bli som Canada eller Sverige». På venstresiden forsvarte de Sverige, sier Blanck.

– De er ikke så opptatt av Sverige i seg selv, men vil bruke oss som et argument i en innenrikspolitisk diskusjon. USA spiller litt samme rollen i interne diskusjoner i Sverige, sier han.

Finanskrisen utløste Sverige-debatt

En annen viktig årsakene til at Sverige havnet i sentrum av debatten den gangen, var finanskrisen. Kollapsen hos bankene og bilindustrien førte til at den amerikanske myndigheter tok over flere store selskaper i en periode.

Flere økonomer, blant dem nobelprisvinner Paul Krugman, trakk frem den «svenske løsningen» etter bankkrisen på nittitallet som en modell for USA.

Sverigebashingen ble så ille at finansminister Timothy Geithner måtte forsikre bekymrede amerikanere om at det ikke fantes planer om å gjøre USA svensk.

En av de få amerikanske politikerne som har turt å komme ut av skapet som Sverige-fan, er Bernie Sanders - senatoren som var Hillary Clintons motkandidat. – Jeg synes vi skal se til Danmark, Sverige og Norge og lære fra det de har oppnådd med sine arbeidende mennesker, sa Sanders i en debatt med Clinton i fjor vår.

Da tidligere finansminister Bo Lundgren kom til Washington for å forklare Kongressen hvordan svenskene løste sin bankkrise, unngikk amerikanske politikere ham «for ikke å bli assosiert med sosialisme», ifølge ABC.

Mistankene om at Obamas egentlige mål var å gjøre USA til et «kjempestort Sverige» vedvarte i ultrakonservative medier gjennom hele hans presidentskap. Da Obama faktisk besøkte Sverige i 2013, skrev konservative Washington Times at presidenten «så ut til å gå ut av sitt gode skinn for å rose Sverige, i motsetning til USA».

Mye står på spill

Historieprofessor Lars Trägårdh tror den amerikanske høyresiden følger nøye med på det han kaller «det svenske og tyske flyktningeksperimentet».

– Mye står på spill her, og det er også en kamp om den moralske overlegenheten. Skulle være det slik at dette svenske eksperimentet lykkes i det lange løp, ja, så er det et sterkt argument mot den type politikk Donald Trump står for, sier Trägårdh.

Historikeren tror det vil ha en større effekt på debatten i Sverige, enn i USA.

– Det er jo ikke helt uten grunnlag det Trump sier. Det finnes problemer. Det gjøre at det kanskje kan åpne debatten noe mer i Sverige, sier Trägårdh.

Blanck sier de fleste amerikanere ikke kan så mye om Sverige.

– Ofte blander de oss med Sveits. Men mange kjenner kanskje til ABBA og Björn Borg. Volvo er mer en europeisk bil, mens IKEA har markert seg med sine svenske møbelnavn og svenske bokstaver. Kanskje det er en litt positiv klang der? sier professoren.

Les mer om

  1. USA
  2. Sverige
  3. Donald Trump
  4. Barack Obama