Verden

François Fillon siktes for misbruk av offentlige midler, men fortsetter som presidentkandidat

Den franske presidentkandidaten François Fillon siktes for misbruk av offentlige midler, men sier han fortsetter som presidentkandidat.

Presidentkandidat Francois Fillon avbildet i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB

François Fillon hasteinnkalte onsdag inn til pressekonferanse, og varslet at han ville komme med en uventet uttalelse. Samtidig avlyste han brått et arrangement onsdag morgen.

Blir siktet

Fillon kunngjorde onsdag at han blir siktet for anklager om å ha misbrukt offentlige midler ved å ha betalt lønn til sin kone og barn for «falske jobber». Men han kommer ikke til å trekke seg fra valgkampen.

– Jeg har ikke blitt behandlet på en rettferdig måte. Jeg gir ikke opp, jeg trekker meg ikke, sa Fillon i en kort kunngjøring onsdag.

Fillon slo fast at han ikke har gjort noe galt, og at han kan bevise det. Han mener å ha blitt utsatt for løgner.

– Jeg ber dere om holde ut, noe min familie også skal gjøre. Det er bare folket som kan bestemme. Vi skal kjempe med full styrke og bruke den til å vinne og rette opp feil, sa Fillon.

Tidligere på dagen hadde han altså droppet et viktig messearrangement.

– Beklager at vi ikke varslet dere tidligere, het det i en tekstmelding fra Fillons rådgiver i valgkampanjen, Myriam Levy.

På det tidspunktet var pressefolk og deler av hans stab allerede på plass på arrangementet ved Salon d'Agriculture i Paris, landets største landbruksmesse.

Messen blir sett på som viktig for enhver presidentkandidat som vil ha håp om å vinne et fransk valg.

Fillons stab har ikke oppgitt noen begrunnelse for at han i siste øyeblikk avlyste messebesøket. En ny dato er ventet å bli kunngjort senere, heter det i meldingen fra hans stab.

Innkalt til avhør

Avisen Journal du Dimanche skriver at Fillon ble innkalt til dommeravhør onsdag for å forklare seg om misbruk av offentlige midler i forbindelse med at hans kone Penelope fikk lønn av ektemannen, flere hundre tusen euro fra statlige midler, gjennom 15 år.

Les også

Bakgrunn: Fransk påtalemyndighet innleder formell etterforskning av presidentkandidat Fillon

Granskes

Fredag ble det kjent at fransk økokrim har innledet etterforskning av Fillon i forbindelse med at hans kone fikk lønn på statens regning. Det har ennå ikke kommet klart fram hva slags arbeid hun har utført. Granskingen innebærer full gransking av anklager om at han ga kona lønn uten at hun skal ha utført konkrete oppgaver.

I en uttalelse fredag kveld opplyste en særskilt påtalemyndighet for økonomisk kriminalitet at Fillon etterforskes for angivelig underslag av offentlige midler, samt for å ha mottatt offentlige midler urettmessig.

Anklagene ble først fremmet i det franske ukemagasinet Le Canard Enchainé. Magasinet har hevdet at Fillons kone i løpet av årene har mottatt 500.000 euro som Fillons assistent.

Les også

Politirazzia i den franske nasjonalforsamlingen: Leter etter bevis mot presidentkandidat Fillon

Var favoritt

Fillon er presidentkandidat for det konservative partiet Republikanerne. Han har tidligere sagt at han vil trekke seg hvis han blir formelt siktet, men senere har han endret oppfatning.

Fillon var tidligere favoritt til å vinne valget, men har som følge av kritikken falt på meningsmålingene. Han har anklaget venstresiden for å forsøke å sverte ham, og han har også bedt det franske folk om unnskyldning for at han ansatte sin kone. Samtidig har han hevdet at lønnen var fullt fortjent.

Første runde i valget holdes 23. april, mens andre runde holdes 7. mai. Ifølge meningsmålinger ligger høyrenasjonalisten Marine Le Pen an til å få flest stemmer i første runde. Men de tyder også på at hun kan bli slått i den avgjørende runden i mai, mest sannsynlig av sentrumskandidaten Emmanuel Macron.

 1. Les også

  Emmanuel Macron (38) er franske sosialisters unge håp

 2. Les også

  Fransk magasin: Barna til presidentkandidat François Fillon etterforskes

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5