To dager gammel jente blant tusenvis som har flyktet fra IS i Mosul

MOSUL (Aftenposten): Mange barn er blant de tusenvis av flyktningene som strømmer ut av krigsherjede Mosul hver dag. Den yngste Aftenposten møtte, er bare to dager gammel.

Bare to dager gammel er denne lille jenta på flukt ut av Mosul sammen med moren Taiser og faren Ziad Tarak.
Aftenposten i Mosul. Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli

32 år gamle Ziad Tarak og kona Taiser har med seg sin bare to dager gamle datter. Hun er så ung at hun ikke engang har fått et navn.

Aftenpostens medarbeidere møtte den lille familien i Hamam al-Alil-leiren, der det strømmer på med flyktninger som først har gått 6–8 timer og deretter er blitt fraktet 20 kilometer utenfor Mosul.

Går fra hus til hus – inne i husene

IS har hatt som strategi å slå hull gjennom veggene i hus som er inntil hverandre. Med disse hullene kan IS redusere risikoen for å bli truffet av koalisjonens bomber. Men sivilbefolkningen er redd for at koalisjonen skal bombe husene deres etter at IS har laget tunneler der.

– Når IS har laget hull i veggene våre, så må vi ut for ikke å bli bombet, sier de.

Men hullene i veggene ble en velsignelse for den lille familien med den to dager gamle datteren.

– Vi brukte hullene som IS hadde laget i veggene til å få inn noen som kunne hjelpe oss med fødselen, sier 32 år gamle Ziad Tarak og kona Taiser.

Ziads tannrad smiler lykkelig mot oss gjennom et kortklipt skjegg.

– Jeg fikk klippet det på vei inn til flyktningleiren, forteller han.

Tvunget ut av sult

– Til slutt hadde vi ikke noe mat igjen. Vi ble tvunget ut av sult, sier en annen flyktning, Sindus Ahmed, som er mor til fem.

Syv år gamle Rosli sier hun fremdeles har vondt i bena etter den seks timer lange marsjen gjennom natten. Hun og lillesøsteren går i bare sandaler og har fullt av blemmer på tærne.

Hun og alle de andre vi snakker med av flyktningene, forteller at IS ikke ville la dem rømme. De risikerte å bli drept dersom de ble tatt.

Mange av dem som nå flykter fra Mosul, rømmer fra deler av byen som er gjenerobret av regjeringshæren. De må flykte fordi det ikke finnes noe mat. Andre har klart å rømme fra IS-kontrollert område i ly av mørket.

Frykt for IS-medlemmer blant flyktningene

Etter som IS har tapt terreng, har flyktningstrømmen økt, men samtidig har bekymringen for at IS-medlemmer skal snike seg ut blant flyktningene blitt styrket.

Bekymringen har økt særlig etter at den irakske hæren og deres allierte erobret den siste utfartsveien fra Mosul, og byen i realiteten ble stengt av fra omverdenen.

På det meste, den 3. mars, var det 13.000 flyktninger som tok seg ut av Mosul på en dag. Nå regner FN med at cirka 10.000 vil flykte hver dag, opplyser Melany Markham, som er talskvinne for Flyktninghjelpen i Irak.

Flyktninger ankommer leiren utenfor Mosul.

Alle menn ID-sjekkes

Alle menn må gjennom ID-sjekk fordi man frykter at IS-medlemmer skal snike seg ut blant flyktningene.

En mengde sultne og skitne menn sitter på knærne foran de irakske sikkerhetsfolkene. En ung mann i kamuflasjetøy har en svart buff foran ansiktet. Hans oppgave er å gå gjennom mengden med menn og peke ut mistenkte IS-medlemmer.

De som velges ut, må gå frem til en luke i en brakke som står ute på plassen foran mennene.

Alle navnene sjekkes opp mot en liste over mistenkte IS-medlemmer som den irakske etterretningstjenesten har samlet. De som gjenfinnes på listen, vil bli pågrepet og sendt til Bagdad, får Aftenposten opplyst.

– Jeg vil ikke gi deg noe tall på hvor mange vi har pågrepet totalt, men hver dag tar vi 5–15 personer, sier den irakske sikkerhetstjenestemannen som leder arbeidet.

Tenåring innrømmer å ha vært med i IS

Nyhetsbyrået Reuters’ korrespondent var til stede da en offiser trakk en tenåring til side og spurte ham om han tilhørte IS. Dempede stønn ble fulgt av nikk og mumling.

 Myndighetene i Irak frykter at IS-medlemmer skal blande seg med flyktningene som strømmer ut av Mosul i tusentall. Alle menn må sjekkes mot lister over IS-medlemmer.

Tenåringen ble tatt med videre til en pickup hvor armene hans ble bundet bak ryggen. Han innrømmet å ha vært med i IS i tre måneder og at han hadde vært en uke på treningsleir, men sa han bare har vært kokk og aldri båret våpen.

– Det er ikke IS-krigerne som prøver å snike seg ut, sier en etterretningsoffiser som må være anonym, til Reuters.

Han forteller at det er mye mer sannsynlig at de som prøver å snike seg ut blant de sivile, er folk som var lojale til jihadistbevegelsen, men som spilte en mindre offentlig rolle. Hovedsakelig er det folk som ikke har deltatt i krigshandlinger, opplyser han.

Da en etterretningsoffiser litt senere stiller kokken flere spørsmål, fylles tenåringens øynene med tårer.

– Ikke gråt, sier offiseren før bilen den unge gutten sitter i blir kjørt bort.

Døde av sult i hjemmene sine

Til tross for at alle åpenbart er dødsslitne, og det etter hvert begynner å regne, så er stemningen rolig. Mennene som har kommet hit, mange av dem sammen med ektefelle og barn, ser ut til å akseptere at eventuelle IS-medlemmer må fanges.

Tusenvis av flyktninger klarer å ta seg ut av det krigsherjede Mosul hver dag. Mange av dem er barn.

En eldre mann som venter på å bli kontrollert, forteller at folk døde av sult i sine egne hjem.

– Det var ingenting å kjøpe. Vi hadde penger, men hva kan vi gjøre, spise penger?

– Det er ikke det at prisene er så høye, men det er ikke noe mat. Enkelte måtte forlate sine døde slektninger i huset de forlater.

For dem som prøver å komme seg ut, er det en farlig ferd. Mange familiemedlemmer kommer bort fra hverandre og vet ikke når de kan møtes igjen eller hvor de vil ende opp.