Verden

Sinte tyrkere slakter nederlandske kyr, boikotter blomster og skviser appelsiner

Vanlige tyrkere grubler på hva de selv kan gjøre for å vise sitt raseri overfor Nederland.

Demonstranter protesterer utenfor Nederlands konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul. Samtidig er typiske nederlandske symboler ikke voldsomt populært i Tyrkia for øyeblikket.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Mens nederlenderne onsdag går til valgurnene midt i en diplomatisk krangel med Tyrkia, overveier tyske regjeringspolitikere å forby tyrkisk valgkamp. Nazi-utsagnene er sterkt mislikt. Dessuten er det uro for at interne tyrkiske spenninger skal blusse opp der også.

– Kortsynt

EU har bedt Tyrkia dempe ordbruken i bataljen med Nederland og avholde seg fra å bruke nazi-sammenligninger. Tyrkia avviser kritikken blankt. I en overhøvling fra tyrkisk UD tirsdag heter det at «EUs kortsynte uttalelse ikke har noen verdi» for Tyrkia.

Tyrkias utenriksminister ble i helgen nektet landingstillatelse i Nederland og Tyrkias familieminister ble nektet adgang til landets konsulat i Rotterdam. De fikk ikke holde møter om en folkeavstemning i Tyrkia om å utvide presidentens makt.

Den diplomatiske tvekampen mellom Nederland og Tyrkia setter sinnene i kok ikke bare hos politiske myndigheter, men også i folkedypet. Her er noen eksempler fra tyrkiske medier:

– Jeg slakter kuen

Avisen Hürriyet kan fortelle om en partipolitisk uavhengig varaordfører, Hüseyin Avni Sipahi, i Istanbul-bydelen Besiktas. Bydelsutvalget drøftet mandag kveld de diplomatiske tildragelsene. Kritikken mot Nederland haglet da Sipahi tok ordet.

– Jeg kan ikke godta at vår minister blir utvist når hun ikke utgjør noen trussel, sa han. Sipahi har en gård og erklærte at han ville slakte sin ku av rasen holstein-frisisk fe «selv om den er en god melkeku».

Minnet om Russland-bråk

Ordstyrer foreslo da at han kunne invitere dem alle til å spise den nederlandske kuen, noe Sipahi syntes var en god idé.

Sipahi modererte imidlertid etter møtet sitt Nederland-sinne.

– En ku kan erstattes, men hvis vårt forhold til Nederland «slaktes», slik som det skjedde med Russland, vil vi ha det trangt i årevis, sa han.

Varaordføreren henviser her til isfronten mellom Tyrkia og Russland etter nedskytingen av et russisk jagerfly på den tyrkisk-syriske grensen i 2015. Deretter fulgte et halvt år med økonomiske sanksjoner før forbindelsene ble bedret igjen.

  • I rabalderet mellom Tyrkia og europeiske land er det én ting motpartene har felles: De tror alle de selv vil bli mer populære.
  • Nederlandsk politi drev biljakt på tyrkisk statsråd, men tror de ble narret av lokkedue

Politianmeldte Nederlands konge

I det sørøstlige Tyrkia kan nyhetsbyrået Anadolu melde om eieren av en liten forretning, Mehmet Ozturk, som ble så opprørt at han gikk til de lokale justismyndighetene. Der politianmeldte han fremstående nederlendere.

Nederlands kong Willem-Alexander er politianmeldt av en borger i den tyrkiske byen Adiyaman. Dronning Maxima er ikke nevnt i anmeldelsen.

I anmeldelsen nevnes Nederlands kong Willem-Alexander, statsminister Mark Rutte, innenriksminister Ronald Plasterk, utenriksminister Bert Koenders og Rotterdam-ordfører Ahmed Aboutaleb som lovbrytere. Butikkeieren mener de, i tillegg til å fornærme Tyrkia, har brutt den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

– Som tyrkisk borger er jeg opprørt over de stygge angrepene på statsråd Kaya, henne kolonne og hennes rådgivere, sier han.

Nei til nederlandske blomster

I avisen Günes står en blomsterhandler, Salman Sertbaş, i Islahiye frem og sier han vil boikotte nederlandske blomster. Han har også bedt alle de andre blomsterhandlerne i området om å gjøre det samme.

Nederland er en stormakt innen blomsternæringen og står for over 40 prosent av verdenshandelen. Landet er særlig kjent for tulipaner.

Skviset appelsiner

I byen Izmit stilte demonstranter fra regjeringspartiet AKP søndag med appelsiner som de stakk med kniver. Deretter ble de skviset, mens enkelte tok seg en slurk av den pressede saften. Fargen oransje forbindes sterkt med Nederland der kongefamilien er av adelsslekten Oranien-Nassau.

– Europas hykleri

I Konya’nin Sesi sier en lokal leder for melkeprodusenter, Mustafa Suiçmez, at de vil boikotte nederlandske meieriprodukter. Han tror ikke dette vil få Nederlands økonomi til å kollapse, men synes det er viktig å sende en beskjed.

– Europa snakker om menneskerettigheter og frihet, men så pusser de hunder på våre landsmenn. Alle har sett Europas hykleri, sier han.

Les mer om

  1. Nederland
  2. Tyrkia