Verden

Neste uke skal Trump hylle sitt politiske idol

Donald Trumps kampanje inviterer til møte onsdag i Nashville. Der er det ventet at han vil hylle sin politiske helt, president Andrew Jackson.

President Donald Trump har fått hengt opp et portrett av president Andrew Jackson på prominent plass i Det ovale kontor. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Da Trump går på scenen i Nashville Municipal Auditorium onsdag ettermiddag, er det 250 år siden USAs syvende president, Andrew Jackson, ble født. Mannen som ofte kalles USAs første populistiske president, bodde i Nashville og ledet USA fra 1829 til 1837.

– Jaksonsk innsettelsestale

Da Trump flyttet inn i Det hvite hus 20. januar i år, fikk han hengt opp et portrett av Jackson på prominent plass i Det ovale kontor. Trump-rådgiver Steve Bannon sa at at Trumps innsettelsestale var «jacksonsk».

Det er ikke offisielt bekreftet at folkemøtet onsdag er lagt til Nashville spesifikt med den hensikt å feire Jackson. Lokalavisen The Tennessean skriver imidlertid at det er ventet at Trump vil få en omvisning i Jacksons hjem The Hermitage. Museet feirer bursdagens hans med arrangementer i en uke.

Jackson fikk i sin samtid kritikk for at han handlet med slaver, ikke bare eide dem. Han var også regnet som uforsonlig i krigene mot USAs urbefolkning, indianerne. Men det som Trump derimot trolig liker med ham, er stempelet som den første outsider som ble president. Mislikt av Washington-eliten og beundret av mange vanlige velgere med et perifert forhold til hovedstaden kan han kalles den første populistpresidenten i USA.

Historikere er uenige om hvorvidt Trump minner om Jackson eller skiller seg sterkt fra ham.

Her er først fem særtrekk som kan si noe om likhetene:

1. Begge regnes som temperamentsfulle.

– Jeg ble født for uvær, og ro passer meg ikke, sa Jackson. Sitatet står nå over døren på hjemmet hans. Fra Det hvite hus i år lekkes det om raserianfall, og i fjor sa Trump «jeg skulle gjerne slått ham i ansiktet» om en demonstrant som forstyrret et valgmøte.

Stemningen kan bli oppglødd når tilhengere og motstandere av Trump barker sammen, som her nylig i California. Foto: STEPHEN LAM / Reuters/NTB Scanpix

2. Hissige tilhengere og motstandere.

I løpet av valgkampen - og også senere - har Trumps tilhengere og motstandere flere ganger havnet i håndgemeng. Da Jackson ble innsatt som president, endte festlighetene i Det hvite hus med slagsmål, neseblod og en evakuert president.

3. Rådgivere med innflytelse

Trump er blitt kritisert for at rådgivere som ikke er godkjent i Kongressen, angivelig har større makt enn statsrådene. Humor-TV-programmet SNL fremstiller rådgiver Steve Bannon som den egentlige presidenten. Jackson fikk også kritikk for det samme, og det engelske uttrykket «Kitchen Cabinet» - kjøkkenregjering - stammer fra denne tiden.

Andrew Jacksons hjem i Nashville er nå et museum. Foto: MARK HUMPHREY / AP / NTB Scanpix

4. Portretter i fleng

Jackson skal ha vært glad i portretter av seg selv og ha fått malt flere enn noen annen president. Trump har også flere portretter som har fått oppmerksomhet. Blant annet avslørte The Washington Post at hans veldedige stiftelse betalte 20.000 dollar for et maleri av Trump.

5. Opptatt av mediene

Donald Trump har praktisk talt erklært krig mot mediene, men følger tett med på kabel-TV. Når han sender ut hissige twittermeldinger, er det gått sport i å finne ut hva han så på TV rett før. Jackson abonnerte i sin tid på hele 16 aviser. På skrivebordet i museet i Nashville kan man se et stort kryss han har tegnet over en artikkel han ikke likte.

Det er imidlertid en også rekke forskjeller mellom de to. Her er fem av dem:

En kunsters fremstilling av en hendelse mens Andrew Jackson var krigsfange hos britene. 13-åringen nektet å pusse en offisers sko og ble straffet med sverdkutt i hånden og hodet. Foto: Typografi fra 1876

1. General vs sivilist

Mens Jackson som tenåring var krigsfange i uavhengighetskrigen og ble amerikansk krigshelt fra slaget om New Orleans i krigen av 1812, fikk Trump stadige utsettelser fra militærtjeneste med henvisning til studier og helseproblemer. Trump har dermed ingen militær erfaring, mens Jackson ble generalmajor.

2. Forsvar av kvinners ære

Jackson var kjent som en forsvarer av kvinners ære. Blant annet duellerte han og drepte en som fornærmet kona hans. Han forsvarte også kona til krigsministeren mot rykter og motvilje i hovedstadens beste kretser. Trump, kom det frem under valgkampen, sa han hadde forsøkt å forføre en gift kvinne og at han som mektig kjendis kunne beføle kvinner nedentil uten at de protesterte.

President Andrew Jackson pryder USAs 20-dollarseddel, men kom selv fra små kår.

3. Fattig og rik

Jacksons foreldre hadde innvandret fra Irland to før før han ble født. Da han var to år, døde faren. Da han var 14, gikk moren bort. Jackson nevnes ofte som opphavet til den amerikanske drømmen, den første som kom fra små kår og fikk landets øverste embete.

Trump vokste opp i et velstående hjem og startet sin forretningskarriere med over 14 millioner dollar i lån fra faren.

4. Politisk erfaring

Jackson hadde vært politisk aktiv og dommer i Tennessee, guvernør i territoriet Florida og medlem av Representantenes hus og Senatet før han ble president.

Donald Trump hadde ingen politisk erfaring eller verv før han 15. juni 2015 lanserte seg som presidentkandidat.

5. Vant valget klart

Jackson fikk ved valget i 1828 over 12 prosentpoeng flere stemmer enn sin motstander på landsbasis. Trump fikk 2,6 prosentpoeng færre enn sin rival.

Jacksons innsettelse i 1829 var den største til da. Trumps talsmann hevdet at 2017-innsettelsen satte ny rekord, men dette ble avkreftet.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Historie
  3. USA
  4. Amerikansk politikk