Verden

Britiske EU-motstandere gjør narr av Macron etter valgseieren

Det franske folket har nok en gang «lagt seg på ryggen» som i 1940, skriver gruppen Leave.EU på Twitter etter at Emmanuel Macron i går gikk seirende ut av andre runde i det franske presidentvalget.

Mange verdensledere gledet seg over valgseieren til Emmanuel Macron. EU-motstanderne er derimot lite fornøyd med utfallet.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Gleden var stor blant flere verdensledere etter Macrons valgseier søndag. Stemningen blant Brexit-forkjemperne var derimot en helt annen.

Les også

Verden puster lettet ut etter Macron ble Frankrikes president

Brexit-gruppen Leave.EU skriver på Twitter «at det franske folket nok en gang har lagt seg på ryggen, akkurat som de gjorde i 1940. Denne gangen sparte de tyskerne ammunisjonen og drivstoffet».

Twitter-meldingen inneholder også et bilde av en avisforside fra 1940 som omhandler Frankrikes overgivelse til Nazi-Tyskland.

Brexit-forkjemper Nigel Farage håpte Frankrike skulle slå følge med Storbritannia ut av EU hvis Le Pen gikk seirende ut av presidentvalget.

Farage: – Junckers «marionette»

Leave.EU ble opprettet av Brexit-forkjemper og EU-motstander Nigel Farage før britenes folkeavstemning i fjor sommer, skriver The Guardian.

Den tidligere Ukip-lederen skriver selv på Twitter at Frankrikes påtroppende president kommer til å ende opp som EU-kommisjonens president Jean-Claude Junckers «marionette».

Flere Brexit-sympatisører har også gjort narr av forholdet mellom Macron og hans 24 år eldre kone Brigitte.

Katie Hopkins skriver på Twitter at «Macrons kone har lovet han en ny leke for å ha vært en smart liten gutt».

Macron's wife has promised him a special new toy from the shops tomorrow for being such a clever little boy https://t.co/vDlmuH3G91

Le Pen: – En kvinne vil styre Frankrike

Under den siste debatten sa Marine Le Pen til Macron at uansett valgresultat kom en kvinne til å styre Frankrike, enten henne eller Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Den tidligere Ukip-lederen Farage hevder at hvis Le Pen holder det gående, vil hun komme sterkere tilbake om fem år og vil kunne vinne presidentvalget som følge av Macrons pro globaliserings- og pro EU-politikk.

Emmanuel Macron gikk til slutt seirende ut av duellen mellom ham og Nasjonal Fronts Marine Le Pen. Nå må han forsøke å forene det franske folket.

Macron må levere

Til tross for at Macron sikret seg en komfortabel valgseier, er presidentvalget et gjennombrudd for ytre høyre i fransk politikk.

Under søndagens valg stemte rundt 11 millioner franskmenn på Le Pen, aldri før har Nasjonal Front fått en slik oppslutning.

NUPI-forsker Pernille Rieker tror Macron står ovenfor en stor utfordring når han skal lede Frankrike, et land hun beskriver som dypt splittet.

– Frankrike er i krise økonomisk, sosialt og sikkerhetspolitisk. Han er avhengig av raske resultater. Og for å få til det, er han avhengig av en nasjonalforsamling som støtter opp om politikken hans, sier Rieker til NTB.

Les også

Returkamp etter presidentvalget i Frankrike | Franck Orban

Les mer om

  1. Emmanuel Macron
  2. Brexit
  3. Presidentvalget i Frankrike