Verden

Slik læres unge russere opp til å bli Putins nye superpatrioter

MOSKVA (Aftenposten): Tirsdag jubler millioner av russere når atomrakettene ruller forbi. Unge læres opp til å bli Putins superpatrioter. Resultatet skremmer nabolandene – og nå også en del russere selv.

– Klart jeg feirer denne dagen, sier Katarina (21), som sier at hun føler seg stolt når hun ser stridsvogner og raketter ruller forbi. Hun valgte fridagen til å se på generalprøven til Seiersdagsparaden 9. mail med sovjetisk uniformslue og det russiske flagget. Putin har ekstra stor støtte blant unge russere – og kvinner. Det viser flere meningsmålinger fra det uavhengige målingssenteret Levada.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Der kommer den store raketten. Nå må du rope hurra, sier bestemor idet den interkontinentale atomraketten Yars kjører forbi oss.

– Ooaa, svarer jenta, som ennå ikke helt har fått til r-lyden.

– Den har fire atombomber, forklarer bestemoren stolt til 5-åringen.

– Klart jeg feirer i dag. Dette er den største festdagen i året, sier Katarina (21).

– Jeg føler meg stolt.

En ny generasjon russere læres opp til å bli gode patrioter og adlyde Kreml når 90.000 soldater i dag marsjerer gjennom 28 russiske byer.

Aftenpostens Russland-korrespondent Per Anders Johansen.

Tirsdagens 9. mai-feiringen av Sovjetunionens innsats under andre verdenskrig er blitt Kremls viktigste virkemiddel for å hylle dagens Russland.

«Vi kan gjøre det igjen», står det på noen av plakatene som i dag bæres rundt gatene i russiske byer.

– Vi kan vinne neste krig også!

– Markeringen var tidligere mer for politikere, offiserer og myndighetene ellers. Andre dro gjerne på hytta. Nå forventes det et alle skal delta under markeringen, sier professor Pål Kolstø til Aftenposten.

Han forsker på russisk nasjonalisme ved Universitetet i Oslo og mener markeringen av 9. mai er en viktig del av Putins økte popularitet de siste årene.

– Krigen i Ukraina, annekteringen av Krim og denne nasjonalistiske mobiliseringen er det viktigste, men det er vanskelig å skille fra hverandre, sier han.

Skriver om historien

I den nyeste historieboken som ble tatt i bruk ved russiske skoler fra høsten 2016, lærer barna at Sovjetunionen i praksis vant krigen alene.

Låne- og leieavtalen med USA og utstyret som ble fraktet i konvoiene over Atlanteren, fremstilles som nærmest verdiløst.

Elevene får også lære at forfedrenes blodige offer i 1945 endte med at USA og Vesten forrådte russerne og la planer å utslette Russland med atomvåpen.

Den nye russiske atomraketten RS-24 Yars er en av hovedattraksjonen i dagens Seiersdagsparade. Raketten har minst 4 atomstridshoder, og ble utplassert fra 2010. Når raketten som kan utslette fire byer på en gang, kjører gjennom Moskvas gater, bryter jubelen løs blant de tilstedeværende.

Skolebarna får også høre at andre verdenskrig skyldtes «anti-russiske holdninger i de europeiske elitene», noe også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skrev i artikkelen «Historisk bakgrunn for Russlands utenrikspolitikk».

Ett av de mer absurde utslagene av ny-patriotismen kom da det russiske forsvarsdepartementet ladet opp til årets feiring med å lage en kopi av den tyske Riksdagsbygningen i Patriotparken utenfor Moskva – slik at voksne og unge kan leke krig.

Sovjetunionen bar de største tapene

Sovjetunionen mistet om lag 27 millioner mennesker under andre verdenskrig, og det preger fortsatt Russlands demografi.

Det er et historisk faktum at Nazi-Tyskland mistet om lag seks ganger flere soldater på østfronten enn i vest.

Russiske skolebarn lærer imidlertid ikke at nesten halvparten av tapene rammet befolkningen i Hviterussland, Ukraina, de sentralasiatiske og de baltiske landene.

Historien om hvordan Stalin og Hitler delte Europa i Molotov-Ribbentrop-pakten i 1939, forklares som en smart taktisk handling av Stalin.

Stalins diktatoriske ledelse og katastrofale feil som bidro til å øke krigstapene betydelig, bagatelliseres fordi han «var en av Russlands største ledere».

Unge og eldre russere følger stolt med når jagerfly og helikoptre flyr over hodene deres mot Den røde plass. 9. mai deltar over 10.000 soldater og 114 militære kjøretøyer i paraden som ender på Den røde plass.

Putins super-patriotisme møter motbør

Ifølge russiske myndigheter vil årets feiring bli den største noensinne – internasjonalt – takket være det nyoppfunnede arrangementet «Det udødelige regiment».

I over 80 land skal det gjennomføres marsjer i dag, hvor folk går rundt med bilder av gamle veteran-slektninger.

Faktum er imidlertid at Putins overdådige feiring er i ferd med å slå tilbake:

 • En av Putins nærmeste allierte, Hviterusslands president, har demonstrativt nektet å være med på årets parade.
 • Det samme har flere andre statsledere fra land Russland gjerne ville hatt på Den røde plass.
 • I Ukraina har president Petro Porosjenko foreslått å legge feiringen til 8. mai i stedet.
 • I Tadsjikistan har myndighetene lagt ned forbud mot dagens «Det udødelige regiment»-marsj. Offisielt er begrunnelsen at det strider med muslimsk tradisjon å gå rundt med bilder av døde mennesker i gatene.

Kolstå viser til at bruken av St. Georg-sløyfer, svarte og oransje sløyfer som har sin opprinnelse fra tsartiden, er blitt et viktig symbol for støtte til Putin.

– Den er en kjempesuksess innad i Russland, men splitter de tidligere landene i Sovjetunionen. Det er ikke minst fordi den brukes i utbryterrepublikkene i Ukraina som et symbol på motstand mot regjeringen i Kiev. Den er blitt et symbol for to kriger: andre verdenskrig, men også krigen i Øst-Ukraina i dag, sier professoren.

De vestlige landene, som i Putins første presidentperiode gjerne møtte opp for vise russerne respekt, oppfatter nå feiringen av 9. mai som et rent politisk verktøy for Putins regime.

Russiske myndigheter bruker en halv milliard rubler, omtrent 75 millioner kroner, i direkte kostnader på dagens militærparade i Moskva. Her deler russiske frivillige ut de sort og oransje St. Georg-sløyfer til russere på gaten i Moskva sentrum 7. mai. Sløyfene ble funnet opp av Kreml-lojale journalister for noen år siden, etter mønster fra en gammel orden fra tsartiden.
Disse to russiske mødre og barna deres tilbrakte hele søndag formiddag i Moskva for å overvære generalprøven til militærparaden 9. mai. Seiersdagen får mange russere til å føle seg stolte, men omfanget og ultranasjonalismen får også nå enkelte russere til å reagere.

Hvor dypt stikker militær-patriotismen?

Et av de største og vanskeligste spørsmålene i dagens Russland, er hvor dypt den nye «superpatriotismen» og fiendebildet av Vesten som de unge blir innpodet, egentlig stikker:

 • 76 prosent av russerne sier de vil feire Seiersdagen, og en av fire vil marsjere i «Det udødelige regiment», viser en måling fra Levada-senteret.
 • 30 prosent av de spurte russerne svarer at en ny krig med USA og NATO er sannsynlig eller allerede på vei, ifølge Ria Novosti.
 • Ifølge det offisielle målingsinstituttet VTsIOM er 96 prosent av russerne positive til Det udødelige regiment.

Foran årets feiring har det kommet flere kritiske stemmer som viser at patriot-hysteriet er i ferd med å bli for mye – også i Russland.

– Leve Russland! Leve Donbass, roper en russisk kvinne og strekker hendene lykkelig ut da russiske raketter kjører forbi på gaten etter å ha deltatt i generalprøven til 9. mai-paraden. Feiringen av «Seiersdagen i Russland har utviklet seg til å bli en hyllest av Putins utenrikspolitikk, krigen i Ukraina og annekteringen av Krim.

Russiske motreaksjoner: – En dyp, tung klinisk ignoranse

I april vekket det oppsikt i flere russiske medier da foreldre ved en skole i Vladimir gjorde skjult opptak av «patriotisk utdannelse» i klasserommet.

Opptaket avslører hvordan læreren truer foreldrene og elevene med at skolen vil sørge for at de blir fratatt barnet. Årsaken var at noen av elevene deltok i en av demonstrasjonene mot korrupsjon.

«Det antivestlige propagandahysteriet i dette landet nådd høyere nivåer og fanget mange sinn», skriver historikeren og journalisten Aleksej Polikovskij i Novaja Gazeta.

Han mener feiringen er blitt «vulgær» og viser «dyp, tung, klinisk ignoranse».

«I dag er det åpenbart ingenting som er viktigere enn å lære våre ungdommer at krig er fryktelig moro», ifølge den russiske kommentatoren Ilja Milstein i Snob.ru.

– Feiringen har utviklet seg til et tegn på aggressiv politisk lojalitet, sier historikeren Nikolai Svanidze til den uavhengige russiske TV-stasjonen TV Rain.

– Dette var en høytid vi feiret med tårer i øynene, men nå er tårene vekk, sa Svanidze.

Stjal historien til bestemor – og straffet henne da hun klaget

De siste ukene har alle russiske skolebarn skrevet historier om sine forfedres heltegjerninger.

En av Russlands største aviser, Moskovskij Komsomolets, avslørte før helgen hvordan skolepatriotismen kan gi absurde utslag:

En bestemor i Moskva oppdaget at læreren hadde stjålet barnebarnets skoleoppgave om oldefaren, som var en stor flyverhelt.

Læreren sendte inn barnebarnets stil til en nasjonale konkurranse i et falskt navn, men plagierte familiens historie og private bilder.

Bestemoren klaget og gikk til rettssak, men tapte selv om læreren innrømmet hva hun hadde gjort.

Domstolen konkluderte med at lærerens tyveri var for en god sak – nemlig å fremme russisk patriotisme.

Saken endte med at bestemoren ble dømt til betale læreren en tredjedel av pensjonen i erstatning.

En russisk soldat under øvelse til Seiersdagsparaden i Moskva sentrum, som går av stabelen 9. mai med over 10.000 soldater, 114 militære kjøretøy og 72 fly i dag. I Sovjetunionens tid var det militærparade bare tre ganger på 9. mai – men Putin har gjort dette til den største festdagen i Russland.

Bruker krigen som politisk virkemiddel

Den politiske styringen av Seiersdagen har også gitt seg utslag i at offentlige ansatte er beordret til å marsjere i «Det udødelige regiment».

Sjefene sjekker at de ansatte møter opp på avtalte steder.

Omfanget er blitt så stort at Kreml valgte å reagere i forrige uke.

Ifølge den Kreml-lojale avisen Izvestia sendte Putins stabssjef et brev til guvernørene og ba dem slutte med å bruke tvang.

«Aksjoner for å hedre minnet, trenger ikke kunstig støtte», heter det.

Bruker millioner på bli kvitt regnet

Dagens Seiersdag-feiring i Moskva trues imidlertid av et voldsomt regn- og snøfall.

I helgen ble det bestemt at ti fly skal drysse kjemikalier over Moskva for å gjøre at regnet faller før 9. mai.

Ifølge avisen RBK koster festen 509 millioner rubler, omtrent 75 millioner kroner, bare i Moskva. Halvparten går til å bli kvitt regnskyene.

Antallet militære kjøretøy er i år redusert med 20 prosent «av økonomiske hensyn».

«Det udødelige regimentet forener all arvingene av seieren», ifølge avisen Izvestia. Den oppfordrer alle russere til å gå ut i gatene.

Journalist i Oslo: Tarjei Kramviken

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er sjelden kost i norsk politikk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5