Verden

Evakuering av beleirede byer i Syria i gang

Bilder av utmagrede barn og voksne i Madaya gikk verden rundt i fjor. Nå har evakueringen av denne og tre andre beleirede byer i Syria startet.

Busser ble onsdag gjort klare for å evakuere innbyggere fra Madaya and Zabadani, to opprørskontrollerte byer i nærheten av Damaskus i Syria.

Busser med opprørere begynte fredag morgen å forlate de opprørskontrollerte byene Madaya og Zabadani i nærheten av Damaskus, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

De to byene som ligger i nærheten av hverandre har vært beleiret av regjeringstro styrker siden sommeren 2015. Innbyggerne fikk ikke tilgang til mat og medisiner, de måtte jakte på gnagere og koke gress for å overleve i vintermånedene, skriver AP.

Sjokkerte verden

Verden fikk vite om forholdene i Madaya da det ble publisert bilder av utmagrede barn. FN fikk etter hvert levert mat inn i området.

Fredag morgen startet evakueringen av Madaya og nabobyen Zabadani og de regjeringskontrollerte byene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen.

Hvis evakueringen blir fullført, blir dette den første runden som strekker seg over to måneder for å evakuere rundt 30.000 syrere fra beleirede områder. Det melder AP.

Brennende busser på veien til de beleirede landsbyene al-Foua og Kefraya i Idlib-provinsen i Syria som nå blir evakuert. Dette bildet er tatt den 18. desember 2016.

Ifølge SOHR kom avtalen i stand i mars med hjelp fra Iran og Qatar, som støtter henholdsvis president Bashar al-Assads regime og deler av den syriske opposisjonen.

Beleiret

Avtalen gjelder de to opprørskontrollerte Damaskus-forstedene Madaya og Zabadani, som er beleiret av regjeringsstyrker, og de regjeringskontrollerte byene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen, nordvest i Syria, som er beleiret av islamistiske opprørere.

Les mer om

  1. Syria
  2. Syriakrigen