Regjeringen i Sverige sover på krisen - pressekonferanse i morgen klokken 10.00

Den svenske regjeringen vil ikke gi noen melding om de trekker seg eller ikke. Den vil holde pressekonferanse torsdag morgen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kan trekke seg.

Flere kilder SVT Nyheter har snakket med fortalte at den svenske regjeringen vurderer å trekke seg allerede i dag, men ved 19-tiden kom beskjeden om at avgjørelsen er utsatt til i morgen. Socialdemokraternas pressesjef Odd Guteland fortalte journalister som var samlet ved statsministerens kontor at det blir pressekonferanse torsdag mogren klokken 10.

Regjeringen var onsdag ettermiddag samlet i Rosenbad i sentrum av Stockholm, der statsministerens kontor ligger. Det var ventet at statsministeren kaller inn til pressekonferanse senere i dag. Nå blir det torsdag morgen.

Dersom regjeringen ikke trekker seg, kan det også være aktuelt å utlyse nyvalg, skriver SVT. Valget kan i så fall skje om tre måneder.

– Socialdemokratenet har ingenting imot et nytt valg, vi er godt forberedt og jeg tror velgerne også er det, sier en annen kilde.

• Det stormer i svensk politikk. Dette er IT-skandalen som kan felle Sveriges regjering

Regjeringen skal være forberedt på å la Moderaternas partileder Anna Kinberg Batra styre frem til valget i 2018, sier en kilde i regjeringen til Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven holdt mandag pressekonferanse i forbindelse med at sensitive opplysninger er på avveie fra det svenske transporttilsynet.

Overrasket av mistillitsforslag

Ifølge SVTs kilder er dagens mistillitsforslag en viktig grunn til at regjeringen vurderer å gå av.

Opposisjonen varslet onsdag at de vil fremme et mistillitsforslag mot tre statsråder. Dette er infrastrukturminister Anna Johansson, som har ansvaret for Transportstyrelsen, i tillegg til innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Vänsterpartiet, som er avgjørende for å få flertall for forslaget, annonserte samtidig at de vil ta en tenkepause frem til i morgen.

Regjeringen forventet ikke at de borgerlige partiene skulle gå så hardt ut, ifølge kildene. De regnet i stedet med at mistilliten skulle rettes mot én eller to statsråder, ikke tre.

– Alvorlig krise

Bakgrunnen er den store IT-skandalen i Transportstyrelsen, der sensitiv informasjon skal ha kommet i utenlandske hender i forbindelse med en outsourcing av IT-tjenesten til IBM.

– Dette er den alvorligste krisen som regjeringen til Stefan Löfven har vært i siden den kom til makten i 2014, sier Björn Lindahl, Svenska Dagbladets korrespondent i Oslo, til NTB.

Daværende sjef i Transportstyrelsen, Maria Ågren, bestemte i 2015 at det kunne gjøres avvik fra datasikkerhetslovene for å få outsourcingen ferdig innen fristen.

Et vitnebeskyttelsesprogram, hemmelige politiregistre, identiteten til jagerflypiloter og transportplaner for kjernefysisk materiale, er noen av opplysningene som kan ha kommet på avveie.

Informasjon om agenter som arbeider for sikkerhetstjenesten Säpo og Försvarsmakten under falsk identitet i Sverige og i utlandet, kan også ha havnet i gale hender, skriver svenske DN.

Aftonbladets politiske kommentator Lena Melin skriver at det nå blir opp til Riksdagens talmann, tilsvarende stortingspresidenten å kalle inn Riksdagen. Om det blir en avstemning om mistillit er ikke sikkert. Stefan Löfven kan ommøblere regjeringen før den skjer.

Han kan også velge å gå av, slik flere medier spekulerer om i svenske medier.


Saken oppdateres.