Verden

Trump i samtaler med golfstatene

Donald Trump oppfordrer ledere i golfstatene til å få på plass en enighet med Qatar. Landet har fått ytterligere to døgn til å innfri kravene fra nabolandene.

USAs president Donald Trump har vært i samtaler med en rekke ledere i golfstatene. Her fra en tale forrige uke.
  • NTB

Saudi-Arabia er blant landene som blant annet krever at Qatar bryter sine diplomatiske forbindelser med Iran, kutter båndene med Det muslimske brorskap og stenger nyhetskanalen Al Jazeera.

  • Naboland med lang kravliste til Qatar

Qatar fikk opprinnelig ti dager på seg til å godta 13 krav som Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emiratene og Egypt satte fram samtidig som de innførte økonomiske og diplomatiske sanksjoner.

Fristen utløp opprinnelig mandag. Qatar har hele tiden avvist kravene.

Trump oppfordrer til enighet

USAs president Donald Trump var søndag kveld i samtaler med en rekke ledere i golfstatene og oppfordret dem til å få på plass en enighet med Qatar.

Søndag kveld snakket han med Saudi-Arabias kong Salman, kronprins Mohamed bin Zayed al-Nahyan av Abu Dhabi og Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani.

I samtalene understreket Trump betydningen av å stoppe finansiering av terror og ekstremistisk ideologi.

Les også

Trump tilbyr seg å megle i Qatar-strid

– Vi står klare til å forsvare landet vårt

Flere av de arabiske landene har anklaget Qatar for å blant annet støtte muslimske ekstremister.

– Qatar lar seg ikke lett sluke av noen. Vi er klare. Vi står klare til å forsvare landet vårt. Jeg håper at vi ikke kommer til det punktet der vi må gripe inn militært, sa forsvarsminister Khalid bin Mohamed al-Attiyah til Sky News.

De arabiske landene som har kuttet kontakt med Qatar, gir landet ytterligere to døgn til innfri kravlisten de har lagt fram. Her den qatarske utenriksministeren Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani

Trump sluttet først helt og fullt opp om den saudiledede blokaden av Qatar og hevdet at den "kanskje vil være begynnelsen på slutten til terrorens skrekkvelde".

Uttalelsen vakte oppsikt ettersom Qatar huser USAs største militærbase i Midtøsten, der 11.000 amerikanske soldater er stasjonert.

USAs utenriksminister Rex Tillerson kom da også raskt på banen og stilte spørsmål ved grunnlaget for blokaden, og frustrasjonen i Washington har siden vært økende.

Les også

  1. Saudi-Arabia har brukt milliarder på å spre sin ultrakonservative islamske teologi til verden

Les mer om

  1. Qatar
  2. Saudi-Arabia
  3. Donald Trump
  4. Al Jazeera