Verden

Republikanerne mangler flertall for forslag til helsereform

Republikanerne har lagt frem sitt forslag til helsereformen som skal erstatte Obamacare. Men de har ikke nok stemmer til å få det vedtatt i Senatet.

Senator for republikanerne Rand Paul sier han ikke vil stemme på forslaget til helsereform som partiet la frem torsdag.
  • Caroline Enge
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

«Dette er ikke en helsereform. Det er en massiv overføring av rikdom fra middelklasse og fattige familier til de rikeste menneskene i Amerika». Det er dommen tidligere president Barack Obama feller over republikanernes siste forsøk på å erstatte hans «Obamacare», skriver blant andre The Guardian.

I et Facebook-innlegg skriver Obama videre at loven vil skade folk, og at små endringer i løpet av de neste par ukene ikke kan endre den «fundamentale småligheten» ved lovforslaget.

Mange hadde også møtt opp for å demonstrere utenfor kontoret til majoritetsleder Mitch McConnell da forslaget skulle legges frem. Ifølge Time ble 43 demonstranter arrestert da de nektet å flytte seg. Flere av de som protesterte satt i rullestol og protestere mot kutt i den statlige helseforsikringen Medicaid.

Flere demonstranter ble båret vekk av politiet da de protesterte mot republikanernes helsereform torsdag.
Les også

Washington Post: Trump sliter med å finne folk som tør jobbe for ham

Vanskeligere i Senatet

Etter flere ukers hemmelige forhandlinger ble det 142 sider lange forslaget til en ny helselov lagt frem av republikanerne i senatet torsdag, skriver Washington Post.

Arbeidet med ny helsereform har vært krevende og tidvis svært omstridt. Republikanerne har allerede fått reformen gjennom Representantenes hus, og nå er det Senatet som står for tur.

«The American Health Care Act», som er navnet på det første forslaget, er allerede svært upopulært blant amerikanerne. En undersøkelse gjort av nyhetsmediene NBC og Wall Street Journal viser at bare 16 prosent av befolkningen støtter forslaget, mens 48 prosent mener det er «en dårlig ide».

Senatets versjon av reformen skal ikke føre til en like brå overgang fra Obamacare som forslaget som gikk gjennom i Representantenes hus forrige måned. Likevel er effekten - at antallet uten forsikring trolig vil øke, den samme, skriver CNN i en gjennomgang av lovforslagene.

Les også

Republikanerne presset gjennom «Trumpcare», men demokratene reagerte med hånlig sang i Kongressen da avstemningen var over.

Intern motstand

Senatet skal etter planen stemme over forslaget neste uke, trolig torsdag. Men republikanerne kan få problemer med å vinne frem med den teksten majoritetsleder Mitch McConnell presenterte for sine partifeller i et lukket møte.

Ikke bare er Demokratene sterkt kritisk til planen, som ifølge det upartiske budsjettkontoret i Kongressen vil føre til at 23 millioner færre mennesker vil ha helseforsikring enn under dagens system. Også et lite knippe republikanske senatorer er negative til forslaget som er lagt frem.

Rand Paul og tre andre republikanske senatorer sier de ikke vil stemme for forslaget slik det er formulert nå. Ytterligere to har gitt uttrykk for alvorlige bekymringer. Partiet har 52 av de 100 plassene i Senatet, men med fire eller flere avhoppere ryker flertallet.

De demokratiske senatorene vil ifølge Washington Post be om tilleggstid for behandling av reformen. De mener den vil føre til økte kostnader og færre fordeler for innbyggerne.

Les også

Ny rapport: 23 millioner flere amerikanere vil stå uten helseforsikring med nye «Trumpcare».

Dropper forsikring for de fattigste

I forslaget som nå er offentliggjort, går Republikanerne blant annet inn for å fase ut gratis sykeforsikring for de fattigste. Den statlige sykeforsikringen for dem med lavest inntekt, også kalt Medicaid, skal ifølge forslaget utfases mellom 2020 og 2030. Forslaget innebærer også at det vil bli innført en øvre grense for hvor mye støtte enkeltpersoner kan få, og store skatteletter for de rikeste, ifølge Reuters.

Forslagsstillerne har planer om å kjøre forslaget utenom vanlige behandlingsprosedyrer for å unngå å være avhengige av demokratene.

Les også

Trump hevder å ha fått en strålende idé om Mexico-mur

Kutter abortstøtte

– Det er mange misforståelser rundt forslaget, men jeg håper at det vil få tilstrekkelig med stemmer til å kunne godkjennes, sier Orrin Hatch, Republikanernes leder i finanskomiteen.

Dersom forslaget blir vedtatt vil det føre til at kravet om at alle amerikanere må kjøpe helseforsikring, oppheves. I stedet skal det opprettes egne offentlige helseordninger for fattige.

Det foreslås også å kutte all støtte til abortprosedyrer, bortsett fra i ytterst få tilfeller, i ett år.

Les mer om

  1. USA
  2. Obamacare
  3. Donald Trump
  4. Amerikansk politikk