17 bekreftet døde etter London-brannen - brannvesenet vet ikke hvor mange som ligger igjen i bygningen

Brannvesenet vet ikke hvor mange døde som befinner seg i den utbrente boligblokken i London. Å gjennomgå bygningen vil ta flere uker.

Torsdag ble det fremdeles drevet etterslukking på brannstedet. Samtidig pågår det omfattende arbeidet med å gjennomsøke den utbrente bygningen.

Det er ikke ventet at det blir funnet flere overlevende i Grenfell Tower, sa Londons brannsjef Dany Cotton til TV-stasjonen Sky News torsdag.

– Omfanget og varmen fra brannen betyr at det ville vært et rent mirakel å finne noen i live.

Brannfolkene på stedet har omsider klart å slukke de siste flammene i bygget. Ifølge Cotton er det for tidlig å spekulere på årsaken til katastrofen.

Venter dødstallene vil stige - kan ta uker å gjennomsøke bygningen

17 mennesker er bekreftet døde, og 15 er torsdag kveld fremdeles kritisk skadet etter brannen som startet natt til onsdag. Det fryktes at antallet døde vil stige betydelig, og brannvesenet anslår at det kan ta flere uker å gjennomsøke bygningen grundig.

Seks av de døde er foreløpig identifisert, men politiet opplyser torsdag ettermiddag at de ikke kan garantere at det vil være mulig å identifisere alle de døde. Så langt er kun ett av ofrene navngitt: Mohammed Alhaj Ali, som kom til Storbritannia som syrisk flyktning I 2014.

Flere hele familier meldes savnet etter brannen. Flere pårørende forteller at de var i kontakt med slektninger inne i bygget mens brannen herjet, som de ikke lenger får kontakt med.

Statsminister Theresa May møtte brannfolk og lokale innbyggere ved Grenfell Tower torsdag. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Det er uklart hvor mange som oppholdt seg i det store leilighetsbygget da brannen startet, og politiet har ikke gått ut med tall på savnede.

– Det ville være feil, forferdelig og oppskakende å gå ut med et tall på antall savnede, sier politioverinspektør ved London-politiet Stuart Cundy til BBC.

Vil søke med spesialhunder

Brannsjef Dany Cotton sier det vil ta flere uker å søke gjennom den utbrendte bygningen. Skadene på de øverste etasjene er så store at de første søkene vil gjennomføres med spesial-søkehunder.

– De er lettere og kan dekke over et stort område i løpet av kort tid, sier Cotton.

Lokalmyndighetene i Kensington og Chelsea sier 44 familier så langt er plassert i midlertidige hjem. Flere titalls personer måtte tilbringe natten i lokale evakueringssentre.

En brannmann i det utbrente boligbygget i London. Foto: Rick Findler / PA / AP / NTB scanpix

Brannfolk traumatisert

Flere av dem som har deltatt i slukningsarbeidet, er traumatisert av det de har opplevd, ifølge Cotton.

Hun sier brannfolk liker å tro at de er tøffe og heltemodige. Men katastrofen i Grenfell Tower har vært vanskelig å håndtere for mange av dem.

Under brannen var det umulig å hjelpe mange av dem som befant seg høyt oppe i bygningen. Hele familier er savnet, og flere døde vil bli funnet etter hvert som bygningen gjennomgås.

Øyenvitner har fortalt om folk som hoppet ut av det brennende høyhuset, og om mødre som slapp barna sine ned til folk som prøvde å ta dem imot på bakken.

De siste flammene i boligblokken ble omsider slukket torsdag, over et døgn etter at brannen startet. Foto: Alstair Grant / AP / NTB scanpix

Lover grundig etterforskning

Statsminister Theresa May har lovet at brannen vil bli grundig etterforsket.

Torsdag besøkte hun branntomten hvor hun møtte brannfolk og lokale innbyggere.

Opp mot 600 mennesker kan ha bodd i de 120 kommunale leilighetene i Grenfell Tower. En forening for beboere i området har lenge advart om stor brannfare i bygningen.

Selv om det er uklart hvordan brannen startet, mener branneksperter at fasadeplatene på bygget bidro til at ilden raskt spredte seg. Platene inneholdt et brennbart plastmateriale.

Lignende plater er utbredt både i Storbritannia og andre land. Eksperter har i flere tiår advart om brannfare som følge av plater av dårlig kvalitet og etterisolering som blir feil utført.