Verden

Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

En amerikansk våpenekspert har regnet ut at dersom opplysninger fra Nord-Korea stemmer, kunne deres siste rakett nådd både Los Angeles, Denver og Chicago.

Nord-Korea prøveskyter regelmessig ulike rakettyper, som denne interkontinentale Hwasong-14-raketten som ble prøveskutt 4. juli. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Nord-Korea bekreftet lørdag at de hadde gjennomført en rakettest, og sa den hadde fløyet i 47 minutter og nådd en høyde på 3.700 kilometer.

Våpenekspert David Wright i UCS Global Security Program sier at dersom disse opplysningene stemmer så kan det samme missilet nå en maksrekkevidde på 10.400 kilometer i en standard bane.

– Los Angeles, Denver og Chicago ser ut til å ligge godt innenfor rekkevidden til dette missilet. Muligens gjelder det også Boston og New York, sier Wright.

 • Nord-Korea har skutt opp flere raketter den siste tiden. Her er ni spørsmål og svar om hvorfor verdenslederne frykter Nord-Korea.

Stolt leder

Det amerikanske forsvarsdepartementet var fredag raskt ute med å si at de mente Nord-Korea hadde testet et interkontinentalt, ballistisk missil.

– Missilet ble skutt opp fra Mupyong-ni og fløy om lag 1.000 kilometer før det landet i Japanhavet, sa en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Jeff Davis.

Nord-Korea har gjennomført en rekke rakettprøveskytninger de siste årene og hevder de har utviklet en interkontinental rakett som kan nå hele USA. Foto: AP / NTB scanpix

Sent fredag melder Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA at landet har gjennomført en vellykket rakettest:

«Lederen kan stolt melde at testen bekreftet at hele USAs fastland er innen rekkevidde».

Krisemøte

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble raketten skutt opp klokka 23.41 lokal tid fredag, og Sør-Koreas president Moon Jae-in kalte kort tid etter inn til et nattlig krisemøte.

Den forrige nordkoreanske oppskytningen fant sted på den amerikanske nasjonaldagen 4. juli, da landet avfyrte en interkontinental rakett som fløy i 930 kilometer før den landet i Japanhavet.

Det var første gang Nord-Korea skjøt opp en interkontinental rakett, noe som vakte stor bekymring ettersom rekkevidden tydet på at den kunne nå mål så langt unna som i USA.

 1. Les også

  Nord-Korea truer USA med atomangrep

 2. Les også

  Amerikanske bombefly patruljerer ved grensen til Nord-Korea

 3. Les også

  Slik setter Nord-Koreas nyeste raketter forholdet mellom stormaktene på en kraftig prøve