Tankbil veltet og tok fyr i Pakistan – nesten 150 døde

148 mennesker er bekreftet døde i en eksplosjonsartet brann som oppsto da landsbyboere i Pakistan forsøkte å fylle drivstoff fra en veltet tankbil.

 Bilder fra en nyhetskanal viser svart røyk som velter opp fra den brennende tankbilen.

Ulykken skjedde i Bahawalpur i Punjab-provinsen søndag morgen.

Ifølge en talsperson for redningsmannskapene er tallet på døde nådd 148, og i tillegg er flere titalls mennesker kritisk skadd.

Folk fra en landsby i nærheten kom til stedet for å skaffe seg gratis drivstoff etter at tankbilen veltet. Politiet skal uten hell ha forsøkt å holde folk unna kjøretøyet.

– Da tankbilen veltet, kom innbyggere fra landsbyen Ramzanpur Joya raskt til stedet med bøtter og andre beholdere. Mange folk på motorsykler kom også og begynte å samle opp drivstoffet som rant ut, forteller politisjef Raja Riffat.

– Etter rundt ti minutter eksploderte tankbilen i en stor ildkule.

Utbrente motorsykler

TV-bilder fra ulykkesstedet viser flammer og tykk røyk, mens brannfolk kjemper for å slukke ilden. Utbrente motorsykler og biler ligger i veien, sammen med bøtter, bensinkanner og gryter som landsbyboerne prøvde å fylle med drivstoff.

Tankbilen var på vei fra havnebyen Karachi til Lahre da føreren mistet kontrollen på en motorvei sørvest for Multan. Årsaken er ikke kjent, men øyenvitner mener han kan ha punktert.

Hæren sendte helikoptre til stedet for å frakte de skadde til sykehus. Mange av de døde har det foreløpig vært umulig å identifisere siden de er sterkt forbrent.

Energimangel

Trafikkulykker er et stort problem i Pakistan, hvor det mange steder er lav standard på veiene. Mange kjøretøyer er dårlig vedlikeholdt, og respekten for trafikkreglene er begrenset.

I 2015 omkom over 60 mennesker da en buss kolliderte med en tankbil som tok fyr i den sørlige delen av landet.

Pakistan sliter også med energimangel, og stadige strømbrudd er en kilde til frustrasjon og misnøye med myndighetene.

Ulykken i Bahawalpur skjedde samtidig som pakistanerne begynner feiringen av den islamske høytiden id, som markerer slutten på fastemåneden ramadan.

Statsminister Nawaz Sharif har uttrykt stor sorg etter ulykken og bedt provinsregjeringen i Punjab, som ledes av statsministerens bror, om å gjøre alt som er nødvendig for å hjelpe de skadede.