24 arrestert i Tibet

Kinesiske myndigheter innrømmer for første gang at urolighetene i Tibet har spredt seg til andre provinser. I dag ble 24 personer arrestert i Lhasa.

En tibetansk nonne ble arrestert utenfor FN-kontoret i Nepals hovedstad Katmandu i dag. Kinesiske myndigheter meldte i dag at 24 personer er arrestert i Tibets hovedstad Lhasa.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua skriver i dag at offentlige bygninger og kinesiske butikker ble påført store skader da etniske tibetanere gikk amok i Sichuan-provinsen på søndag. Provinsen ligger øst for Tibet, og består av store grupper etniske tibetanere. Opprøret skal også ha spredt seg til Gansu-provinsen, nord for Tibet, der det også bor tibetanere. Den vesle byen Xiahe, der et av Kinas største tibetanske klostre utenfor Tibet-provinsen ligger, har i dagevis vært stengt for utenlandske journalister etter at etniske tibetanere tok til gatene i protest mot kinesiske styresmakter.

24 arrestert

Myndighetene meldte i dag at 24 personer er arrestert i Lhasa som en følge av demonstrasjonene som herjet i byen i forrige uke. Den statlige avisen Tibet Daily siterer i dag offisielle kilder på at de 24 personene ble arrestert for å ha "skadet den nasjonale sikkerheten". I tillegg skal de være arrestert for å ha slått, ødelagt, plyndret, satt fyr på bygninger og begått andre kriminelle handlinger", skriver avisen. Dette er de første arrestasjonene som er meldt etter opptøyene i Tibet, men de blir trolig ikke de siste. Kinesiske myndigheter er svært opptatte av å få orden på situasjonen for at den ikke skal utvikle seg slik at den gjør skade på forberedelsene til OL i Beijing, som starter i august. Kilder i det tibetanske eksilmiljøet hevder at flere hundre personer er anholdt av politiet i Lhasa, og at politiet fortsatt jakter på flere personer som skal ha deltatt i opptøyene. Bilder av mistenkte opprørere skal ha blitt sendt på lokale TV-stasjoner i Tibet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. — Vi har klare bevis mot dem. De må bli hardt straffet, sier Xie Yanjun, en talsmann for de lokale påtalemyndighetene, til Reuters.

Sensur

Kinesiske myndigheter har lenge forsøkt å legge et lokk over demonstrasjonene. De første dagene etter at uroen brøt ut forrige mandag var det ingen informasjon å hente fra de statlige nyhetsbyråene eller mediene. Flere utenlandske nettsteder ble stengt, og utenlandske TV-stasjoner gikk i svart over hele Kina hver gang saken ble nevnt. Først da urolighetene ble voldelige og 13 kinesiske personer ble drept i Lhasa, begynte det statlige nyhetsbyrået Xinhua å omtale saken. - I løpet av de sise dagene har en ekstremt liten minoritet av Lhasas befolkning stått bak voldelige aktiviteter, plyndring, ødeleggelser og brannpåsettelser. De har forstyrret den sosiale ordenen og satt liv, eiendom og sikkerheten til massene i fare, skrev Xinhua på lørdag, og hevdet at folk i miljøet rundt Tibets åndelige leder Dalai Lama sto bak opptøyene. Det ble raskt svært vanskelig for utenlandske medier å rapportere om hva som skjedde. Tilgangen til Tibet ble avsperret, og de utlendingene som befant seg i området ble kastet ut.

Korrespondentklubben klager

Mandag sendte korrespondentklubben i Beijing, der de fleste utenlandske journalistene i Kina er medlem, ut en pressemelding der de oppfordret kinesiske myndigheter til å tillate at journalistene fikk komme tilbake til Tibet. - Forstyrrelser av journalistiske aktiviteter er ikke i myndighetenes egeninteresse, sier klubbleder Melinda Liu. - Slike forstyrrelser er ikke i samsvar med reglene for journalistisk arbeid i perioden før OL, og er heller ikke i samsvar med det internasjonale samfunnets forventninger av en vertsnasjon for De olympiske leker, fortsetter hun, og viser til at Kina har lovet utenlanske journalister "fri tilgang" til hele Kina i perioden før og under OL.

En butikk sto i dag i brann i byen Maqu i Gansu-provinsen i Kina i dag. Kinesiske myndigheter erkjente i dag for første gang at opprøret i Tibet har spredt seg til andre provinser.
En ung tibetaner betrakter kinesiske politifolk i Kangding, et tibetansk område i Sichuan-provinsen i Sørvest-Kina, i dag.