Verden

Støre krever umiddelbar våpenhvile på Gazastripen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) krever umiddelbar stans i kamphandlingene på Gazastripen og sier Israel må rette seg etter en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og FN-ambassadør Mona Juul snakker med president for de palestinske myndighetene, Mahmoud Abbas, i forbindelse med Sikkerhetsrådets møte. Foto: SIRI GJØRTZ

FNs sikkerhetsråd arbeider nå med et utkast til resolusjon om krigshandlingene på Gazastripen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom tirsdag til New York for å holde et innlegg for Sikkerhetsrådet, og med seg i bagasjen hadde han to budskap.

– Jeg slutter meg til kravet om våpenhvile. Deretter må en politisk prosess ta opp problemene som må løses, som beleiring av Gaza og rakettutskytning, sa Støre til NTB i FN-hovedkvarteret i New York.

Men utenriksministeren snakket tirsdag også til Sikkerhetsrådet som leder for giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC).

– Gaza var allerede før denne krigen et katastrofeområde. Og nå har vi hatt dager med bombardement og bakkekamper som vi vet etterlater seg enorme ødeleggelser. Jeg vil at man ser det tradisjonelle giverlandsarbeidet og det som må bli et krafttak på Gazastripen i sammenheng, sier Støre.

– Uakseptabelt

I innlegget sa Støre at han har store problemer med å forklare det norske folk hvorfor Sikkerhetsrådet ikke blir enige om en FN-resolusjon.

– Presset stiger og det er det som må skje. Men det er høyst usikkert om det blir en FN-resolusjon, eller om amerikanerne vil legge ned veto.

Det er høyst usikkert om det blir en FN-resolusjon, eller om amerikanerne vil legge ned veto.
Jonas Gahr Støre, utenriksministerDe mener det ikke er noe poeng å vedta en resolusjon som ikke får en effekt, sier utenriksministeren til NTB.

– Hva synes du om at Israel sier de ikke kommer til å rette seg etter en eventuell FN-resolusjon om våpenhvile?

– Jeg mener det er uakseptabelt ikke å følge en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, sier Støre.

– Terror

FN og Røde Kors har slått alarm og sier situasjonen på Gazastripen har utviklet seg til en full humanitær krise. Til nå er rundt 660 personer drept og over 2.500 såret, et overveldende flertall av dem palestinere, ifølge sykehuskilder på Gazastripen.

Møtene i Sikkerhetsrådet tirsdag kom bare timer etter rapportene om bombing av skoler i Gaza by

– Det vi ser og får rapporter om fra time til time, er de menneskelige lidelsene denne krigen fører til. Det er å oppfatte som terror for befolkningen som ikke har noe sted å flykte. Og når de flykter så blir de bombet også der, sier Støre i det han blir avbrutt av en telefon fra Benita Ferrero-Waldner, EUs kommissær for utenrikssaker.

Verdensledere jobber på høygir med krisen i Midtøsten. Noen minutter tidligere strente USAs utenriksminister Condoleezza Rice forbi med et følge på rundt 20 personer.

– Nettverkene oppdatert

Norge spiller nå først og fremst en rolle i Midtøstenkonflikten gjennom lederskapet i giverlandsgruppen for palestinerne.

– Det har vært Norges rolle å samordne måten giverne opptrer på og det blir et stort ansvar i 2009 med den katastrofen som nå utspiller seg, sier Støre.

– Men i tillegg til dette har Norges ressurs vært at vi har et bredt nettverk med tilgang i mange leire. Jeg har sørget for å oppdatere de nettverkene nå, og hvis det kan være nyttig i forhold til det de større aktørene gjør, så skal ikke vi holde igjen på det, sier han videre.

– Enormt inntrykk

Utenriksministeren sier det gjør et enormt inntrykk å se de menneskelige lidelsene på Gazastripen.

– Det som Israel gjør nå er utenfor proporsjoner, sier Støre, som samtidig understreker at det ligger et enormt ansvar på Hamas, som blander seg med sivilbefolkningen.

Det som Israel gjør nå er utenfor proporsjoner.
Jonas Gahr Støre, utenriksminister– Effekten av det som nå skjer kommer til å skape så mye hat og fortvilelse at situasjonen etterpå kommer til å bli enda mer usikker. Visjonen om fred blir enda vanskeligere å oppfylle, sier han.

– Tror du på partene når de sier de har en tostatsløsning som mål?

– Jeg mener vi fortsatt må ta dem på ordet når de sier det og holde dem ansvarlig. Men det er også noe som heter virkeligheten på bakken. Og hvis den for lenge blir en klar motstrid mot det, så blir det vanskelig å tro. Og den situasjonen kommer nærmere, sier Støre.

 1. Les også

  - Opptil 40 drept i angrep mot skole i Gaza

 2. Les også

  Egypt påpasselig upartisk

 3. Les også

  - Etablerer humanitær korridor

 4. Les også

  - På grensen av det vi kan makte

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA skifter syn: Godtar Israels bosetninger på Vestbredden

 2. VERDEN

  Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne

 3. VERDEN

  Israels forsvarsminister: Ny Gaza-krig er uunngåelig

 4. VERDEN

  Trump ber Israel "være sterke" til han tar over

 5. VERDEN

  USA kaller Israels drap på Gaza-demonstranter for Hamas-propaganda – Tyrkia og Sør-Afrika henter hjem ambassadører

 6. VERDEN

  Trump varslet fred i Midtøsten. Nå vil Israel gå til aksjon.