Israel trenger inn i Gaza

Israelske militærkjøretøyer avfyrer lørdag kveld våpen i det de beveger seg inn på Gazastripen.

Israel har mønstret 10.000 soldater utenfor grensene til Gaza de siste dagene, og lørdag trengte de inn i det palestinske området. Bildet er tatt tidligere på dagen, mens soldatene venter på at invasjonen skal begynne.

Følg Midtøsten-konflikten på Aftenposten.no Et palestinsk øyenvitne har sett en liten kolonne med israelske militærkjøretøyer kjørt inn nord i Gaza, skriver Reuters i 19.30-tiden lørdag kveld. Kolonnene blir støttet av kamphelikoptere.Sky News erfarer at israelerne har trengt inn også ved punkter i sør og på midten av den tynne landstripen.AP skriver at israelske forsvarsmyndigheter bekrefter opplysningene om at de har trengt inn på Gaza. Både stridsvogner, ingeniørstyrker og artilleri brukes i aksjonen. En israelsk tv-kanal melder om kraftig skyting idet styrkene går inn, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP). Sky News melder om minst to trefninger mellom Hamas og de israelske soldatene. Meldinger går også ut på at stridsvogner har avfyrt skudd. Ifølge Reuters har EUs presidentskap kommet med en uttalelse der de sier at de anser bakkeinvasjonen for å være et forsvarstiltak, og ikke et angrep. Presidentskapet innehas for tiden av Tsjekkia. EUs presidentskapet ber også om at partene inngår våpenhvile.

Vil sikre områder brukt til Israel-angrep

De israelske styrkene har gått inn ly av mørket, i nærheten av Beit Lahiya på Gaza. Det er ikke kjent hvor langt inn på Gaza israelerne har beveget seg.En talsmann for det den israelske hæren sier hensikten med å gå inn i Gaza er å sikre områder som har vært brukt under avfyring av raketter mot Israel. De vil ødelegge Hamas' infrastruktur, slik at antall rakettangrep mot Israel kan reduseres betraktelig.Sky News får opplyst fra hæren at de vil bruke «så lang tid de må» på bakkeoperasjonen. En talsperson for Israel Defence Forces sier aksjonen vil ta «mange lange dager.» 10.000 soldater har blitt mønstret ved grensen til Gaza den siste uken.Israel slapp tidligere på dagen løpesedler fra luften i den nordlige delen av Gazastripen hvor innbyggerne ble oppfordret til å forlate området, skriver Røde Kors i en pressemelding.

Intenst bombardement

Samtidig med at bakkestyrker går inn nord i Gazastripen, fortsetter bombingen av Gaza by, der store deler er mørklagt.På direktesending intervjuer Sky News hjelpearbeider Amjad Shawa. Under intervjuet høres et kraftig smell, og Shawa utbryter: — Oh my god! Shit! (Herregud! Faen!) Et flyangrep forårsaker en kraftig eksplosjon i nærheten mens intervjuet pågår. TV-bilder viser hvordan oransjerøde flammer og røyk velter utover, og frykt og opphisselse får Shawa til å puste fort i telefonen.

Begynte lørdag ettermiddag

Siden angrepene startet tredje juledag har

langs grensen mot Gazastripen.

Søndag ved 16.30-tiden kom de første meldingene om at bakkestyrkene har bombardert Gazastripen.

Utenriksredaktør i Sky News, Tim Marshall, er i Jerusalem, og fortalte til Sky News at de første angrepene foreløpig ikke rammer urbane områder, men landbruksområder nær grensen.

Moské angrepet

Nyhetsbyrået Reuters skriver at elleve palestinere, blant dem minst to barn, ble drept i et bombeangrep mot en moské nord i Gaza tidligere lørdag.

Bombene traff midt under kveldsbønnen, hvor det ifølge øyenvitner skal ha vært rundt 200 mennesker til stede.

Flere titalls personer er såret, flere av dem alvorlig, melder Sky News.

Det er foreløpig usikkert om de døde er sivile eller Hamas-medlemmer.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press skal israelske krigsfly, krigsskip og artillerienheter ha truffet mer enn 40 Hamas-mål før selve bakkeinvasjonen tok til senere på dagen, inkludert våpenlagre, treningssentre hjemmene til flere Hamas-ledere i tillegg til moskeen nord på Gazastripen.

Demonstrasjon i Oslo

mot Israels angrep mot palestinerne foran Stortinget lørdag.Politiet var bedre forberedt på demonstrasjonen denne gangen, så det hele gikk rolig for seg. I romjulen ble

i en demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden, der også skjønnhetssalongen til stylist Jan Thomas ble angrepet og rasert av sinte demonstranter.

Mer enn 430 drept siden 27. desember

Mer enn 442 palestinere har blitt drept og flere tusen har blitt såret etter at angrepene startet 27. desember, ifølge palestinsk helsepersonell. Blant de drepte er minst 75 barn.

Fire israelere er også drept i angrepene den siste uken melder NTB.

Siden det første angrepet tredje juledag har israelske fly rammet over 700 ganger i Gaza.

Samtidig har Hamas sendt raketter stadig lengre inn i Israel, og fire israelere skal ha blitt drept i disse angrepene.

**FN er nå svært bekymret for den humanitære krisen på den okkuperte Gazastripen.

, ifølge fredsorganisasjonen.**

Tidligere i dag ble en

. Abu Zakaria al-Jamal døde tidlig lørdag morgen av skadene han fikk i et bombeangrep mot hans hjem i Gaza, opplyser Hamas.

Israelske soldater ved den nordlige delen av grensen lørdag kveld, fotografert rett før de skulle ta seg inn på Gazastripen.
En røysky stiger opp etter et israelsk luftangrep lørdag, mot et område som er kjent for å ha smuglertunneler i Rafah sør i Gaza over grensen til Egypt. FOTO: AP/Eyad Baba