Verden

14 nordmenn får slippe ut fra Gaza

Israel lar 14 nordmenn reise ut mandag morgen.

Ibrahim Abureja (40), kona May (28), og barna Ahmad (6), Fadi (3) og Miriam (1) ble evakuert fra Gazastripen fredag, etter at de hadde vært innesperret i området siden august. Grytidlig mandag morgen får trolig 14 nye nordmenn forlate det utrygge området. Foto: JØRGEN LOHNE

 • Mari Torsdatter Hauge

Norsk UD fikk søndag kveld melding fra israelske myndigheter om at 14 norske statsborgere grytidlig mandag morgen skal få slippe ut av Gaza.

De 14 personene er to større familier, ett par samt en enkeltperson, og ifølge Haakon Svane, pressevakt i UD, er de aller fleste i Palestina på grunn av familiære forhold. Svane kan ikke si noe om hvor lenge de har vært i området.

— Dette er svært gledelig, men det ligger en del forutsetninger til grunn for at de faktisk skal få slippe ut i morgen, sier UDs pressevakt Haakon Svane til Aftenposten.no søndag kveld.

De 14 vil grytidlig mandag morgen bli fraktet ut fra Gaza ved grenseovergangen Erez, mellom Israel og Palestina, forutsatt at det er tilstrekkelig sikkerhet rundt selve transporten og på grenseovergangen, og at de blir klare til å reise tidlig nok.

— Klokken er allerede ti om kvelden i Gaza nå, og for at det skal være trygt nok må de være reiseklare grytidlig i morgen. Vi krysser fingrene og håper at vi rekker det, og at sikkerhetsutfordringene løser seg, sier Svane til Aftenposten.no.

— Vi har ingen garanti for at de 14 faktisk slipper ut i morgen tidlig, men i motsatt fall har vi grunn til å tro at vi skal få dem ut fra Gaza senere denne uken, sier Svane til Aftenposten.no.

Han forteller at nordmennene er en del av en større gruppe på rundt 250 personer som har fått tillatelse av israelske myndigheter til å forlate området i morgen.

Tidligere søndag kveld opplyste ministerråd Tor Wennesland ved representasjonskontoret i Al-Ram til NTB at det ville være livsfarlig å ta ut de 14 fra Gaza på det nåværende tidspunktet fordi det pågikk betydelige krigshandlinger i området, melder NTB.

Aftenposten.no kommer tilbake med mer.

 1. Les også

  13 nye nordmenn vil bort fra Gaza

 2. Les også

  Nordmennene ute av Gaza

 3. Les også

  Demonstrantene nektet å fjerne seg

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 3. SID

  Israel okkuperer og trakasserer allerede. Nå setter de palestinerne i koronafare.

 4. VERDEN

  I dag får bare kvinner, barn under 12 og menn over 45 krysse denne grensen.

 5. VERDEN

  Copy: I dag får bare kvinner, barn under 12 og menn over 45 krysse denne grensen.

 6. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza