Verden

Tvil om skjør våpenhvile holder

Gazastripen opplevde i går sin roligste dag på over tre uker. Men faren for nye sammenstøt er stor. Hamas er svekket, men ikke slått ut, og kan fortsatt få nye tilførsler av raketter og andre våpen.

Palestinere på Gazastripen våget i går å bevege seg ut på gatene igjen. Foto: S. SALEM/REUTERS

 • Forf>per A. Christiansenjerusalem
 • <forf>aftenpostens Korrespondent<

Palestinerne på Gazastripen begynte forsiktig å bevege seg ut på gatene i går etter 22 dagers bombardement. Men selv om begge parter har erklært våpenhvile, frykter de at den kan bli kortvarig.

Også i Israel er det skepsis. Ett svakt punkt er grensen mellom Egypt og Gazastripen, mener generalmajor Giora Eiland.

– Det er umulig å stanse smugling av våpen over denne grensen, sier Eiland, en tidligere leder for både operasjons— og planleggingsavdelingen i det israelske forsvaret. Og stans i denne smuglingen er en av Israels sentrale betingelser for å opprettholde en varig våpenhvile.

Seierskrav.

Både den israelske regjering og islamistorganisasjonen Hamas har de siste par dagene uttalt seg på en måte som gjør at hver av dem kan gjøre krav på seier.

Da Israels statsminister Ehud Olmert sent lørdag kveld kunngjorde en ensidig våpenhvile fra og med klokken ett (norsk tid) natt til i går, fastslo han at Hamas er tilføyet et «alvorlig nederlag», og at Israel har nådd sine krigsmål «fullt ut og vel så det».

I går morges svarte Hamas med å avfyre 18 raketter mot mål i det sørlige Israel. Det var på forhånd ventet at organisasjonen på denne måten ville prøve å få «siste ord». Den israelske reaksjonen var da også et svært behersket angrep, sammenlignet med de siste tre ukenes bombardement av Gazastripen.

Bare noen få timer senere kunngjorde Hamas’ politiske ledelse i Damaskus at organisasjonen har vedtatt å la våpnene tie, forutsatt at Israel trekker sine styrker ut fra Gazastripen i løpet av en uke, og samtidig åpner grenseovergangene for transport av mat og medisiner.

Nye ofre.

Antall ofre for krigen er ennå ukjent, og vil neppe bli klart før tidligst om flere dager. I Gaza by begynte mange i går å vende tilbake til sine utbombede hjem, og fant både døde og sårede under ruinene.

Ambulansepersonell rykket ut til de områdene der israelske stridsvogner hadde operert, og fant 95 drepte og titalls sårede, melder nyhetsbyrået Det nye Kina.

– Fortsatt sitter folk fast i utilgjengelige områder, og vi forsøker å komme til en ordning med Israel, slik at hjelpemannskaper kan komme frem, sa Muawiya Hassanein, som leder den palestinske ambulansetjenesten. Han tilføyde at antall drepte nå er oppe i over 1300, mens 5450 er såret.

Flesteparten av butikkene i Gaza by lot til å være åpne i går, i første rekke for at innehaverne skulle vurdere skadene og sette i gang nødvendige reparasjoner.

Avskrekking.

Fra starten av var de israelske krigsmålene vagt formulert. Regjeringen sa at den ville «skape en ny sikkerhetssituasjon» i den sørlige delen av landet. Rent konkret ble det fremholdt at Hamas måtte slutte å skyte raketter mot Israel, og at smuglingen fra Egypt måtte opphøre.

Situasjonen da våpenhvilen ble erklært, var at Hamas fortsatt har evnen til å angripe Israel med raketter. Men regjeringen mente at tre ukers uopphørlig angrep har virket som en effektiv avskrekking.

Samtidig understreker generalmajor Eiland overfor utenlandske journalister i Jerusalem at Hamas trenger betydelig velvilje fra det internasjonale samfunn når Gazastripen nå skal bygges opp igjen, og at denne velviljen vil være avhengig av at våpenhvilen overholdes.

Avtale med USA.

Dessuten henviste statsminister Olmert lørdag kveld til den intensjonsavtalen Israel dagen i forveien hadde undertegnet i Washington. Der forplikter USA seg til å hjelpe Israel i arbeidet med å stanse våpensmuglingen fra Egypt til Gazastripen.

Ifølge israelske kommentatorer er denne avtalen i store trekk et fikenblad som kunne gjøre det mulig for Israel å erklære en våpenhvile.

Generalmajor Eiland, som tidligere har arbeidet med å utrede mulighetene for å kontrollere smuglingen, sier at dette har vist seg å være umulig. Ulike forslag ble gransket da Israel trakk seg ut fra den egyptiske Sinaihalvøya i 1979, og alle ble forkastet, sier han. Selv da Israel kontrollerte både Sinai og Gazastripen, foregikk det smugling, skjønt ikke i så stort omfang som i løpet av de siste par årene.

 1. Les også

  Raymond Johansen: &ndash; Veldig skjør våpenhvile

 2. Les også

  Lege mistet døtrene på direkten

 3. Les også

  Skjør våpenhvile gir pusterom

 4. Les også

  Hamas sverger å ruste opp igjen

KLIKK PÅ GRAFIKKEN FOR Å SE DEN STØRRE

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 2. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 3. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 4. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 5. VERDEN

  Israel bruker milliarder på å sette en stopper for denne trusselen

 6. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen