Verden

Gilbert: - De bomber mål ustanselig

Det har brutt ut harde kamper mellom israelske soldater og Hamas inne i Gaza by for første gang siden offensiven startet, ifølge øyenvitner.

Lege og professor Mads Gilbert under en av mange operasjoner på Shifa-sykehuset i Gaza. Sammen med kollega Erik Fosse er han den eneste vestlige helsearbeideren som har sluppet inn i Gaza. Foto: SCANPIX

 • Ida Halvorsen Kemp

Øyenvitner melder om at israelske tropper mandag kveld er involvert i harde kamper med Hamas-soldater inne i Gaza by for første gang siden offensiven startet. Den norske legen Mads Gilbert sier i en kommentar til Aftenposten.no at israelske F 16-fly er i lufta hele tiden over Gaza-stripen. — De bomber mål ustanselig, sier han.

Les også

Profil: Mads Gilbert (61)

Til TV2 forteller legen at strømmen er gått i hele Gaza by.— Dette har vært en forferdelig dag. Vi opererer flere om gangen og vi har mistet barn i alle aldre, sier Gilbert.

Minst ti barn drept

Minst ti barn er drept i kampene, ifølge avisa The Guardian. Israelske soldater går fra hus til hus på jakt etter Hamas-soldater. Ifølge en talsmann for den israelske hæren har israelske soldater tatt flere titalls Hamas-medlemmer til fange på Gazastripen. - Noen av dem er blitt avhørt og andre er overført til Israel, sa den ikke navngitte talsmannen ifølge AFP mandag. Store eksplosjoner og skuddvekslinger har rammet nabolaget Shejaiya i Øst-Gaza, og kamphelikoptre er observert. Israelske militærkilder har bekreftet at deres styrker er involvert i kamper i byen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: MAHMUD HAMS

— Vi har ikke nådd våre mål

Ifølge palestinske kilder har antallet døde i Gaza, en by med ca. 500.000 innbyggere, nå oversteget 500 personer. Om lag 2700 er såret. Fem israelere er drept i løpet av den ti dager lange militæroperasjonen. Tidligere på dagen mandag meldte den palestinske Røde Halvmåneforening at

Les også

- 75 barn og 26 kvinner omkommet i Gaza

så langt. I tillegg er det over 1000 kvinner og barn blant de sårede. Israels forsvarsminister Ehud Barak erkjenner at den palestinske militante gruppen Hamas er hardt rammet, men insisterer på å fortsette angrepene. — Vi har fremdeles ikke nådd våre mål. Offensiven vil fortsette til fred og ro er sikret for israelske sivile, sa Barak til israelske parlamentsmedlemmer mandag, ifølge BBC News.

- Sionistene har legitimert drap på sine barn

Hamas-lederen Mahmoud Zahar på sin side, talte på Hamas' egen tv-kanal Hamas-run al-Aqsa TV. Han hyllet dem som kjemper for Hamas, og gikk langt i å antyde at de palestinske styrkene ville forsøke å ramme flere sivile. - Sionistene har legitimert drap på sine barn ved å drepe våre barn. De har legitimert drap på sitt folk over hele verden ved å drepe vårt folk, sa Zahar i kunngjøringen, ifølge nyhetsbyrået AP.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  Profil: Mads Gilbert (61)

 3. Les også

  Profil: Erik Fosse (58)

Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza

 2. VERDEN

  To tenåringer drept i israelsk angrep mot Gazastripen

 3. VERDEN

  Kravet om gransking øker etter drapene på Gaza-demonstranter – Tyrkia ber Israels ambassadør forlate landet

 4. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by

 5. VERDEN

  Israelske styrker drepte over 50 palestinske barn i fjor

 6. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag