Verden

Siv Jensen: - Må granskes

Markante stortingspolitikere mener sikkerheten på utenriksministerens Kabul-tur må granskes. De reagerer på at UD og forsvarsdepartementet var uenige om sikkerhetsopplegget.

- Svært uheldig, sier Frp-leder Siv Jensen om at Utenriksdepartementet ikke fulgte Forsvarsdepartementets advarsel mot å offentliggjøre utenriksminsiter Gahr Støres reiserute. Kyrre Lien / SCANPIX

 • Heidi Ertzeid

Les også:


Frp-leder Siv Jensen og flere av hennes stortingskolleger er kritiske til at Utenriksdepartementet (UD) valgte å

Les også

UD ble terroradvart før Kabul-turen

mot å legge ut utenriksminister Jonas Gahr Støres reiseprogram på nettet i forkant av Kabul-besøket. — Det er selvsagt veldig uheldig at UD ikke fulgte rådene fra Forsvarsdepartementet. Man må legge til grunn sikkerhetsvurderingen fra dem som har erfaring med det. Man bør følge det, uansett hvor stort behovet er for offentlig oppmerksomhet rundt et slikt besøk. Sikkerheten må komme først, sier Frp-leder Siv Jensen til Aftenposten.no.

- Ikke gitt noen råd

Tirsdag ettermiddag avviser imidlertid forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen påstander om uenighet mellom Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet (UD). - Vi har ikke gitt UD noen råd om hvorvidt man skal legge reiseprogrammet på nettet, eller ikke, sier Strøm-Erichsen til Aftenposten. - Dette er noe UD har gjort i samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Hun understreker at hverken Forsvarsdepartementet eller Forsvaret har vært med i planleggingen av første del av Støres reise, som var et rent sivilt opplegg i Kabul. Hvis alt hadde gått etter planen, skulle Støre og hans følge i dag ha reist videre til den norske forlegningen i Meymaneh. - Den militære del av reisen har vært planlagt i samarbeid med Forsvarsdepartementet, sier statsråden.

Må granskes

Tidligere i dag var også høyre-leder Erna Solberg kritisk til at UD ikke fulgte rådene fra Forsvarsdepartementet. Hun mener sikkerhetsvurderingen av Støre-turen må gjennomgås etter at

Les også

Dagbladet-journalist døde av skadene

i angrepet mot Serena hotell i Kabul i går. — Jeg går ut i fra at Utenriksdepartementet lærer av dette og at de neste gang følger det politiet og forsvaret råder dem til, sier hun til Aftenposten.no.

La ut reiserute

VG skriver i dag at det var uenighet mellom Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet i forkant av Gahr Støres reise til Afghanistan. Først og fremst fordi UD ønsket å offentliggjøre reiseruten på nettet i forkant. Det ble gjort, på tross av advarsler fra forsvaret.I reiseruten var det både opplysninger om når Gahr Støre skulle lande og hvilket hotell den norske delegasjonen skulle bo på.Også PST sier at de var bekymret for sikkerheten på turen.

- Grunn til å følge rådene

— Jeg synes ikke vi som politikere skal overprøve sikkerhetsrådene fra PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) og forsvaret. Det er en grunn til at vi skal følge dem, sier Solberg.Også Aps Olav Akselsen, som leder utenrikskomiteen på Stortinget, mener sikkerheten rundt turen må granskes. - Vi vet at dette er en av de farligste plassene man kan reise. Det er PST som skal ta disse vurderingene. Jeg synes det er naturlig å gå gjennom alle sider ved denne saken, nå når den har fått dette tragiske utfallet, sier han til Aftenposten.no.

- Uansvarlig av UD

Per Ove Width, forsvarspolitisk talsmann for Frp, reagerer meget sterkt på at Utenriksdepartementet (UD) offentliggjorde datoene for utenriksminister Jonas Gahr Støres reise til Kabul.- Det var helt uansvarlig. Det høres helt vanvittig ut. Dette er norsk naivitet på høyeste nivå, utbryter Width.Han forteller at da Stortingets forsvarskomité var på besøk i Afghnaistan sist september, ble dette ikke annonsert på forhånd.Delegasjonen bodde hele tiden i norske militærleire - i Kabul, Meymaneh og Mazar-e-Sharif. Og når de beveget seg omkring, var det ved hjelp av helpansrede kjøretøyer.- Vi satt med hjelm og skuddsikre vester, selv da vi skulle ut og snakke med forsvarsministeren, sier Width. Og de dro ikke på sightseeing i sentrum av Kabul.Han sier at Hotel Serena, der Støre bodde, hadde vært på tale som overnattingssted, men at Forsvaret motsatte seg dette. - Det er forferdelig å tenke på at den norske naiviteten kan ha ført til at folk er drept. Dette er Støres og UDs ansvar - de norske politistyrkene har gjort jobben sin.

UD: - Vil gjennomgå

UD sier at de helt rutinemessig la ut reiseruten til Gahr Støre.- Ut i fra vanlig praksis la vi ut en liste av praktisk karakter, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten.no. - Ble dere frarådet å legge ut en slik liste fra Politiets Sikkerhetstjeneste? - PST har gjennomgått sikkerheten og gitt oss råd, men de har hverken rådet oss til eller frarådet oss å legge ut denne informasjonen, sier han.Han varsler likevel at UD vil granske sikkerhetsopplegget rundt Kabul-reisen. - Var det riktig å offentliggjøre reiseruten? - Vi har ingen informasjon om at angrepet var rettet mot den norske delegasjonen, men på bakgrunn av denne tragiske hendelsen, er det naturlig at vi går gjennom rutinene våre.

 1. Les også

  UD ble terroradvart før Kabul-turen

 2. Les også

  Vi mistet Carsten

 3. Les også

  - Laget selvmordsvideo

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har akkurat kommet opp i 1. etasje på Serena hotell etter angrepet i går. Veggen bak har tydelige kulehull. Andreassen Tor Arne

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Regjeringen får hard medfart etter lukket stortingsmøte

 2. NORGE

  Støre lurer på om statsministeren har kontroll på fiskeriministeren - tidligere forsvarstopp ber Sandberg gå av

 3. POLITIKK

  Sanner: – Støres plan A er å være KrFs plan C

 4. POLITIKK

  Støre åpner for debatt om Equinors utenlandssatsing

 5. POLITIKK

  Ap sikrer flertall for regjeringens is-kantforslag

 6. NORGE

  Clinton i Norge: Stiller ikke til valg igjen