EU-kommisær advarer mot å reise til Mexico og USA

Svineinfluensa er påvist i Spania. Flere innlagt til observasjon i Danmark og Sverige. EUs helsekommisær advarer i dag mot reiser til Mexico og USA.

Flypassasjerer fra Mexico ankommer flyplassen i Barcelona med ansiktsmasker søndag 26. april. Svineinfluensaen ble i dag påvist i Madrid.

Siste:

Les også

103 døde i Mexico

-— de fleste unge mennesker. Minst 1.614 er smittet.

Les også

New York bekrefter svineinfluensa

og Spania. Viruset fryktes også å ha spredt seg til Asia, Midtøsten og sørover i Latin-Amerika. Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte i helgen en «internasjonal helsekrise». **EUs helsekommisær, Androulla Vassiliou, gikk mandag så langt som å

Les også

EU-kommisær advarer mot å reise til Mexico og USA

.** Virusets raske spredning mellom mennesker bidrar til frykten for at den globale influensapandemi som eksperter lenge har ventet på, nå har inntruffet. — Europeere bør unngå reiser til Mexico og USA hvis det ikke helt nødvendig for dem. [...] Dette for å minimere den personlige risikoen og redusere faren for å spre infeksjonen til andre, sa Vassiliou.

Første i Europa

Spanias helseminister, Trinidad Jimenez, fortalte på en pressekonferanse mandag at en ung mann som nylig var kommet tilbake fra Mexico, er smittet med svineinfluensa. Mannen kontaktet en helseklinikk i byen Almansa i regionen Castilla-La Mancha i helgen. Han hadde høy feber og pusteproblemer, og ble etter hvert lagt inn på sykehus. - Det er fremdeles tidlig, men det er ganske klart at det er en fare for at dette viruset vil bli en pandemi og true globalt, sier talsamann Peter Cordingley i Verdens helseorganisasjon til Associated Press i dag. Bildeserie: Aftenposten TV:

Advarer mot reiser

Den spanske mannen er den første som bekreftes å være smittet i Europa. Den spanske helseministeren opplyste at ytterligere tyve personer testes for smitte. Ifølge Jimenez har den syke unge mannen blitt bedre av behandlingen. Tilstanden skal ikke være alvorlig hverken for ham eller noen av de andre. - Situasjonen er under kontroll, sa helseministeren.

Krisetiltak verden over

Verdens regjeringer og globale styringsorganer setter nå i verk strenge tiltak for å begrense spredningen av det dødelige viruset. Syke blir testet i New Zealand, Australia, Spania, Brasil og Israel. I andre land enn Mexico har sykdommen vært mildere. Dette kan ha mange mulige grunner. Én teori er at dødsfallene i Mexico bare er noen få av mange ukjente tilfeller, en annet at et lokalt virus forverrer sykdommen. Eksperter i WHO skal møtes tirsdag for å vurdere om beredskapsnivået skal økes. I dag er nivået satt til tre på en skala fra én til seks. På flyplasser rundt om i verden måles temperaturen på passasjerer fra de to landene. Russland og Kina har forbudt all import av kjøtt fra Mexico og sørlige USA.

Frykter mutasjoner

Eksperter frykter at viruset skal mutere til å bli enda farligere, men understreker at de trenger mer informasjon før de kan si hva slags trussel viruset utgjør. — Alle land ser svært alvorlig på situasjonen, men det er også klart at vi er inne i en periode hvor bildet endrer seg, og vi må være veldig påpasselige med å samle best mulig informasjon, sier WHOs visedirektør, Dr. Keiji Fukuda. Spesielt viktig er det å finne ut hvor lett viruset smitter mellom mennesker. Dét vil være med på å avgjøre om utbruddet vil utvikle seg til en global pandemi. Det finnes ingen vaksine mot viruset, men den kan behandles med blant annet Tamiflu. Mange land har store lagre av denne medisinen, blant dem Norge, med 1,4 millioner doser.

EUs helseministre samles

I Brussel har EUs helsekommisær, Androulla Vassiliou, i dag innkalt unionens 27 helseministre til et hastemøte om spredningen av svineinfluensaen. Møtet skal finne sted «så fort som mulig», opplyser EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso. - Det er for tidlig å spekulere rundt situasjonen. Vi følger den svært tett, sammen med medlemslandene, sier Barroso, som for tiden på reise til Hellas. Barroso understreker at krisen så langt begrenser seg til det amerikanske kontinentent. I Washington D.C. har Verdensbanken besluttet å låne Mexico 200 millioner dollar for å hjelpe landet å håndtere krisen.

Syke testes i Danmark og Sverige

Allerede i dag skal Vassiliou diskutere situasjonen med EUs utenriksministre på deres møte i Luxembourg. Storbritannias utenriksminister, David Miliband, ba i dag om «makismal europeisk koordinasjon» av krisehåndteringen. Også i Danmark er det innkalt til hastemøte om om svineinfluensaen i dag. Det danske folkehelseinstituttet («Sundhedsstyrelsen») skal ifølge Politiken vurdere om deres beredskap er tilstrekkelig god. Tre personer i Danmark testes nå etter mistanke om svineinfluensa, melder Berlingske Tidende. Også i Sverige blir flere personer testet for viruset.

Tilfeller av svineinfluensa

Rosa markører: mulige tilfeller. Lilla markører: bekreftede tilfeller. Markører uten svart prikk: dødsfall. Kart og innhold er hentet fra ekstern kilde, se full versjon her. Aftenposten tar ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsteder.