Elever testes for svineinfluensa

Rundt 75 skolelever ved en skole i Queens i New York testes for svineinfluensa.

Passasjerer som reiser fra Mexicos internasjonale flyplass kan bli holdt tilbake dersom de er syke. Men viruset har allerede spredt seg til nabolandet USA.

Er du i Mexico? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Åtte personer i USA er smittet av svineinfluensaen som herjer Mexico. Smitte er så langt kun påvist i California og Texas. Men i morgentimene kom meldingen om at 75 skolelever på den private St. Francis Preparatory School i Queens i New York har symptomer og blir sjekket, ifølge New York Times.

CNN melder at det er mulig at man får de første resultatene i dag, men trolig ikke før om et par dager.

Hadde vært på Mexico-ferie

Flere av de smittede elevene har vært på ferie i Mexico. En rekke av badebyene i landet er et yndet utfartssted for amerikanske studenter som reiser dit i vinterferien. Tusenvis av amerikanere tilbrakte deler av mars måned i Mexico, i den perioden man antar at influensaen brøt ut.

Flere elever har hatt symptomer som sår hals og feber. Ingen av dem som er smittet har vært så syke at de er blitt lagt inn på sykehus for behandling.

Så langt har opp mot 70 mennesker dødd som følge av svineinfluensaen i Mexico.

Passasjerer som forsøker å ta seg fra den internasjonale flyplassen i Mexico by, risikerer å bli holdt tilbake dersom de har influensasymptomer. Årsaken er at meksikanske myndigheter forsøker å hindre en global spredning av influensaviruset.

I alt er det rapportert om litt over 1000 tilfeller i USAs naboland i sør, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Viruset er en hittil ukjent kombinasjon av genmateriale fra svin, fugler og mennesker.

Asia med tiltak

Influensaviruset har foreløpig ikke spredt seg utenfor Nord— og Mellom-Amerika.

Helsemyndighetene i flere asiatiske land trapper nå opp beredskapen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

På Tokyos internasjonale lufthavn Narita har man installert et apparat som måler temperaturen på folk som ankommer med fly fra Mexico. Flyplassen har også planer om å sette opp skilt med advarsler til reisende som skal til det influensarammede landet. De reisende vil blant annet bli oppfordret til å bruke munnbind.

- Ta kontakt med lege

Det norske Folkehelseinstituttet oppfordrer folk som har vært i Mexico, Sør-California og Texas om å ta kontakt med lege dersom de føler seg dårlige.

Folkehelseinstituttet holder helsetjenesten i Norge informert om situasjonen og gir råd om diagnostisering og behandling dersom det skulle oppstå mistanke om tilfeller i Norge, opplyser instituttet på sine hjemmesider.

— Det er på bakgrunn av den aktuelle situasjonen ikke grunnlag for å fraråde reise til de berørte områdene. (Sør-California og Texas mot grensen til Mexico og Mexico), sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

— WHO vurderer i dag ikke utbruddet av svineinfluensa som en pandemi, sier Iversen en pressemelding.

Se hvilke råd Folkehelseinstituttet har til reisende som oppholder seg i området.

Slik ser et influensavirus ut på nært hold.