Verden

O. J. Simpson får minst 15 år i fengsel

Dømt for kidnapping og væpnet ran.

O.J. Simpson (Orenthal James Simpson) ble i oktober funnet skyldig for grovt ran og kidnapping. Bildet er tatt lik etter at han ble dømt for kidnapping og ran 3. oktober i år. DANIEL GULSKOTER / AP

 • Anders Hedeman

Den beryktede O.J. Simpson (61) ble fredag ettermiddag dømt til 15 års fengsel for kidnapping og væpnet ran i en rettsal i Nevada, ifølge Sky News. Dommen betyr at Simpson får en fengselsdom på 15 år, med en mulighet for prøveløslatelse etter ni år. Dommer Jackie Glass tok ikke hensyn til Simpsons følelsesladede unnskyldning, og ga ham en svært streng straff. Hun var på forhånd ventet å gi ham en straff på alt fra seks år til livstid. Simpsons forsvarer Brent Bryson sa før dommen ble avsagt at han i beste fall håpet på en seksårsstraff, men det ville ikke Glass gå med på. 3. oktober i år fant juryen Simpson skyldig for å ha forsøkt å stjele tilbake personlige eiendeler fra hans liv innen amerikansk fotball fra en suvenirselger.

— Overveldende beviser

— Bevisene i denne saken var overveldene. Alle samtaler ble ble tatt opp på bånd. Det er ikke ofte jeg som dommer sitter her og får høre alt som blir sagt gjennom hele hendelsesforløpet, sa Glass under domsavsigelsen. - Du visste hva som skjedde. Du brukte makt og stjal andres eiendom. Oppførselen din var skjødesløs, sier Glass. Hun ga Simpsons medsiktede Clarence Stewart en liknende dom.

- Mente aldri å skade noen

Rett før dommer Glass avsa dommen, reiste en gråtkvalt og tydelig preget Simpson seg opp og ga sin siste forsvarstale. Han beklaget det han hadde gjort, og oppfordret dommeren til å vise medfølelse med ham. - Unnskyld for alt, jeg er svært forvirret. Jeg ble lurt inn i et rom og visste ikke at jeg gjorde noe ulovlig, sa Simpson i retten. Han understreker at han ikke mente ikke å skade noen ved handlingene sine. - Jeg beklager hvis jeg har såret noen. Jeg har aldri hatt noe noen problemer her i Nevada, faktisk kom jeg hit for å gifte meg, ikke for å få tilbake tingene mine. Men når muligheten bød seg, grep jeg den. Men jeg mente aldri å stjele fra noen, sa Simpson.

Frifunnet i 1994

Den tidligere stjernen fra amerikansk fotball og diverse Hollywood-filmer fikk hele verdens oppmerksomhet da han ble siktet for mordet på eks-kona Nicole Brown Simpson og vennen hennes i Las Vegas 1994. Etter en lang rettssak som går inn i den amerikanske historien, ble Simpson frikjent for mordene, men han ble senere funnet skyldig i en sivil domstol. Han ble dømt til å betale omkring 190 millioner kroner i erstatning til eks-konas familie. I nyere tid har han også blitt kritisert for å ha gitt ut en bok han kalte "If I did it".

Tolv tiltalepunkter

Denne gangen ble Simpson funnet skyldig.

 1. oktober i år fant juryen Simpson og golfkompisen Clarence Stewart skyldig på alle de tolv tiltalepunktene.

De to alvorligste punktene var kidnapping og væpnet ran, ifølge NTB.

Familie og venner av Simpson gråt åpenlyst da kjennelsen ble lest opp. Simpson selv fortrakk ikke en mine da juryens kjennelse ble lest opp, men rykket til da han ble påsatt håndjern og ført bort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stormet hotellrom

Det var i september i fjor at Simpson og Stewart ifølge påtalemyndigheten stormet inn på et hotellrom i Las Vegas der to samlere av sportssuvenirer oppholdt seg.

Simpson, Stewart og fire andre menn skal ha truet samlerne med skytevåpen, nektet dem å forlate hotellrommet og deretter tatt med seg suvenirene som angivelig var verdt flere tusen dollar.

Forsvarerne i saken hevder at Simpson oppsøkte hotellet for å få tilbake personlige eiendeler og at han var uvitende om at de andre i følget var bevæpnet.

 1. Les også

  O.J. Simpson funnet skyldig på alle punkter

 2. Les også

  Simpson kan få livstid

Dommer Jackie Glass er kjent for å gi strenge dommer, og gjorde ingen unntak på fredag. ETHAN MILLER / AP

O.J. Simpson blir ført bort av en politimann etter at han 3. oktober ble funnet skyldig av en jury for væpnet ran og kidnapping. DANIEL GLUSKOTER / AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  O.J. Simpson flytter tilbake til Las Vegas etter ni år i fengsel

 2. SPORT

  O. J. Simpson slipper ut av fengsel. Her er årsakene bak beslutningen.

 3. NORGE

  Dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen

 4. VERDEN

  Presidenten er dømt for mord og smugling, nå kjemper han for å beholde makten

 5. KOMMENTAR

  Nå er det to fagdommere og fem meddommere som skal avgjøre. Det er nettopp her Eirik Jensen kan ha sin sjanse.

 6. KULTUR

  True crime: – Vi må være bevisst på makten vi har