Verden

Libanon fordømmer rakettangrep mot Israel

Situasjonen spent i Israel etter at raketter ble avfyrt fra nabolandet i nord.

En israelsk kvinne i sitt ødelagte kjøkken, etter at en rakett fra Libanon slo ned tidlig torsdag morgen. Foto: OMER MESSINGER/AFP

 • Flemming Trondsen
 • Knut A. Knut A. Nygaard

Situasjonen er spent nord i Israel etter at raketter avfyrt fra Libanon traff byen Nahariya torsdag morgen.Ved 10-tiden torsdag morgen var det stor usikkerhet knyttet til et angivelig andre rakettnedslag nord i Israel.Luftvernsirenene gikk av igjen, og man hørte lyden av en eksplosjon i byen Nahariya, skriver israelske medier ifølge AP.Et overlydssmell – braket et fly skaper når det bryter lydmuren – kan ha blitt feiltolket som rakettnedslag, sa en talsmann for hæren etter at det ble klart at det det dreide seg om falsk alarm, skriver NTB.Libanons statsminister Fuad Saniora fordømmer rakettangrepet på Israel, og likeledes motangrepet fra den israelske hæren.I en uttalelse torsdag sier han at angrepet underminerer stabiliteten, og at det er i strid med FN-resolusjonen som satte sluttstrek for krigen mellom Libanon og Israel i 2006, ifølge AP.

Traff eldresenter

Tidligere torsdag morgen traff flere raketter avfyrt fra Libanon det nordlige Israel, meldte israelske militærkilder.To mennesker kom til skade, ifølge Reuters. En av rakettene traff et eldresenter, mens en annen rammet kjøkkenet i en bolig.De to ble skadet da rakettene slo ned i nærheten av byen Nahariya nord i Israel. Befolkningen i området fikk beskjed om å gå i tilfluktsrommene for å være beskyttet i tilfelle det kommer flere angrep. Israel skyter torsdag tilbake mot Libanon etter å ha blitt angrepet med raketter fra nabolandet. Israelsk artilleri åpnet ild mot stedet rakettene kom fra, sier en militær talsmann. Libanesiske sikkerhetsfolk sa at mellom tre og fem raketter var blitt avfyrt mot Israel. Israelsk kringkasting meldte i morgentimene ifølge nyhetsbyrået DPA at det dreide seg om raketter av Katjusja-typen.

— Ikke Hizbollah

Israels militære ledelse går ifølge denne kringkastingsmeldingen ut fra at rakettene var avfyrt av militante palestinske grupper. For to og et halvt år siden angrep Israel den iranskvennlige Hizbollah-militsen sør i Libanon. Israelske analytikere har advart om at den iranskstøttede Hizbollah-militsen i Libanon kan forsøke å blande seg inn i Israels kamp mot islamistbevegelsen Hamas på Gazastripen. Men de fleste kommentatorene syntes umiddelbart å anta at det ikke var Hizbollah som hadde skutt raketter mot Israel, men en palestinsk gruppe, skriver NTB.Rakettangrepet kom på den 13. dagen av Israels militæroffensiv mot islamistbevegelsen Hamas på Gazastripen. Israelske kampfly gjennomførte tidlig torsdag to bombetokt mot byen Rafah på grensen mellom Egypt og Gaza.

 1. Les også

  Egypt: - Israel og Hamas møtes torsdag

 2. Les også

  - Opptil 40 drept i angrep mot skole i Gaza

 3. Les også

  Beirut nyter sommerfreden

Libanesiske sikkerhetsstyrker inspiserer en rakettoppskytningsrampe 25 desember i fjor, i området der de libanensiske rakettene mot Israel kommer fra. Foto: AFP

En av rakettene gikk gjennom taket på et eldresenter. Foto: OMAR MESSINGER/AFP

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 2. VERDEN

  Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

 3. VERDEN

  Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep

 4. VERDEN

  Israel angriper flere Hamas-mål

 5. VERDEN

  SOHR: Flere drept etter israelsk angrep mot iranske mål i Syria

 6. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter granatangrep