Verden

Kristin Lund skriver FN-historie igjen

Generalmajor Kristin Lund blir første kvinnelige FN-sjef i Midtøsten. – Jeg er stolt og ydmyk, sier hun til Aftenposten.

Generalmajor Kristin Lund møtte forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide i fjor for samtaler om erfaringer fra UNFICYP-oppdraget på Kypros. Foto: Torgeir Haugaard/ Forsvaret

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

FN kunngjorde fredag at generalmajor Kristin Lund blir den neste sjefen for FNs observatørkorps i Midtøsten–United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Lund blir med dette første kvinnelige øverste militære representant i misjonen.

Det er andre gang hun skriver FN-historie. Da hun i 2014 ble utnevnt til sjef for FN-styrken UNFICYP på Kypros, ble hun den første kvinnelige styrkesjefen i FNs historie.

Som FNs øverste sjef i UNTSO, vil hun få ansvaret for å lede og koordinere både den militære og sivile delen av FN-operasjonen.

UNTSO har blant annet ansvaret for å overvåke våpenhvileavtalen mellom Israel og de arabiske nabostatene.

Kristin Lund er nok en gang første kvinne i en viktig stilling, nå som ny toppsjef for FNs observatørkorps i Midtøsten. Foto: Bjørhovde Hilde

Forsvarsministeren: – Et godt valg

– At Norge kan stille med en sterk kvinnelig kandidat til en slik krevende stilling, er veldig positivt. Kristin Lund er en meget dyktig offiser med omfattende erfaring og med bakgrunn fra FNs operasjoner. Det er derfor svært gledelig at hun blitt utnevnt til å lede dette viktige oppdraget. At hun nå velges for andre gang til en topplederstilling i FN, i konkurranse med andre internasjonale søkere, sier mye om hvilken solid jobb hun gjorde som styrkesjef for FN-misjonen på Kypros. Dette er et godt valg for FN og Norge, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier i en pressemelding at han synes det er svært hyggelig at generalmajor Kristin Lund nok en gang velges av FN til å inneha en viktig lederposisjon.

– At hun velges for andre gang, i konkurranse med andre søkere, sier mye om hvilken utmerket jobb hun gjorde som styrkesjef for FN-misjonen på Kypros, sier han.

 • Les også: Kristin Lund ble landets første kvinnelige general i Hæren

Les mer om

 1. FN
 2. Midtøsten
 3. Norge
 4. Israel

Relevante artikler

 1. NYHETSANALYSE

  Her er de heteste kandidatene som ny forsvarssjef – to er kvinner

 2. NORGE

  Landets første kvinnelige general i Hæren

 3. KOMMENTAR

  Hvem er redd for Kristin Skogen Lund?

 4. SPORT

  Super-tvillingene tilbake for Vipers: - Jeg hadde veddet en million på at dette ikke skulle skje

 5. SPORT

  – En drøm å få oppleve dette sammen med Katrine

 6. A-MAGASINET

  Det er ikke første gang toppsjef Kristin Skogen Lund blir portrettert i Aftenposten. Hun er fortsatt sint for den forrige.