Nordmann holdt som gissel av IS

Siden januar har Regjeringen jobbet med å få den gisseltatte Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) hjem fra Syria. IS og andre grupperinger har krevd betydelige summer for å frigi nordmannen.

Den siste meldingen fra Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble lagt ut på sosiale medier 24. januar. Da var han i den syriske byen Idlib (bildet). Han ble trolig tatt til fange kort tid senere.
ta8fab16.jpg

I midten av januar postet Grimsgaard-Ofstad flere bilder fra områder i Tyrkia som ligger svært nær den syriske grensen.

  1. januar skrev han sin foreløpig siste oppdatering på profilen på engelsk: «I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.»
idlib2s-jZD9TkApeC.jpg

Bare dager senere ble nordmannen kidnappet av en opprørsgruppe som opererer nordøst i Syria. Dette var ikke IS, får Aftenposten opplyst.

Ble informert nesten med en gang

Norske myndigheter ble raskt informert om gisselsituasjonen.Det ble satt ned en krisestab, ledet av UD, som har jobbet med saken siden. De har imidlertid ikke lykkes å få ham hjem i det skjulte. IS valgte selv å offentliggjøre at Grimsgaard-Ofstad og en kinesisk borger er kidnappet i Syria.

— Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sier statsminister Erna Solberg onsdag kveld.

Nordmannen skal ha trolig ha vært kidnappet av ulike grupperinger, men alt tyder på at det nå er IS som nå holder ham fanget.

Se Erna Solbergs pressekonferanse onsdag kveld:

IS har ingen grenser for sin grusomhet, jihadistgruppen er så ekstreme at selv Al-Qaida

Ville ha løsepenger

Kidnapperne har stilt en serie krav om betydelige summer, opplyser Erna Solberg.

— Men norske myndigheter er ikke villige til å betale løsepenger eller gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike. Utbetaling av løsepenger vil øke faren for at andre norske blir kidnappet, klargjorde statsministeren onsdag kveld på en kort pressekonferanse.

Hun manet pressen til varsomhet i å omtale saken, og minnet om at nordmannen har en familie som har det forferdelig akkurat nå.

Både statsminister Solberg og finansminister Siv Jensen avlyste en planlagt TV-debatt i Drammen onsdag kveld, etter at kidnappingssaken ble kjent da IS-magasinet ble publisert.

Les mer om gisselsituasjonen:

IS-gisselets familie: – Det er utvilsomt ham

Familien opplyser til Aftenposten at de ikke ønsker å uttale seg om saken, i noen retning, men bekrefter at bildet IS har publisert er av ham.

Telemarksavisahar onsdag kveld vært i kontakt med familien til 48-åringen.

– Ifølge bildet som er blitt offentliggjort, er det utvilsomt han, sier et familiemedlem. Vedkommende ønsket onsdag kveld ikke å gi ytterligere kommentarer.

Gisselforhandlere involvert

Det er uklart hva som skal ha vært Ole Johan Grimsgaard-Ofstads motivasjon med å ta seg inn i Syria, men norske myndigheter skal ikke ha hatt mistanke om at han skal ha ønsket å slutte seg til noen av partene i krigen. 48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria.

Umiddelbart etter at norske myndigheter ble informert om gisselsituasjonen, ble det satt krisestab.

Oslo-politiets krise— og gisselforhandlingstjeneste, PST, E-tjenesten, Kripos og Politidirektoratet har vært involvert i saken, i tillegg til Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og Statsministerens Kontor.

Regjeringen har få muligheter til å få frigitt Grimsgaard-Ofstads:

Ba Aftenposten ikke omtale saken

Aftenposten har kjent til gisseltagningen i flere måneder, men har ikke omtalt saken av hensyn til 48-åringens sikkerhet. Dette har skjedd i samråd med norske myndigheter, som har fryktet at offentlig oppmerksomhet ville gjøre forhandlingene vanskeligere.

Myndighetene har forsøkt å løse saken i det skjulte, men har ikke lykkes.

«Norwegian prisoner for sale»

Terrororganisasjonen har selv publisert bilder av det som skal være Grimsgaard-Ofstad sammen med en kinesisk borger. IS krever løsepenger for de to fangene. Terrorgruppen har også publisert bilder av de to ikledd gule fangeklær i IS sitt eget blad, som gis ut på engelsk.

IS-magasinet Dabiq ble sluppet onsdag. Det engelskspråklige propaganda-bladet offentliggjorde bilder av Grimsgaard-Ofstad i terrororganisasjonens varetekt.

Det står ikke når eller hvor de to ble tatt til fange. Under bildet av Grimsgaard-Ofstad står det Norwegian prisoner for sale.

Magasinet har også listet et telegramnummer — til «de som ønsker å betale løsepenger for hans utlevering og frigivelse».

«Men tilbudet er tidsbegrenset», skriver IS-propagandabladet.

Krevde 800 millioner for journalist

Bortføring av utlendinger har vært lukrativt for ekstremistiske islamister i Syria og Irak. Flere gisler er blitt satt fri etter forhandlinger og utbetaling av løsesummer. Da var minst ti gisler satt fri etter forhandlinger og utbetaling av løsesummer, blant disse en danske, tre franskmenn og to spanjoler, skrev The Guardian i fjor etter at journalisten James Foley ble likvidert av IS.

IS forsøkte da å presse amerikanske myndigheter til å betale flere titalls millioner kroner for å få frigitt Foley i live. Foleys arbeidsgiver, Global Post skal ha fått krav om å betale 132 millioner dollar, over 800 millioner kroner, for å frigi Foley.

(Se pressekonferansen fra onsdag kveld nedenfor)

  • Les også: