Verden

Dødstallene stiger etter blodig IS-angrep

Minst 120 sivile skal ha blitt drept, og dødstallene fortsetter å stige, etter at IS angrep den syriske byen Kobani, på grensen til Tyrkia torsdag. Samtidig melder FN at 60.000 mennesker flykter fra byen Hasaka.

Syrisk-kurdiske flyktninger på vei over grensen til Tyrkia like ved grensebyen Suruc. Antallet har økt kraftig etter en ny IS-offensiv i Hasaka.
  • Ntb

Angrepet blir omtalt som den nest største massakren av sivile av Den islamske stat (IS) i Syria, etter at minst 1.000 fra al-Sheitaat-stammen ble drept øst i Syria i fjor.

— Ifølge medisinsk personell og innbyggere i Kobani ble 120 sivile henrettet av IS i hjemmene sine eller drept av gruppens raketter eller skarpskyttere, sier lederen for Syrian Observatory for Human Right (SOHR), Rami Abdel-Rahman.

Mange kurdiske militssoldater og opprørere har også mistet livet i kampene.

IS innledet torsdag en voldsom offensiv mot den kurdiske byen Kobani i Nord-Syria, måneder etter at den ytterliggående gruppa ble jaget ut av militssoldatene.

FN: 60.000 på flukt

Samtidig kan hele 60.000 mennesker ifølge FNs opplysninger være på flukt etter at IS angrep byen Hasaka nordøst i Syria.

Så mange som 200.000 kan i verste fall bli drevet på flukt av angrepet på byen, advarer FNs kontor i Syria.

Ekstremistgruppen IS angrep torsdag den regjeringskontrollerte byen og skal ha lykkes med å ta kontroll over minst én bydel.

Hasaka ligger nordøst i Syria nær grensene mot Tyrkia og Irak. Den er delt inn i ulike soner som er administrert av enten president Bashar al-Assads myndigheter i Damascus eller den kurdiske militsen YPG.

Hasaka-provinsen ligger i et område av Syria som kurderne kaller Rojava. Regionen har i relativt stor grad vært spart for den verste volden i Syria, der over 220.000 mennesker har mistet livet siden en fredelig folkeoppstand i 2011 utviklet seg til en blodig krig.

IS har også tidligere nærmet seg Hasaka. I begynnelsen av juni ble det rapportert at islamistene var rundt 500 meter fra byporten.

Les også

  1. IS solgte 42 jesidi-kvinner til krigere

  2. Harde kamper om strategisk viktig by i Syria

  3. IS innleder nytt angrep på Kobani

  4. Menneskerettighetsgruppe: To gutter hengt opp av IS for å spise under ramadan

  5. IS-leder drept i amerikansk luftangrep

  6. Erdogan med krass flyktningkritikk av Europa