Verden

Valgmaskinen til Putin sikrer makten med nye motorveier, jernbane og fest i sølvregn

Nye metroer, nye motorveier og en oppusset hovedstad. Det drysser rubler fra Putins maktapparat når russerne går til valg.

Russiske bruder gikk av hengslene da Putin gikk ut på Den røde plass sist helg i anledning feiringen av Moskvas grunnleggelse. Putin-effekten sikrer at hans parti Forente Russland vinner makten også ved dette valget - denne gangen med mindre valgjuks enn på 15 år.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Moskovitter har aldri sett byen sin så vakker, ren og skinnende som nå.

Tusenvis av arbeidere og håndverkere - de fleste fra Sentral-Asia - har jobbet natt og dag i hele sommer med å legge ny hvit marmor og brostein og plante trær og blomster.

Kreml har bladd opp 16 milliarder kroner.

Moskva er klare for for søndagens valg. 101 millioner stemmeberettigede russere skal velge nytt parlament, guvernører og regionale parlamenter.

Valget kan bli viktigere enn mange har trodd, selv om alle vet hvem som vinner.

En uke før valget åpnet Putin og Moskva-ordfører Sergej Sobjanin ny, moderne togbane rundt Moskva - sammen med flere andre politikere i Forente Russland. Slik overbevises russere om at landet går i riktig retning.

Ny togbane og nye motorveier

Nyhetsbildet i russisk TV siste uke før valget har vært en endeløs rekke av gladsaker, ispedd saker om hvordan «Europa bryter sammen» og «USA går til helvete».

11. september åpnet Forente Russland-ordføreren og Putin den nye, moderne jernbanelinjen rundt Moskva med 31 stasjoner.

– Alle turer er gratis første måned, annonserte ordføreren på Twitter.

Dagen etter åpnet han en ny motorvei inn til Moskva, noe som slår godt an i en by som kveles av køer. Dagen derpå åpnet han en bro, neste dag en vakker metrostasjon.

  • Dmitrij Gudkov (36) tror fortsatt på demokrati i Russland. Nå kjemper han mot Putins maskin. Hans motkandidat kalles bare «Terminatoren».
Den uavhengige menneskerettighetsaktivisten Ella Pamfilova leder valgkommisjonen i Russland og sees på som en garantist for at det blir mindre juks i søndagens valg enn tidligere.

– Reneste valg på 15 år

– Bruk av administrative ressurser er det største problemet, sier Ella Pamfilova, kvinnen som leder gjennomføringen av søndagens valg i Russland.

Den tidligere menneskerettighetsaktivisten overtok jobben etter Putins gamle venn Vladimir Tsjurov, som tillot massivt valgjuks og skrøt av han bare fulgte en eneste lov: «Putin har alltid rett.»

Ved forrige valg i 2011 var juksingen så grov at det utløste store massedemonstrasjoner i Moskva. Det vil ikke skje denne gang.

– Dette blir det reneste valget på 16 år, sier Pamfilova.

Ekspertene til den uavhengige avisen RBK er enige, men legger til at det også er det kjedeligste.

- Se så fin bro vi bygger! Statsminister Dmitrij Medvedev får valgkamphjelp av Putin. Fire dager før valget hadde de show på broen som bygges til Krim. D

Flere partier - og gratis TV-reklame

De ekstremt kompliserte russiske valgreglene har tidligere vært brukt til å forhindre opposisjonspartier fra å stille.

Den gang har 14 partier fra ytre venstre til ytre høyre fått lov til å være med - dobbelt så mange som ved forrige valg.

Halvparten av Duma-plassene velges dessuten i enkeltmannskretser. Dermed har enkelte populære opposisjonskandidater også en sjanse.

Valgsekretariatene har fått flere uavhengige medlemmer. Vanlige russere kan selv besøke de 90.000 lokale valgkomiteene for å følge med på stemmeopptellingen.

I de 13 største byene vil videokameraer overvåke alt som skjer.

Lederen for opposisjonspartiet Jabloko ("Eplet") Grigorij Javlinskij klarte aldri å samle de liberale opposisjonspartiene før valget. Politiske og personlige motsetninger splitter den svake "ikke-systemiske" opposisjonen.
Høyrenasjonalisten Vladimir Zjirinovskij ligger an til å bli en av valgets vinnere. Hans parti LDPR kan bli Russlands neststørste parti, med mindre kommunistene klarer å mobilisere de siste dagene av valget.

Guvernøren gjorde valget til en parodi

Over 2300 klager har kommet inn på valgkampen - men ingen er så store at det kan påvirke selve valgutfallet i Dumaen.

Flere lokale valg er satt under granskning for valgjuks.

De groveste bruddene har skjedd i byen Samara, hvor valget er blitt en parodi på grunn av guvernøren fra Forente Russland.

Han har brukt den store våpenindustrien, byråkratiet og den statlige TV-kanalen som sitt valgkamp-apparat til kraftige protester fra både liberale, nasjonalister og kommunister.

– Valget står mellom Russland eller CIA, hevder guvernøren.

Valget i St. Petersburg har også hatt flere eksempler på valgjuks som nå etterforskes.

Valgkommisjonen har allerede konstantert 50 klare brudd, mens 300 saker fortsatt etterforskes.

Statsminister Medvedev deler ut gratis biler til russiske OL-vinner foran Kreml i Moskva etter OL i Rio.

Å stemme er også et valg

På kafene og restaurantene i Moskva går diskusjonen blant studenter, akademikere og intelligensiaen om det er riktig å stemme eller ikke.

Lav valgdeltagelse vil sikre Putins parti valgseieren. På den andre side vil en hver stemme gi Putins «styrte demokrati» større legitimitet.

– En hver stemme er en stemme for putinisme, mente politikeren og sjakk-legenden Garry Kasparov, som rømte til New York i 2013.

– Hverken min datter eller min familie vil flytte til USA eller UK. De ønsker å leve her i Russland. Det er mitt land, og jeg ønsker at alt blir bra her, sa valgsjefen Ella Pamfilova.

Deretter reiste hun seg brått og forlot pressekonferansen torsdag gråtende.

Regnskyene som truet å ødelegge Moskva-festen en øke før valget hadde ikke en sjanse. Ved10 tonn sølv ble sluppet ut over Moskva

Fjerner skyene når Moskva skal feste

Natt til lørdag 10. september flyr åtte Yak-42 og An-26 frem og tilbake over himmelen i utkanten av Moskva.

Tonnevis med karbondioksid, nitrogen og sølvjodid drysser ut, danner kjerner av kondens i skyene og får skyene til å tømme regnet før de kommer til Den røde plass.

– Sølvregn, kaller moskovittene det.

Borgermesteren til Forente Russland har bestilt godvær.

Ingenting i verden skal få ødelegge den storslåtte feiringen av det er 869 år siden Moskva ble grunnlagt.

– Russland og Moskva er uadskillelige. Vi føler alle en fundamental enhet, sa Putin.

Putin gir Medvedev en gave på bursdagen denne uken - et bilde av de to på Russlands nye nasjonalsymbol: broen som bygges over til Krim for 16 milliarder rubler.

En presset statsminister og et slitent maktparti

Over 1000 festarrangementer over hele byen gjør det krevende å drive valgkamp.

– Vi har fått altfor dårlig tid til å fullføre en valgkamp, sa lederen for opposisjonspartiet Jabloko.

Valget skulle egentlig vært i desember, men ble fremskyndet av Putin.

For to uker siden var det bekymring i Kreml.

Målinger viste at det statsbærende Putins parti Forente Russland falt som en stein.

Statsminister Dmitrij Medvedev hadde gjort en elendig valgkamp, mens Putin selv hadde markert en distansert rolle som landsfar hevet over politikken.

De siste ukene har dette forandret seg.

En president og en statsminister på fisketur. Putin og Medvedev tok en pause fra Kreml og dro på fisketur ved Novogorod seks dager før valget. Slike valgkamp-show er Putins PR-rådgivere eksperter i å arrangere.

Putin-effekten

I innspurten av valgkampen har Putin og Medvedev opptrådt sammen nesten daglig i valgshow, på fisketur, i regjeringsmøter, på Den røde plass og på Krim-besøk.

Putin har dermed markert at han støtter sitt maktbærende parti og utskjelte statsminister.

Det kan være en forklaring på at de siste målingene viser at Forente Russland går fremover.

Målingsinstituttet Levada som gjorde de dystre målingene er i mellomtiden stemplet som «fremmed agent». De må trolig legge ned.

– Den nye Dumaen vil påvirke både presidentvalget og livet til den fremtidige presidenten, sier den kjente russiske statsviteren Gleb Pavlovskij til Novaja Gazeta.

Han betegner det nye parlamentet som en «begravelseskommisjon».

– Turbulensen vil økes. Den nye dumaen vil komme i sentrum for dette, spår mannen som var Putins rådgiver til 2011.

Legg merke til mannen helt til høyre - det er Putins gamle livvakt Alexei Djumin. I dag blir han trolig ny guvernør i den viktige regionen Tula med 1,5 millioner innbyggere. På dette møtet med unge kadetter ved Tula kadettskole 8. september gir Putin uvurderlig drahjelp. Besøket ble grundig dekket i alle de nasjonale TV-sendingene.

55 millioner russer gir blaffen

– Gjør din plikt. Stem for Russland, sier Putin i en TV-tale som vises i alle nyhetssendinger før valget.

De siste målingene viser at russere heller tilbringer søndagen i parken, hjemme eller i skogen for å plukke sopp.

Bare 45 prosent av russiske velgere vil stemme, advarer Kreml-lojale målinginstituttet VTsIOM.

Unge russere ser ingen grunn til å kaste bort dagen.

De vet at Putins «Forente Russland fortsatt vil styre landet uansett hva de gjør.

Er du interessert i valget i Russland? Da bør du også få med deg disse sakene: