33 tyrkiske soldater ble drept i Syria. Derfor er det en farlig utvikling.
ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkias krigføring i Syria står i fare for å komme ut av kontroll. Det bør bekymre hele Nato.
Tyrkiske styrker i Idlib i Syria den 22. februar. Foto: Ghaith Alsayed, AP/NTB scanpix
- Tor Arne AndreassenJournalist
- av NTBDEL648 nye koronasmittede registrert siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 648 koronasmittede i Norge. Det er 227 flere enn dagen før og 75 flere enn samme dag i forrige uke.
Gjennomsnittet av nye daglige smittetilfeller i løpet av de siste syv dagene er 687,4 (sist oppdatert 11. april).
Ved midnatt natt til tirsdag var det registrert 104.269 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).
- av NTBDELBritisk vaksinemål er nåddFoto: Jacob King, AP / NTB scanpix
Målet om å tilby alle briter som er eldre enn 50 år, i risikogrupper eller i helse- og sosialtjenesten første vaksinedose innen 15. april, er nådd.
– Vi har nå nådd nok en svært viktig milepæl i vaksineprogrammet vårt, ved å tilby doser til alle i de ni mest utsatte gruppene, sier statsminister Boris Johnson i en uttalelse.
Etter å ha vært hardt rammet av koronapandemien, tok Storbritannia et stort steg mot gjenåpning mandag. Da fikk butikker, frisører, treningssentre, biblioteker og uteserveringer i England igjen åpne dørene.
Britiske helsemyndigheter har registrert mer enn 4,3 millioner smittetilfeller og 127.000 dødsfall siden pandemien nådde landet.
- av NTBDEL24 positive koronatester i Brønnøy – stenger ned fra midnatt
Til sammen 24 personer har testet positivt for koronaviruset i Brønnøy. Kommunen blir helt stengt ned fra midnatt natt til tirsdag, sier ordføreren til NRK.
Ifølge kommunedirektør Frank Nilssen har utviklingen gått så raskt at innstillingen han kom med på ettermiddagens møte, ikke var streng nok.
Derfor startet et nytt ekstraordinært kommunestyremøte klokken 20 mandag kveld. Der skal kommunestyret vurdere om tiltaksnivå 5A, det strengeste nivået, skal innføres, ifølge Brønnøysund Avis. Møtet pågikk fremdeles i 21-tiden, men ordfører Eilif Trælnes (Sp) sier til NRK at kommunen stenger ned fra natt til tirsdag.
- av Siril ThesenDELAustralia vil ikke kjøpe Johnson & Johnson-vaksinen
Australias regjering ønsker ikke å bruke Johnson & Johnsons korona-vaksine, fordi den ligner for mye på Astra Zeneca-vaksinen. Det melder ABC News.
Ifølge avisen Sydney Morning Herald krevde Johnson & Johnson også en egen erstatningsordning fra australske myndigheter ved eventuelle søksmål, kalt en «no-fault compensation scheme». Dette skal ikke australske myndigheter ha gått med på.
- av NTBDELNytt koronadødsfall ved Oslo universitetssykehus
En koronapasient innlagt ved Oslo universitetssykehus (OUS) døde søndag. Det er det 63. koronarelaterte dødsfallet ved sykehuset under pandemien.
På sine nettsider opplyser OUS at de ikke kan gi ytterligere informasjon om avdøde av hensyn til personvernet.
Dette er det 63. dødsfallet ved sykehuset relatert til pandemien. Sju av dødsfallene skjedde sist uke.
- av NTBDELWHO advarer om smitteeksplosjonArbeidere setter opp et feltsykehus for covid-19-pasienter i Bangkok mandag. Myndighetene i Thailand har varslet nye smitteverntiltak etter at smittespredningen har økt. Foto: Somchai Chanjirakitti / AP / NTB
WHO advarer om at pandemien er i en kritisk fase, der smittetallet globalt øker kraftig til tross for at det finnes velprøvde tiltak for å begrense spredning.
Advarselen kom i nye uttalelser fra Verdens helseorganisasjons fagfolk mandag. Særlig er veksten i smittespredning sterk i Sør-Asia.
– Det vokser eksponentielt. Dette er ikke situasjonen vi ønsker å være i 16 måneder inne i en pandemi, når vi har velprøvde kontrolltiltak, sier Maria Van Kerkhove i WHO.
India gikk mandag forbi Brasil som landet med det nest høyeste antallet smittetilfeller globalt, etter å ha registrert 168.000 nye smittede på en dag. India har imidlertid langt flere innbyggere enn Brasil – og regnet pr. million innbyggere er smittesituasjonen fortsatt langt mer dyster i Brasil.
Landet har registrert over 63.000 koronasmittede pr. million innbyggere, mot 9.755 smittede pr. million i India.
Tsjekkia med noe under 11 millioner innbyggere har registrert 147.000 smittede pr. million innbyggere, og USA med 332 millioner innbyggere har registrert 96.000, ifølge Worldometers oversikt.
- av Siril ThesenDELPressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag kl. 16
Helse- og omsorgsdepartementet holder nasjonal pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag 13. april kl. 16.
De nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars går ut ved midnatt natt til onsdag, og det er ventet at regjeringen vil presentere hvilke nasjonale tiltak som videreføres.
Statsminister Erna Solberg (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf), helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet vil delta på pressekonferansen.
- av NTBDELJohnson & Johnson-vaksinen på vei til EuropaDen amerikanske Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson er nå på vei til Europa. Foto: AP / NTB
Den første forsendelsen med koronavaksine fra amerikanske Johnson & Johnson er nå på vei til Europa, opplyser en talsmann for EU-kommisjonen.
EU, Norge og Island skal etter planen motta 200 millioner vaksinedoser fra den amerikanske legemiddelgiganten i løpet av året, 55 millioner innen utgangen av juni.
– De første dosene til medlemslandene gikk ut fra lager i dag, sa EU-kommisjonens talsmann Stefan De Keersmaecker mandag.
Det er ikke kjent hvor mange doser av den såkalte Janssen-vaksinen som er i den første forsendelsen, men ifølge Folkehelseinstituttet regner Norge med å motta de første 60.000 dosene denne uken.
- av NTBDELNytt koronadødsfall på Ringerike sykehusRingerike sykehus bekrefter mandag at det fredag døde en person med covid-19 på sykehuset. Det er det sjette dødsfallet på Ringerike sykehus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB
Mandag bekrefter Ringerike sykehus at det fredag døde en person med covid-19. Det er det sjette dødsfallet på sykehuset.
Sykehuset bekrefter dødsfallet til Ringerikes Blad mandag, men er tilbakeholdne med mer informasjon.
– Vi kan dessverre ikke av personvern opplyse om alder, kjønn eller hjemkommune, skriver pressevakt Torfinn Frostad i en epost.
Det har nå til sammen vært seks koronadødsfall på sykehuset.
- av NTBDELRakkestad fikk ikke medhold i klage på smittevernnivå
Rakkestad kommune var en av kommunene i Viken som fikk forlenget smittevernnivået på strengeste nivå. Kommunen klaget, men har fått avslag.
Da regjeringen lørdag forlenget 5A-tiltakene – det høyeste tiltaksnivået – til 25. april for 20 kommuner i Viken, klagde Rakkestad kommune på vedtaket.
De ønsket en nedjustering til tiltaksnivå 5B, men ble ikke hørt av Helsedirektoratet, som i et brev mandag opprettholder vedtaket, opplyser kommunen.
– Det er sterkt beklagelig og jeg er ikke enig i avgjørelsen, sier ordfører Karoline Fjeldstad (Sp) til Rakkestad Avis.
Hun regner med at begrunnelsen ligger i det høye smittetallet i Rakkestad.
Fjeldstad setter sin lit til at det kanskje kommer noen lettelser på nasjonalt nivå onsdag, som også kan få betydning for Rakkestad.
- av NTBDELSmitteutbrudd på folkehøyskole i Hedmark
Hele skolen er i karantene etter at det er påvist 13 smittetilfeller på Hedmarkstoppen folkehøyskole i Hamar.
Det første tilfellet kom i helgen, og mandag meldes det om ytterligere tolv tilfeller, skriver Hamar Arbeiderblad.
Etter det første tilfellet ble registrert kom et mobilt testteam til skolen søndag for å teste alle de 178 elevene samt lærerne.
Ti av tilfellene er knyttet til den samme linjen som det ble meldt om et tilfelle lørdag, mens de to siste er på en annen linje.
Smitteutbruddet er etter alt å dømme et resultat av påskeferien ettersom elevene kom tilbake fra ferie i helgen. Skolen ba alle som kom fra påskeferie i områder med mye smitte, om å teste seg ved ankomst. Slik det første tilfellet ble avdekket.
- av NTBDELSmittesporing i flere kommuner etter arrangement i Gran
Smitte fra et arrangement i Gran kommune 26. mars har spredd seg, og det pågår nå sporingen i seks kommuner. To personer som var til stede er funnet døde.
Til NRK sier Gran-ordfører Randi Eek Thoresen (Ap) at de er i ferd med å finne ut hvor mange som var til stede på arrangementet, men at de vet at deltakerne var fra flere Viken-kommuner.
Ifølge kanalen drives det smittesporing i seks kommuner etter arrangementet. Foruten Gran kommune drives det sporing i Jevnaker, Oslo, Asker, Våler og Moss.
To personer som var på arrangementet er døde. Begge har fått påvist koronasmitte etter sin død. Det dreier seg om en mann i 60-årene, som sto bak arrangementet, og en kvinne i 70-årene, bosatt i Gran.
Thoresen sier de vet at det er 14 smittede i kommunen, tre med ukjent smittevei. Ordføreren sier hun ikke vet hvor mange koronatilfeller som kan spores tilbake til arrangementet.
I en pressemelding søndag skrev kommunen at de har fått bekreftet at flere nærkontakter til personer som var til stede under arrangementet 26. mars, er smittet med covid-19.
«Dette er noe vi har fått bekreftet fra flere andre kommuner på Østlandet», skrev kommunen.
- av NTBDELTo nye koronadødsfall i Danmark
Det er registrert to koronarelaterte dødsfall og 514 nye smittetilfeller i Danmark det siste døgnet.
Pandemien har så langt kostet 2.443 mennesker livet, og det er påvist 238.306 smittetilfeller i landet, viser tall fra Statens Serum Institut.
207 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 40 av dem ligger på intensivavdeling, 28 med respirator.
- av NTBDELDansk vaksinerekord skal stressteste logistikken100.000 doser av Pfizer/Biontechs og Modernas vaksine skal gis i Danmark mandag. Illustrasjonsfoto: Esteban Felix / AP / NTB
Danmark prøver å sette over 100.000 covid-19-vaksiner mandag. Det er ny rekord og en stresstest for å forberede utrulling av vaksiner i stor skala.
Dersom målet blir nådd, skal det settes over tre ganger så mange sprøyter som på den forrige rekorddagen i februar.
Til sammen deltar 68 vaksinasjonssentre i stresstesten, som skal sørge for at Danmarks fem regioner og alle nødvendige IT- og logistikksystemer innen kort tid er klare til massevaksinering i stor skala. Målet er å være godt forberedt når det snart skal begynne å komme større leveranser fra vaksineprodusentene.
Fordi bruken av AstraZenecas vaksine er satt på vent, er det bare vaksiner fra Pfizer/Biontech og Moderna som skal gis mandag.
Så langt har rundt 870.000 dansker – nesten 15 prosent av landets befolkning – fått den første vaksinedosen. Rundt 445.000 også har fått den andre.
- av NTBDELKoronarestriksjoner førte til kraftig økning i tvangsreturerInnreiserestriksjonene som følge av koronapandemien har ført til en kraftig økning i antall uttransporterte personer i årets tre første måneder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I årets tre første måneder ble 2.431 personer tvangsreturnert fra Norge, en økning på 177 prosent. Økningen skyldes innreiserestriksjonene, ifølge politiet.
I mars ble 808 personer tvangsreturnert fra Norge, ifølge nye tall fra politiet. 694 av disse ble ilagt bortvisningsvedtak av hensyn til folkehelsen.
Fra januar til mars var antall uttransporterte 2.432 personer. På samme tid i fjor var tallet 878, en økning på 177 prosent.
Årsaken til økningen er at innreiserestriksjonene som følge av koronapandemien, kun delvis var innført i samme periode i fjor, skriver politiet.
2.106 av personene frem til mars ble ilagt bortvisningsvedtak med hjemmel i midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen. Dette tilsvarer 87 prosent.
Det er borgere av Polen som oftest er blitt returnert (520). Dernest følger borgere av Sverige, (367), Romania (320), Litauen (270) og Latvia (91).
- av NTBDELFHI: Leveranse av Janssen-vaksinen er fremskyndetDet er ikke helt klart hvordan Janssen-vaksinen skal innrulleres i vaksinasjonsprogrammet, opplyser FHI. Foto: Ted S. Warren/ AP Photo/ NTB
Den første leveransen på 26.000 Janssen-vaksiner til Norge er fremskyndet, og vaksinen ankommer denne uken.
– Leveransen er fremskyndet. Vi fikk vite det i forrige uke, skriver seksjonsleder Knut Jønsrud ved seksjon vaksineforsyning i FHI i en e-post til Dagbladet.
Det er ikke avklart når dosene kan distribueres til kommunene.
– FHI jobber frem til torsdag med å vurdere hvordan Janssen-vaksinen skal innrulleres i vaksinasjonsprogrammet. Dette arbeidet er pågående, og dermed er det ikke endelig avklart når vaksinedosene kan sendes ut, skriver Jønsrud.
- av NTBDELØkning i intensivpasienter i SverigeEn koronasmittet pasient får behandling på intensivavdelingen ved Östra Sjukhuset / SU av overlege Louise Sameby i januar. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB
Antall pasienter som får behandling på intensivavdelinger i Sverige på grunn av koronavirus, er nå høyere enn under den andre bølgen i januar.
392 pasienter er innlagt på intensivavdelinger landet rundt med covid-19, viste tall fra helsemyndighetene mandag.
Det er en økning på ti pasienter siste døgn.
Dermed er det nå flere som får intensivbehandling enn da situasjonen var som verst under den andre bølgen i begynnelsen av januar. Da lå det 389 koronasmittede pasienter på svenske intensivavdelinger.
Mandagens tall er likevel langt lavere enn situasjonen i slutten av april i fjor, da det på det meste var 558 innlagte koronapasienter på svenske intensivavdelinger samtidig.
- av NTBDEL288 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – tolv flere enn dagen før
Mandag var 288 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tolv pasienter fra dagen før.
56 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.
250 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 28 er innlagt i Helse vest, ni er innlagt i Helse Midt-Norge, og én er innlagt i Helse nord.
Siden februar i fjor har 103.621 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).
- av NTBDELIndia tar over andreplassen på koronastatistikkenReligiøse samlinger, som denne feiringen ved Ganges i byen Haridwar, er en del av forklaringen på den voksende smitten i India. Karma Sonam / AP / NTB
India har gått forbi Brasil som landet med nest fleste koronatilfeller i verden. Mandag ble det registrert 168.000 nye smittede.
India, med sine snaut 1,4 milliarder innbyggere er dermed oppe i 13,53 millioner registrerte smittetilfeller og tar igjen Brasil, som har registrert 13,48 millioner. Bare USA har hatt flere smittetilfeller.
Politiske møter, religiøse samlinger og andre offentlige tilstelninger der folk står tett sammen og ofte uten munnbind bidrar til en oppblussing av smitten, advarer eksperter.
Den siste uken er det registrert 873.000 smittetilfeller, 70 prosent flere enn uken før.
Smittespredningen øker i India. Likevel møttes mange på en hindufestival i helgen. Foto: Reuters - av NTBDELTo festdeltakere må møte i retten etter brudd på smittevernreglene i Oslo
To personer i 20-årene må møte i Oslo tingrett, tiltalt for brudd på smittevernreglene.
De to ble ilagt bøter på 10.000 kroner hver etter brudd på smittevernreglene. De deltok på en fest sammen med 13 andre personer i Oslo i januar.
Festdeltakerne nektet å betale boten, og begge må møte i Oslo tingrett fredag 30. april.
Torsdag kveld kom de første meldingene om at et stort antall tyrkiske soldater hadde blitt drept. Mange sårede ble fraktet til sykehuset i Reyhanli i den tyrkiske grenseprovinsen Hatay. En stor menneskemengde samlet seg utenfor sykehuset.
Det ble mer og mer klart at noe stort hadde skjedd i den krigsherjede provinsen Idlib i Syria. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte sammen sikkerhetsrådet midt på natten. Møtet varte i seks timer. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ble ringt.
Les hele saken med abonnement