Nyhetsanalyse

33 tyrkiske soldater ble drept i Syria. Derfor er det en farlig utvikling.

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkias krigføring i Syria står i fare for å komme ut av kontroll. Det bør bekymre hele Nato.

Tyrkiske styrker i Idlib i Syria den 22. februar. Foto: Ghaith Alsayed, AP/NTB scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Vaksineringen av risikogrupper er nå i gang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
Se direkte: Høie og Mæland om koronasituasjonen
i dag kl 14:20av Sofie Grønntun Nissen
DEL

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie holder pressekonferanse om koronasituasjonen klokka 14.30. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, vil også være til stede.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nederland vil innføre portforbud
  Det var stille i gatene i Nederlands hovedstad Amsterdam 15. desember. Nå innfører landet portforbud for å slå ned koronaviruset. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB
  Det var stille i gatene i Nederlands hovedstad Amsterdam 15. desember. Nå innfører landet portforbud for å slå ned koronaviruset. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB

  Nederland skal for første gang innføre portforbud for å få bukt med smittespredningen, opplyste landets statsminister Mark Rutte onsdag.

  Landet innfører også forbud mot fly fra Storbritannia, Sør-Afrika og Sør-Amerika fra 23. januar, sa Rutte på en pressekonferanse. Årsaken er funn av de nye muterte virusvariantene.

  Portforbudet vil gjelde fra klokken 20.30 om kvelden og til klokken 4.30 om morgenen. Det skal tre i kraft etter at det blir godkjent i nasjonalforsamlingen. I første omgang vil det vare til 10. februar.

  Nederland har over 934.000 smittetilfeller og registrert 13.264 koronadødsfall, ifølge tall fra Johns Hopkins.

 • av NTB
  DEL
  Ti nye smittede i Bergen – færre enn ukesnittet

  Det er registrert ti nye smittede i Bergen det siste døgnet. Det er fire færre enn snittet den siste uken.

  De smittede er i alderen 18 til 62 år, opplyser Bergen kommune på sine nettsider.

  Fire av tilfellene er importsmitte, tre har ukjent smittevei.

  942 personer testet seg tirsdag.

  Ti nye smittede er fire færre enn tirsdag og fire færre enn snittet de sju foregående dagene. For en uke siden ble det registrert 23 nye smittede.

 • av NTB
  DEL
  Høie tar selvkritikk for regjeringens koronalettelser i høst
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie tar selvkritikk for koronalettelsene regjeringen gjorde i høst. Foto: Berit Roald / NTB
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie tar selvkritikk for koronalettelsene regjeringen gjorde i høst. Foto: Berit Roald / NTB

  – Summen av lettelsene vi gjorde i høst holdt ikke i møte med bølge to, sier helseminister Bent Høie.

  – Det er viktig å tenke at de samlede tiltakene har betydning, og hvis man prioriterer ett område betyr ikke det at man i neste runde kan argumentere i neste runde for å lette på det også, sier helseminister Bent Høie (H) på onsdagens koronapressekonferanse.

  – Det ligger også noe selvkritikk i dette, sier Høie og fortsetter:

  – Vår erfaring fra i høst er at summen av lettelsene vi gjorde nasjonalt, og den sterke vektleggingen av at hver enkelt kommune skulle slå ned smitten lokalt – summen av det holdt ikke i møte med bølge to.

  12. oktober i fjor gjorde regjeringen en rekke lettelser i koronatiltakene. Da ble blant annet skjenkestoppen ved midnatt opphevet, breddeidretten for voksne ble trinnvis gjenåpnet og det ble åpnet for utendørsarrangementer med inntil 600 personer.

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  FHI: Ingenting tilsier at vaksinasjon gir økt risiko for død

  Folkehelseinstituttet har ikke opplysninger som tyder på at koronavaksinasjon gir økt risiko for dødsfall, ifølge avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

  – Mange på sykehjem er svært skrøpelige og befinner seg i livets sluttfase. Gjennomsnittlig dør det over 300 personer ukentlig på norske sykehjem. Det foreligger ikke noen statistisk analyse som tilsier at vaksinasjon medfører økt risiko for død, påpekte Vold under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

  Hun kommenterte opplysningene om at flere personer har mistet livet etter å ha fått koronavaksine, og poengterte at det på sykehjem vil i noen tilfeller kunne gå kort tid fra vaksinering til dødsfall på grunn av pasientens helsetilstand.

  – For svært skrøpelige eller terminalt syke pasienter bør det gjøres en individuell vurdering av risikoen for at personen ikke tåler bivirkningene av vaksinen, sa Vold.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Klar nedgang i registrerte smittetilfeller forrige uke
  Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
  Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

  I forrige uke ble det registrert 2.972 smittetilfeller i Norge. Det er en nedgang på 36 prosent fra uka før.

  Andelen smittede var høyest i aldersgruppen 20–39 år og 13–19 år, men den gikk ned i alle aldersgrupper. Smitten gikk også ned i alle landets fylker.

  I sin ukerapport for uke 2 opplyser Folkehelseinstituttet at nedgangen i meldte smittetilfeller kan være et resultat av de forsterkede smitteverntiltakene som ble innført på nyåret.

  FHI skriver i rapporten at smittespredningen har vært synkende siden 4. januar, med et gjennomsnittlig reproduksjonstall (R-tall) på 0,7. Det betyr at hver smittede person i gjennomsnitt smitter 0,7 personer.

  Færre testet seg

  Det var en nedgang på 29 prosent i antall personer som ble testet i forrige uke sammenlignet med uka før.

  Andelen positive blant dem som ble testet, gikk også ned – fra 2,5 prosent i uke 1 til 2,2 prosent i uke 2.

  FHI fulgte i sist uke opp smittesituasjonen i Oslo, Sarpsborg, Fredrikstad og Bardu, i tillegg til nærmere 35 utbrudd og hendelser.

  I rapporten skriver Folkehelseinstituttet også at virus som antas å være noe mer smittsomt, i uke 1 ga et smitteutbrudd ved Drammen sykehus. Ellers er det tre undergrupper av viruset som nå er mest utbredt i Norge.

  Det er så langt påvist 33 tilfeller av den engelske virusmutasjonen i Norge og ett tilfelle av den sørafrikanske virusvarianten. Alle er direkte importtilfeller eller nærkontakter til disse.

  Høyere utenlandssmitte

  Folkehelseinstituttet skriver at overvåkingsdata indikerer at antall og andel smittet i utlandet har vært høyere de siste to uker enn i ukene før.

  Årsaken er trolig innreise etter jule- og nyttårsferie og innføring av obligatorisk testing ved ankomst.

  Videre kommer det fram i rapporten at 43 prosent av de registrerte koronatilfellene i forrige uke er blant utenlandskfødte, og blant nye pasienter innlagt på sykehus var 48 prosent født utenfor Norge.

  (NTB)

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  Høie: Vi må være forsiktig med å åpne for mye, for raskt

  Risikoen for smittespredning er fortsatt stor, understreker helseminister Bent Høie på dagens pressekonferanse.

  Han bruker Irland som et skrekkeksempel, der smitten gikk raskt opp etter at landet lettet på koronarestriksjonene før jul. 10. januar lå landet på verdenstoppen over smittede.

  – Vi må gjøre alt for ikke å havne der. Derfor må vi være varsomme, og ikke slippe opp for mye, for fort, sier Høie.

  Helseministeren trekker frem flere grunner til at det gikk galt i Irland. Blant dem var det muterte viruset og importsmitte. I tillegg søkte irene sammen da restriksjonene lettet, og var mange sammen og mye sammen.

  – Veien fra lav smitte til høy smitte er kort. Bare noen uker, sier Høie og peker på at vi må gjøre alt vi kan for at de smittsomme virusmutasjonene som er påvist i Norge ikke sprer seg.

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  Testkapasiteten på 32 grenseoverganger blir økt

  Regjeringen øker testkapasiteten på 32 grenseoverganger etter at det mandag ble innført obligatorisk testing umiddelbart ved ankomst til Norge.

  – Vi øker testkapasiteten på 32 grensepasseringer. Noen av overgangene kommer til å ha begrenset åpningstid fordi det er få passeringer, sier justisminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse torsdag.

  Økningen i kapasiteten kommer etter at det fra mandag denne uken ble innført obligatorisk testing ved ankomst til Norge. Tiltaket kom etter at svært mange har valgt å ikke teste seg ved grensen etter at det 2. januar ble innført krav om obligatorisk testing innen 24 timer etter innreise.

  (NTB)

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  Unntak fra obligatorisk testing på Svinesund

  Det gis midlertidig unntak fra obligatorisk testing ved grensen på Svinesund for personer som har fast bopel i Norge, og som kan testes i hjemkommunen innen 24 timer.

  Det opplyser justisminister Monica Mæland på pressekonferanse om koronasituasjonen.

  Mæland informerte om at den innførte obligatoriske testingen på grensen følges opp av politiet, heimevernet, tolletaten og andre grensevakter.

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  206 nye koronadødsfall i Sverige det siste døgnet

  206 mennesker er registrert døde med covid-19 i Sverige det siste døgnet. Det melder det svenske nettstedet Omni.

  Totalt har 10 797 mennesker dødd med covid-19 i Sverige siden pandemien startet, ifølge statistikken til de svenske folkehelsemyndighetene.

 • av NTB
  DEL
  Helsebyråd i Oslo: Kappløp mellom smitten og vaksinen
  Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) sier Oslo har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken. Foto: Heiko Junge / NTB
  Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) sier Oslo har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken. Foto: Heiko Junge / NTB

  Oslo mener de har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken. Helsebyråd Robert Steen (Ap) sier det er et kappløp mellom smitten og vaksinen.

  I Oslo har så langt 8.739 personer fått første dose av koronavaksine, mens 244 har fått dose to.

  Men hadde tilgangen til vaksine hadde vært stor nok, hadde tallene vært langt høyere, ifølge byrådsleder Raymond Johansen (Ap). På en pressekonferanse onsdag sa byrådslederen at Oslo har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken.

  – Vi er veldig nære å få vaksinert alle sykehjemsbeboere to ganger. Derfor må vi klare å holde smittetrykket nede på sykehjemmene. Samtidig har vi svært god kapasitet til å vaksinere svært mange i befolkningen for øvrig, men er selvsagt avhengig av at vi får tilgang til nok vaksiner. Dette kappløpet må vi vinne – særlig når vi nå ser oppløpssiden av et maraton som har vart over 10 måneder, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

  Det siste døgnet er det registrert 117 smittede i Oslo. Totalt har nå 16.347 personer i Oslo blitt smittet siden mars i fjor.

  Husstanden er det klart mest vanlige smittestedet etterfulgt av arbeid. Oslo kommune opplyser at de fortsatt har god testkapasitet, og totalt ble 19.855 personer testet i årets to første uker.

  Onsdag opplyste Johansen at byrådet i Oslo forlenger den sosiale nedstengingen i to uker. Samtidig gjøres det noen lettelser for barn fra torsdag.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Drammen viderefører skjenkeforbud

  Drammen kommune viderefører skjenkestopp lokalt når det nasjonale skjekeforbudet oppheves fredag. - Vi har lokal forskrift om skjenkestopp. Den ble vedtatt 9. november. Den blir da gjeldende, sier ordfører Monica Myrvold Berg Ap) i Drammen. Hun opplyser at kommunen har et ekstraordinært møte i formannskapet tirsdag i neste uke.

  Da blir den lokale forskriften vurdert på nytt. Kommunen har gjennomført en høring denne uken for å få innspill. I likhet med Raymond Johansen i Oslo er hun positiv til at den nasjonale skjenkestoppen ble fjernet.

  –  Den har rammet svært ujevnt, siden noen kommuner ikke har noe smitte, mens andre har mye smitte. Det er viktig at tiltakene gjenspeiler smittetrykket, sier hun.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Byrådet i Bergen åpner for skjenking ved matservering fra fredag

  Det nasjonale skjenkeforbudet er opphevet etter vedtaket i Stortinget tirsdag. Den enkelte kommune må derfor vurdere om den mener det er nødvendig. Flere bykommuner, blant annet Trondheim og Kristiansand og nå Bergen, vil åpne for skjenking igjen.

  – Byrådet besluttet i møte i dag, etter innspill fra smittevernoverlegen, at det ikke var grunnlag for strengere regler knyttet til alkoholservering enn det nasjonale myndigheter legger opp til, sier fungerende byrådsleder Erlend Horn (V) i en pressemelding.

  Med unntak av kravet til matservering dersom alkohol skal tilbys, vil skjenkereglementet i Bergen da være tilsvarende som før regjeringens innstramming 4. januar, opplyser han.

  Det var Frp-leder Siv Jensen som foreslo å åpne for skjenking til matservering i kommuner med lavt smittetrykk. Hele opposisjonen støtte forslaget, som dermed fikk flertall. I går kveld sa helseminister Bent Høie at de derfor opphever det nasjonale skjenkeforbudet.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Kan oslofolk gå på besøk igjen?

  I Oslo har det vært sosial nedstengning siden 10. november. I desember kom det forbud mot å ha samlinger på mer enn ti personer også i private hjem.

  3. januar ble dette skjerpet inn da regjeringen ba folk om å la være å ta imot besøk. Dette ble opphevet sist mandag.

  Men fortsatt gjelder forbudet i Oslo mot å være flere enn ti personer i private hjem. Det betyr at en familie på fire, kan ha maksimalt seks personer på besøk.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Raymond Johansen: Nedstengningen meget vellykket

  Oslos byrådsleder Raymond Johansen er godt fornøyd med tiltakene.

  - Den sosiale nedstengningen har vært meget vellykket. vi har hatt liten belastning på helsevesenet, sier han.

  Det verste fremover er ifølge Johansen "å komme i en situasjon hvor vi åpner og så eksploderer det og vi må stenge ned igjen".

  På spørsmål om hvorfor Oslo fortsatt har skjenkestopp, viser Johansen til at alkoholservering fører til mer trafikk og bevegelser.

  På spørsmål om hva han mener om at andre byer åpner skjenkingen, svarer Johansen at Oslo vil "ta utgangspunkt i egne smittetall".

  - Hvis tallene går ned igjen skal vi forsiktig åpne igjen. Men det er smittetallene som bestemmer sier han.

 • av NTB
  DEL
  18 nye koronadødsfall registrert i FHIs systemer

  Onsdag er det registrert 18 nye koronarelaterte dødsfall i FHIs systemer. Økningen skyldes en kombinasjon av etterregistreringer og dødsfall de siste dagene.

  – At det er registrert 18 nye dødsfall i Folkehelseinstituttets statistikk onsdag, betyr dermed ikke at det har vært 18 nye dødsfall siste døgn, skriver FHI på sine nettsider.

  De opplyser at økningen skyldes en kombinasjon av oppdaterte tall fra Dødsårsaksregisteret, etterregistrering av dødsfall og dødsfall de siste dagene.

  Hittil i inneværende uke har FHI registrert ti koronarelaterte dødsfall. I uke 2 ble det registrert 29 og i uke 1 ble det registrert 36 koronadødsfall.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Vil banke på dører for å øke testingen i utsatte bydeler

  Det er stor forskjell på smittetrykket i ulike bydeler. Bydeler i øst har langt mer smittespredning i enn de vestlige. Personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant de smittede.

  Helsebyråd Robert Steen sier at dette skyldes sosioøkonomisk ulikhet.

  Han sier at de nå vil intensivere arbeidet for å få frem til de som er mest utsatt og få flere til å teste seg.

  - Vi vil oppsøke områdene med mest smitte. Vi skal ha egne testteam som kan banke på dørene og vil øke samarbeidet med lokale organisasjoner og forbilder.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Raymond Johansen: Smittetallene er sjefen i Oslo

  - Smittetallene er sjefen i byen og bestemmer handlingene våre, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

  Han sier at byrådet "må sikre at befolkningen ikke begynner å leve som normalt, og unngå at vi må stenge ned igjen."

  - Det er et veldig tydelig dilemma: Hvor mye kan vi lette opp og samtidig holde kontrollen, sier han.

  Johansen mener at kontrollen med importsmitte ikke har vært god nok.

  - Viruset bryr seg ikke om vi feirer nyttår eller er grundig lei, sier Johansen, og viser til at i mange europeiske land holder helsevesenet på å knele.

  - Jeg er glad for å si at vi har god kontroll i Oslo. Vi ser tendensen til at smitten den siste uken har vært synkende, sier han.

  Johansen sier likevel at det er usikre tider:

  - Vi er langt fra ferdig. Det er en alvorlig og usikker situasjon og vi kan ikke ta noen sjanser, sier han.

  Den sosial nedstengingen fortsetter til 4. februar med unntak av enkelte lettelser for barn og unge.

  - Oslo er blant kommunene med høyest smittetrykk. Når vi åpner opp, vil vi først prioritere barn og unge. Så skal vi åpne for skjenking når smittetallene går ned, sier Johansen.

 • av NTB
  DEL
  Oslo fastholder skjenkestopp

  Oslo kommune kommer ikke til å gi serveringssteder lettelser i restriksjonene knyttet til skjenking av alkohol.

  – Vi viderefører skjenkestoppen i Oslo, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han holdt pressekonferanse om håndteringen av koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

  Han poengterte at mulighetene for lemping i skjenkebestemmelsen gjelder der hvor smittetrykket er lavest. Oslo er blant kommunene med høyest trykk.

  – For Oslo ligger følgende linje fast: når vi åpner opp vil vi først prioritere barn og unge, og skal vi åpne opp for skjenking må smittetallene ytterligere ned. Det har jeg stor tro på at vi kan få til de kommende ukene, sa han.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Her er de nye koronareglene i Oslo:

  Klokken 13 holdt byrådsleder Raymond Johansen pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden og hvilke tiltak som skal gjelde fra i morgen.

  Byrådet har bestemt å forlenge den sosiale nedstengningen i to uker til 4. februar.

  Men gjør to unntak:

  • Åpner igjen for fritidsaktivitet og trening innendørs for barn i barneskolealder fra og med torsdag.
  • Åpner et begrenset tilbud på fritidsklubbene. De kan holde åpent for maks 20 personer samtidig.

  Johansen sa at de vil vurdere å gå ned på gult nivå i ungdomsskolene dersom smittekurven går nedover. Da vil de også vurdere å åpne for fritidsaktiviteter for ungdomskoleelever. Videregående skoler fortsetter på rødt nivå.

  - Å gå fra gult nivå i ungdomsskolen vil være blant de første vi vurdere. Det samme gjelder fritidsaktiviteter for ungdom. Deretter vil vi se på andre mulige lettelser, sa Johansen.

  Skjenkestoppen fortsetter. I tillegg gjelder regelen om man kan være maksimalt ti personer i private hjem.

  Byrådet vil vurdere smittesituasjonen og eventuelle lettelser for ungdomsskolen alt neste uke, altså før 4. februar.

  - Jeg er glad for å kunne si at vi fortsatt har god kontroll i Oslo. Vi ser at tiltakene våre virker. Likevel har smittetallene vært høye på starten av året, og vi er derfor nødt til å videreføre den sosiale nedstengingen, sa Johansen.

  Byrådet i Oslo innførte det de kaller en sosial nedstengning 10. november.

  6. januar strammet byrådet inn på noen av koronatiltakene. Blant annet forbød de innendørs fritidsaktiviteter og idrett også for barn i barneskolealder. Fra før var denne typen aktivitet forbudt for barn og ungdom fra 13 år. I tillegg er de videregående skolene på rødt nivå.

Torsdag kveld kom de første meldingene om at et stort antall tyrkiske soldater hadde blitt drept. Mange sårede ble fraktet til sykehuset i Reyhanli i den tyrkiske grenseprovinsen Hatay. En stor menneskemengde samlet seg utenfor sykehuset.

Det ble mer og mer klart at noe stort hadde skjedd i den krigsherjede provinsen Idlib i Syria. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte sammen sikkerhetsrådet midt på natten. Møtet varte i seks timer. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ble ringt.

Les hele saken med abonnement