Nyhetsanalyse

33 tyrkiske soldater ble drept i Syria. Derfor er det en farlig utvikling.

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkias krigføring i Syria står i fare for å komme ut av kontroll. Det bør bekymre hele Nato.

Tyrkiske styrker i Idlib i Syria den 22. februar. Foto: Ghaith Alsayed, AP/NTB scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Utested nekter å betale bot etter smitteutbrudd

  Restauranten Toldboden i Ålesund vedtar ikke boten de fikk etter festhelgen i april. Dermed går de til rettssak i tingretten.

  Det melder NRK.

  Restauranten ble i juni anmeldt av Ålesund kommune for brudd på koronaforskriften helgen 16. til. 18. De ble da ilagt en bot på 75 000 kroner.

  Over 200 personer ble smittet den helgen i Ålesund.

  Politiet mener blant annet at restauranten ikke etterlevde spiseplikten ved salg av alkohol. De mener flere gjester fikk servert mer alkohol enn de hadde lov til.

  Restaurantledelsen er uenig.

  – Vi velger å ikke vedta boten fordi vi mener at det politiet har funnet, ikke er et sterkt nok grunnlag, sier Christian Bernhard Olsvik i Ålesund til NRK.

  – Politiet har gått ut veldig bredt for å prøve å finne noe. Det står ingen plass i forskriften om hvor lenge et måltid kan vare eller hvor mye drikke som kan serves til et måltid, sier han.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Delta-varianten påvist i Troms og Finnmark

  Den mer smittsomme delta-varianten av koronaviruset er for første gang påvist i landets nordligste fylke, viser i Folkehelseinstituttets ferske ukesrapport.

  Det er ikke oppgitt hvor den smittede bor eller har testet positivt, skriver Nordlys.

  Delta-varianten, som først ble oppdaget i India, er mer smittsom enn alfa-varianten av koronaviruset, som tidligere var kjent som den britiske varianten. Ifølge FHI gir også delta-varianten mer alvorlig sykdom.

  Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem sier til avisen at hun ikke er kjent med at delta-varianten er påvist i fylket. Ett enkelttilfelle gir ikke nødvendigvis grunn til bekymring, påpeker hun samtidig.

  – Vi må regne med å få enkelttilfeller. Spredningen av delta-varianten er mer en nasjonal bekymring, samtidig som vi selvfølgelig må være forberedt, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Bærum opphever alle lokale smitteverntiltak
  Bærum, her ved ordfører Lisbeth Hammer Krog (H), fjerner alle lokale koronatiltak. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
  Bærum, her ved ordfører Lisbeth Hammer Krog (H), fjerner alle lokale koronatiltak. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Formannskapet i Bærum kommune har vedtatt å fjerne den lokale koronaforskriften. Dermed oppheves munnbindpåbud og en rekke andre smitteverntiltak.

  Bærum vil nå kun følge de nasjonale smittevernreglene, skriver Budstikka. Det betyr at Bærum vil ha tilnærmet like regler som nabokommunene Asker og Oslo. Asker fjernet den lokale forskriften tirsdag kveld.

  Tidligere onsdag ba kommunedirektør Geir Aga formannskapet om å fjerne den lokale koronaforskriften, samt en spesiell forskrift for byggeplasser i kommunen, ifølge Budstikka.

  Nå har altså formannskapet vedtatt lettelsene. Det var knyttet usikkerhet til om munnbindpåbudet ville ryke. I stedet innføres nå en anbefaling om bruk av munnbind der man ikke kan holde én meters avstand.

  Også bærumsrussens forbud mot å rulle ble opphevet av formannskapet.

  Smittesituasjonen i kommunen er langt bedre nå enn for få uker siden. De aller fleste i risikosonen er også beskyttet, og konsekvensene av et mulig nytt utbrudd vil bli langt mindre, ifølge kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

 • av NTB
  DEL
  Thailand planlegger gjenåpning for turister
  Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha håper på full gjenåpning for turister innen oktober. Her viser han fram doser med kinesisk Sinovac-vaksine, som er tatt i bruk. Foto: AP / NTB
  Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha håper på full gjenåpning for turister innen oktober. Her viser han fram doser med kinesisk Sinovac-vaksine, som er tatt i bruk. Foto: AP / NTB

  Thailand planlegger å åpne for utenlandske besøkende i løpet av fire måneder, sier landets statsminister Prayut Chan-o-cha.

  Thailands viktige turistindustri, som tidligere utgjorde nesten 20 prosent av landets BNP, sliter tungt under pandemien, og et stort antall hoteller, restauranter og barer har måttet stenge dørene for godt.

  Landet sliter nå med en tredje smittebølge, og det reelle tallet på døde antas å være langt høyere enn det offisielle tallet på drøyt 1.500.

  Den tidligere generalen Prayut, som grep makten i et militærkupp i 2014, håper likevel på gjenåpning innen oktober.

  – Målet er at vi skal kunne erklære Thailand for helt gjenåpnet innen 120 dager fra i dag, og at turistsentre som er i stand til det kan være klare enda tidligere, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Helse Fonna åpner for mer besøk

  I kjølvannet av at de gikk ut av beredskap, letter Helse Fonna på besøksrestriksjonene.

  Det vil likevel være restriksjoner, understreker helseforetaket.

  – Det vil ikke være like streng adgangskontroll som tidligere, men det vil fremdeles være vurderinger av hvor mange som kan komme på besøk ut ifra fasiliteter og avdelinger, for eksempel om det er flersengsrom eller enerom, sier smittevernoverlege Randi Ofstad i Helse Fonna.

  De oppfordrer til at pasienter får besøk av få personer hver dag. Besøket bør begrenses til en time.

  Det blir også lagt til rette for at pasienter kan ha med pårørende eller ledsager i poliklinisk konsultasjon ved behov.

  Helse Fonna endrer også besøkstidene tilbake slik de var før pandemien, med ordinær besøkstid mellom klokken 17 og 18.30 alle dager.

 • av NTB
  DEL
  En tredjedel av befolkningen i Berlevåg i karantene

  Så langt er ni personer registrert smittet i Berlevåg, og over 300 personer er i karantene. Det tilsvarer rundt en tredjedel av befolkningen.

  I kommunen øst i Finnmark er situasjonen foreløpig usikker etter at smitte ble bekreftet mandag, fordi man ikke har kontroll på hvordan smitten har kommet inn i kommunen, skriver NRK.

  Inntil videre er sosiale arrangementer avlyst, skolen er stengt ut uken, og det er innført skjenkestopp

  Kommunen venter svar på flere tester de neste dagene. De har klart seg uten smitte stort sett gjennom hele pandemien, men jobber nå hardt for å få kontroll på smitten.

  218 personer er fullvaksinert, og ytterligere rundt 100 personer har fått første dose.

  Flere andre kommuner har de siste dagene og ukene måttet håndtere smitteutbrudd, deriblant Hammerfest, Alta og Vadsø.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike opphever portforbud
  Fra torsdag er det ikke lenger påbud om bruk av munnbind utendørs i Frankrike. Foto: Lewis Joly / AP / NTB
  Fra torsdag er det ikke lenger påbud om bruk av munnbind utendørs i Frankrike. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

  Åtte måneder med portforbud i Frankrike avsluttes søndag. Det blir også slutt på krav om å bruke munnbind utendørs, sier landets statsminister.

  Det svært upopulære portforbudet etter klokken 23 oppheves dermed ti dager enn tidligere planlagt. Dette er mulig fordi smittetallene fortsetter å gå ned, sier statsminister Jean Castex onsdag.

  Kravet om å bruke munnbind utendørs fjernes allerede fra torsdag.

  Drøyt 58 prosent av landets voksne befolkning har fått minst én vaksinedose. Tirsdag åpnet landet for å vaksinere barn ned til tolv år som en del av tiltakene for beskytte innbyggerne parallelt med at restriksjonen gradvis oppheves.

  I gjennomsnitt påvises det for tiden rundt 3.900 daglige smittetilfeller. På toppen i mars og april var tallet oppe i 35.000. Ifølge Det europeiske smittevernkontoret ECDC er Frankrike på niendeplass på listen over hvilke EU- og EØS-land som har høyest smittetrykk. ECDCs tall viser at det er registrert 162 smittede og 21 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene

  Siden pandemien startet, har den kostet drøyt 110.000 mennesker livet i Frankrike, og det er registrert drøyt 5,7 millioner smittede i landet.

  Frankrike har i perioder hatt noen av de strengeste restriksjonene i Europa, inkludert egenerklæring for å bevege seg utenfor egen bolig. Samtidig var det begrenset hvor langt man kunne gå hjemmefra, og mosjon, og nødvendige innkjøp var de eneste godkjente grunnene til å gå ut.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt synkende smittetrend i uke 23

  Nedgangen i både nye koronasmittetilfeller og sykehusinnleggelser fortsatte i uke 23, viser ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet.

  – Vi ser en fortsatt nedgang i nye smittede i landet, og det er færre utbrudd, sier avdelingsdirektør Line Vold i en pressemelding.

  Det er foreløpig rapportert om 29 nye innleggelser i sykehus i uke 23, etter 50 innleggelser i sykehus i uke 22 og 51 i uke 20. Det er det laveste antallet nye innleggelser i en uke siden uke 42 i 2020, ifølge rapporten.

  Men nye bekreftede tilfeller av delta-varianten har økt den siste uken, og er nå oppe i totalt 139 tilfeller. Antallet kjente smitteutbrudd har økt fra fem til sju.

 • av NTB
  DEL
  50 prosent av Oslos voksne befolkning har fått første dose

  Onsdag har halvparten av den voksne befolkningen i Oslo fått første dose av koronavaksinen, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  I alt er det satt 460.221 stikk i hovedstaden, der 281.841 er første dose med koronavaksine.

  31,6 prosent av Oslo-befolkningen over 18 år har fått andre dose, noe som tilsvarer 178.380 personer.

  I Norge har 2.006.013 personer fått første dose, mens det er satt 1.365.062 andredoser.

 • av NTB
  DEL
  Over to millioner nordmenn har fått første dose

  2.006.013 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk onsdag. 1.365.062 personer har fått andre dose.

  Foreløpig har FHI registrert at 26.125 personer fikk første dose tirsdag, og 9.595 personer fikk andre dose.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Oslo (50 prosent) og Viken (49,5 prosent). Lavest andel er i Nordland (43,7 prosent) og Troms og Finnmark (43,8 prosent). For andre dose ligger fylkene Innlandet (33,4 prosent) og Viken (33,1 prosent) best an.

 • av NTB
  DEL
  EU-sjef setter i gang gjenreisingen av EU
  EU-sjef Ursula von der Leyen sier hun ser fram til EUs gjenreisning etter pandemien.
  EU-sjef Ursula von der Leyen sier hun ser fram til EUs gjenreisning etter pandemien. Foto: Francisco Seco, AP / NTB

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen starter godkjenningen av medlemslandenes gjenreisingsplaner når hun besøker Lisboa og Madrid onsdag.

  Hun lanserer også EUs gigantfond.

  – Portugal er først ute. Deretter fortsetter jeg min rundreise denne uken til Spania, Hellas, Danmark og Luxembourg, skriver von der Leyen på Twitter.

  – Dette er bare begynnelsen. Jeg gleder meg til å se NextGenerationEU ta form, legger hun til.

  NextGenerationEU er navnet på gjenreisingspakken som skal hjelpe EU-landene å få økonomien på fote igjen etter pandemikrisen.

  Tirsdag tok EU opp de første lånene på 20 milliarder euro – drøyt 200 milliarder kroner – til å finansiere gjenreisingspakken.

  – Dette er et historisk øyeblikk, sa von der Leyen tirsdag kveld.

  – Dette er bare første skritt i en lang reise som skal sprøyte 800 milliarder euro inn i EU-økonomien, supplerte budsjettkommissær Johannes Hahn.

 • av NTB
  DEL
  Smittetallene fortsetter å synke i Tyskland

  Tyskland har passert 90.000 koronarelaterte dødsfall, men kan glede seg over at smittetallene fortsetter å synke.

  Tirsdag ble det registrert 1455 smittetilfeller og 137 dødsfall i landet med drøyt 83 millioner innbyggere.

  Landet har 13,2 nye smittetilfeller pr. 100.000 innbygger i løpet av de siste sju dagene, opplyser Robert Koch-instituttet onsdag. I forrige uke var tallet 20,8. Det har ikke vært under 13 siden slutten av september.

  Tyskland har registrert drøyt 3,7 millioner smittetilfeller og 90.074 dødsfall.

 • av NTB
  DEL
  EU åpner for reisende fra USA
  Turister ved Eiffeltårnet i juli 2020. Nå åpner EU igjen for besøkende fra USA.
  Turister ved Eiffeltårnet i juli 2020. Nå åpner EU igjen for besøkende fra USA. Foto: Francois Mori, AP / NTB

  EUs medlemsland er enige om å lette på koronarestriksjonene for reisende fra åtte land og områder. USA er blant dem.

  I tillegg blir Albania, Nord-Makedonia, Serbia, Libanon, Taiwan, Macau og Hongkong unntatt reiseforbudet.

  Norge må ikke følge EUs avgjørelse. Strenge innreiseregler gjør at de fleste reisende fra USA ikke kommer inn i landet. Det er visse unntak, og norske statsborgere bosatt i USA har rett til å reise inn i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Kommunedirektøren vil fjerne de lokale tiltakene i Bærum

  Bærums kommunedirektør Geir Aga anbefaler formannskapet å oppheve den lokale koronaforskriften.

  Det kommer frem i Agas anbefaling til formannskapsmøtet i Bærum som skal være onsdag ettermiddag, skriver Budstikka.

  Kommunedirektøren ber om at lettelsene i koronatiltakene skal tre i kraft umiddelbart. Nabokommunen Asker opphevet sin lokale koronaforskrift tirsdag kveld.

  Bakgrunnen er at smittesituasjonen i Bærum er bedre enn for få uker siden, skriver kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i kommunedirektørens anbefaling til formannskapet.

 • av NTB
  DEL
  Pessimisme blant barnefamilier øker før sommerferien

  Hver tredje barnefamilie i Norge føler koronasituasjonen fører til at de ikke kan gi barna den sommerferien de fortjener, viser en ny undersøkelse gjort for Unicef Norge.

  Undersøkelsen viser at det er mer pessimisme på vegne av barna i år enn tidligere.

  Gruppen med lavest husstandsinntekt har de dystreste utsiktene. Der svarer 46 prosent at de i liten grad tror årets sommerferie blir bedre enn fjorårets.

  – Året som har gått, har budt på oppsigelser og permitteringer som i stor grad har rammet arbeidstagere i det nedre sjiktet inntektsmessig, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft i Unicef, Kristin Oudmayer.

  – Lavinntektsgruppen har økt, og de sosioøkonomiske forskjellene er blitt større. At flere føler seg utilstrekkelig og er bekymret, er svært forståelig, sier hun.

  37 prosent av de i gruppen med høyest husstandsinntekt føler koronasituasjonen påvirker evnen til å gi barna sommerferien de fortjener, negativt. Dette er en økning fra i fjor, da tallet var 21 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn får etterregistrere vaksiner tatt utenlands

  Det åpnes nå for å etterregistrere koronavaksiner som er tatt i utlandet. Dermed kan vaksinerte nordmenn i utlandet slippe innreisekarantene.

  Det er en forutsetning at vaksinene er godkjent av Det europeiske legemiddelbyrået, og at personen som har blitt vaksinert, har norsk fødselsnummer eller d-nummer, opplyser regjeringen i en pressemelding.

  – Mange som har tatt koronavaksine i utlandet, vil nå kunne få etterregistrert vaksinen, få grønt koronasertifikat og dermed få unntak fra eller forkortet innreisekarantene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

 • av NTB
  DEL
  38 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) sier Oslo fortsatt har lave smittetall.
  Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) sier Oslo fortsatt har lave smittetall. Foto: Gorm Kallestad, NTB

  Det er registrert 38 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er to over snittet de sju foregående dagene.

  38 tilfeller er 11 flere enn på mandag, men 23 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 62 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Vestre Aker. Der ligger smittetrykket på 258 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert to nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Nordstrand (214) og Ullern (168).

  Bydelen Stovner har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 39 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Bydelen hadde ingen nye smittede siste døgn.

  Totalt er 37.015 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  222 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 222 koronasmittede i Norge. Det er 34 flere enn samme dag i forrige uke og 27 flere enn forrige døgn.
Foto: Lise Åserud / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 222 koronasmittede i Norge. Det er 34 flere enn samme dag i forrige uke og 27 flere enn forrige døgn. Foto: Lise Åserud / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 222 koronasmittede i Norge. Det er 34 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 177 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 239, så trenden er fortsatt synkende.

  I alt har 128.499 personer testet positivt. Til nå har 1.975.770 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.353.614 personer har fått andre dose.

  Tirsdag var 47 koronapasienter innlagt på sykehus, som er like mange som dagen før. Ti av pasientene får respiratorbehandling, og 14 ligger på intensivavdeling.

  Til sammen er 789 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

 • av NTB
  DEL
  Ni nye smittetilfeller registrert i Toten-kommuner

  Det siste døgnet er det registrert seks nye koronasmittede i Østre Toten og tre i Vestre Toten.

  – Fem av de smittede er tilknyttet russeaktiviteter eller «rulling». Den sjette er husstandsmedlem til en tidligere smittet, og var allerede i karantene, skriver Østre Toten på sine nettsider.

  I Vestre Toten er samtlige av de tre smittetilfellene som er registrert tirsdag, knyttet til det pågående utbruddet i russemiljøet, opplyser kommunen.

  – Jeg er redd for at det blir et enda større utbrudd. Vi har prøvd å begrense det med de tiltakene som vi har satt i gang, men det kan hende det fortsatt finnes smitte inne i ungdomsmiljøene. Jeg håper vi klarer å begrense videre spredning, sier kommuneoverlege Jens Mørch til Oppland Arbeiderblad.

 • av NTB
  DEL
  Frykter deltavarianten i kinesisk millionby
  Massetesting i Guangzhou, som har mer enn 18 millioner innbyggere. Foto: AP / NTB
  Massetesting i Guangzhou, som har mer enn 18 millioner innbyggere. Foto: AP / NTB

  18 millioner kinesere er koronatestet i Guangzhou på tre dager. Storbyen håper å stoppe deltavarianten før den for alvor fester grepet i Kina.

  Kina har de siste ukene skjerpet innsatsen i et forsøk på å ligge et skritt foran den såkalte deltavarianten av koronaviruset, som først ble oppdaget i India.

  Siden 21. mai har 100 personer fått påvist koronaviruset. De aller fleste er oppdaget i Guangzhou i Guangdong-provinsen, som har mer enn 18 millioner innbyggere. Bekymringen er at deltavarianten, som inneholder mutasjoner som gjør viruset mer smittsomt, inngår i utbruddet.

  Symptomene hos de nye pasientene er forskjellige fra dem som ble smittet da viruset først begynte å spre seg i Wuhan i slutten av 2019, opplyser leger til statlig TV, ifølge New York Times.

  Innbyggerne i Guangzhou, som er klassifisert som høyrisikoområde, må testes minst to ganger hver tredje dag. Det sies at det i utgangspunktet bare tok tre dager å teste alle 18 millioner innbyggerne.

  Massetesting foregår også i andre byer i provinsen, som Senzhen, Zhuhai, Jiangmen, Foshan og Zonghshan.

Torsdag kveld kom de første meldingene om at et stort antall tyrkiske soldater hadde blitt drept. Mange sårede ble fraktet til sykehuset i Reyhanli i den tyrkiske grenseprovinsen Hatay. En stor menneskemengde samlet seg utenfor sykehuset.

Det ble mer og mer klart at noe stort hadde skjedd i den krigsherjede provinsen Idlib i Syria. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte sammen sikkerhetsrådet midt på natten. Møtet varte i seks timer. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ble ringt.

Les hele saken med abonnement