Nyhetsanalyse

Tross tap etter tap lover han å gjennomføre brexit denne måneden. Her er fem mulige veier til målet.

NYHETSANALYSE: Sannsynligvis blir brexit utsatt igjen, men ingen kan være helt sikre.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har fortsatt tro på at han kan få gjennom brexit i oktober. Det gir han i alle fall inntrykk av utad.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Journalist

Det har vært Boris Johnsons hovedløfte siden i sommer: Den 31. oktober skal Storbritannia forlate EU. Koste hva det koste vil.

Siden da har britenes statsminister mistet flertallet i Parlamentet, gått på en uendelig lang liste med tap og blitt pålagt å utsette brexit av Parlamentet.

Utkastet til en ny avtale med EU, som han la frem for to uker siden, ble raskt avvist av EUs ledere.

Likevel sto Johnson fast på sitt. «Vi pakker bagene våre og går ut den 31. oktober», skrev statsministeren i et innlegg hos The Sun.

Kan han faktisk få det til? Det ser vanskelig ut, men det finnes flere utveier Johnson kan forsøke.

1. Avtale med EU

Et møte mellom Johnson og Irlands statsminister før helgen, har bidratt til økt håp om at det er mulig å få på plass en revidert skilsmisseavtale mellom EU og Storbritannia. Partene har intensivert samtalene gjennom helgen.

Problemet: Johnson har kommet med en rekke løfter til britiske velgere som EU vanskelig kan gå med på. Og dersom han er villig til å svelge kameler og til slutt klarer å forhandle frem en avtale med EU, er det langt fra sikkert at han vil få den gjennom i det britiske parlamentet. Avtalen til Johnsons forgjenger, Theresa May, ble som kjent nedstemt tre ganger, med stor margin.

2. To brev til EU

Dersom forhandlingene ikke lykkes, tror noen at Johnson vil gå for en «no deal»-brexit 31. oktober. Det vil i så fall være stikk i strid med vedtaket fra parlamentsmedlemmene. De har vedtatt en lov som pålegger Johnson å sende et brev til EU innen 19. oktober der han ber om en utsettelse av brexit til 31. januar 2020.

For å binde Boris Johnsons hender, inneholder loven Parlamentet har vedtatt til og med et ferdigskrevet utkast av brevet statsministeren må overlevere EU-president Donald Tusk.

Noen har pekt på at Johnson kan velge å sende et brev nummer to der han gjør det klart for EU at han ikke vil ha noen utsettelse, eller der han kommer med krav som er så hårreisende at EU må si nei.

Problemet: Mange mener at det å bruke et slik smutthull er ulovlig, og at det vil bli stoppet i rettssystemet. Dessuten kan EU, hvis unionen ønsker å gi Storbritannia en utsettelse, bare velge å se bort fra brev nummer to.

Les også

Tre punkter som kan felle Johnsons siste brexitplan

3. Få enkeltland til å nedlegge veto

EU kan kun gi Storbritannia en utsettelse dersom de 27 resterende medlemslandene stemmer for. I britiske medier har det vært spekulasjoner om at regjeringen vil forsøke å få land som Polen eller Ungarn til å legge ned veto mot en utsettelse. Lederen for Brexitpartiet, Nigel Farage, er blant dem som har uttrykt håp om dette.

Problemet: Det er lite som tyder på at britene vil klare å overtale noen til å legge ned veto. Til det er lojaliteten til medlemslandet Irland, som vil bli hardt rammet av en brexit uten avtale, for stor. «Solidariteten mellom de 27 EU-landene, som London ikke har klart å slå sprekker i på tre år, vil ikke bryte sammen nå», konkluderer James Forsyth, politisk redaktør i bladet The Spectator.

4. Overse parlamentets pålegg

Johnson kan også velge å overse Parlamentets lov og simpelthen ikke be EU om noen utsettelse i det hele tatt. De fleste eksperter mener dette er grunnlovsstridig, men spørsmålet er om det å behandle saken vil ta så langt tid at Johnson rekker å få Storbritannia ut av EU, før han får en kjennelse imot seg.

Problemet: Johnson vil skape en konstitusjonell krise om han velger en slik vei og må vente seg massive gateprotester. Dessuten jobber flere britiske advokater med å tilrettelegge for en raskest mulig behandling av en sak mot Johnson. Lord Carloway, Skottlands høyest rangerte dommer, har allerede satt av tid til en hastehøring i retten mandag 21. oktober, ifølge The Guardian. Opposisjonen i Parlamentet kan også forsøke å velte Johnson og sette inn en annen statsminister.

5. Gi Parlamentet en siste sjanse

Johnson kan også komme til å forsøke å få Parlamentet til å stemme for å forlate EU uten en avtale i en ekstraordinær parlamentssesjon lørdag 19. oktober. Han vil da si til parlamentarikerne at det er «den siste sjansen» de har til å gjennomføre brexit, rapporterer The Financial Times.

Problemet: Et klart flertall i Parlamentet har allerede sagt nei til å forlate EU uten en avtale flere ganger. Det er lite sannsynlig at mange nok er innstilt på å endre mening nå.

Går mot utsettelse

Mange eksperter, og de som setter penger på britisk politikk, tror fortsatt at Johnson må bite i det sure eplet og utsette brexit.

Når utsettelsen er ferdig forhandlet og vedtatt, vil opposisjonen i Parlamentet sannsynligvis gå med på å skrive ut nyvalg.

Hva utfallet av det vil bli, er helt i det blå. Valget kan bli starten på slutten for brexit. Men det kan også gi Johnson det flertallet han trenger for å ta britene ut av EU – med eller uten avtale.

Les mer om

 1. Britisk politikk
 2. EU
 3. Brexit
 4. Boris Johnson
 5. Storbritannia
 6. London
 7. Ungarn