Biden fikk Putin til å dempe seg. Trusselen om å bruke «Satan» har gitt Russland viktige seire.
USA snakker hardt til Putin om atomvåpen. Kina skal ha gitt Russland en beskjed som kan ha hatt langt større effekt.
NYHETSANALYSE: På seiersdagen 9. mai feiret russerne at Hitler-Tyskland tapte i 1945. I Moskva var det en stor militærparade. Langs gatene sto folk som sild i tønne. Det var som 17. mai, men uten barnetoget. Folk klappet og plystret. Størst var jubelen over de enorme atommissilene. Ikke minst gjaldt det «Satan 2».
Helt siden krigen startet i februar har president Vladimir Putin truet med å bruke atomvåpen. Flere har fryktet at Putin kan ha blitt så irrasjonell og desperat at han kan komme til å utløse et ragnarok.
Men Putin har en helt spesiell grunn til at han gjør dette. Det er rasjonelt. Og han vinner mye.
Truer hele tiden
– Jeg vil minne dere om at vi har ulike midler for å tilintetgjøre, og noen av dem er mer moderne enn Natos. Hvis vår territorielle integritet blir truet, vil vi bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte Russland og vårt folk. Dette er ikke en bløff, sa Putin 21. september.
Det ble tolket som en tydelig trussel om bruk av atomvåpen.
Etter at Putin sendte de russiske soldatene inn i Ukraina 24. februar, har det meste gått galt. Putin har gått på tap etter tap.
Flere har argumentert med at Putin ikke tåler å tape. Jo mer suksessrik Ukraina er på slagmarken, desto større er risikoen for at Putin blir presset opp i et hjørne og gjør noe dramatisk. Dette har i stor grad vært Putins krig. Et nederlag i Ukraina kan derfor sette regimet i fare. Da kan han bli desperat og ty til atomvåpen, frykter enkelte russiske eksperter.
Debatt i Moskva om veien videre
Den russiske eliten skal ha delt seg i to på grunn av de mange tapene i Ukraina, mener analytikeren Tatjana Stanovaja.
Den første gruppen består av de mest innflytelsesrike. De er blitt styrtrike ved å sitte ved makten, og de ønsker å beholde det de har karet til seg. De ønsker seg tilbake til situasjonen før krigen.
Den andre gruppen er de ultrakonservative haukene. De har mindre makt og penger, men de dominerer og kontrollerer stadig mer det offentlige ordskiftet.
Begge gruppene støtter foreløpig opp om Putin og krigen, men det pågår en debatt om veien videre i Ukraina. Russland må komme seg ut av dette uføret på en eller annen måte, mener den første gruppen. Haukene vil i stedet slå til enda hardere. Om nødvendig med atomvåpen.
Kan jevne Frankrike med jorden
Knapt noen tror at Russland ville finne på å bruke «Satan 2». Angivelig skal bomben kunne utslette områder på størrelse med Texas og Frankrike.
I stedet er det snakk om å bruke et mindre, taktisk atomvåpen. De er på 1 til 15 kilotonn. Det siste er samme sprengkraft som bombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i Japan i 1945.
Russerne kunne for eksempel sprenge en slik bombe til havs. Det ville være for å skremme Ukraina og Vesten til retrett.
De kunne også bruke det på slagmarken. Militært sett ville det ha størst effekt hvis man kunne ramme en større konsentrasjon av soldater og utstyr, men i Ukraina er styrkene spredt tynt utover.
Hva vil USA gjøre?
USA har tatt Putins trusler på alvor. President Joe Bidens sikkerhetspolitiske rådgiver Jake Sullivan skal ha hatt jevnlige samtaler med høytstående embetsmenn på russisk side. Denne uken møtte CIA-sjef Bill Burns sin russiske kollega i Tyrkia. Burns skal ha advart russerne om at det vil få enorme konsekvenser for Russland hvis man bruker atomvåpen. Det samme har Biden sagt offentlig, men ikke hva det innebærer.
Hvis Putin skulle vunnet frem i Ukraina ved å bruke atomvåpen, kan det få store følger. Andre autoritære regimer vil se hva de kan oppnå med slike våpen. Det kan utløse et våpenkappløp.
USA og Nato vil neppe svare med samme mynt, ifølge eksperter. I stedet skal det være snakk om å knuse den russiske hæren i Ukraina og senke Svartehavsflåten, men med konvensjonelle våpen.
– Faren for at Putin skal bruke atomvåpen, er svært liten fordi det er et så drastisk virkemiddel. Det vil ha enorme uforutsette konsekvenser som han ikke har mulighet til å kontrollere, sier krigsforskeren Lawrence Freedman.
I denne krigen har vi sett at Putin handler rasjonelt. Han har flere ganger valgt retrett når overmakten er blitt for stor. Derfor er faren liten for at han vil ty til atomvåpen, tror flere kommentatorer.
Hva sier Kina?
Russland planlegger ikke å bruke atomvåpen mot et land som ikke har slike våpen, sa Putin forrige måned. Det eneste unntaket er ved tilfeller som kommer frem i Russland militære doktrine. Der heter det at Russland vil svare med atomvåpen hvis det blir angrepet med masseødeleggelsesvåpen. Eller hvis Russland blir angrepet med konvensjonelle våpen slik at statens eksistens settes i fare.
«Russland holder seg strengt til prinsippet om at en atomkrig ikke kan vinnes og aldri må utkjempes», het det i en uttalelse fra Det russiske utenriksdepartementet.
Det var nye toner fra Moskva. USAs advarsler kan ha vært en grunn til det. Enda viktigere var trolig press fra Kinas leder Xi Jinping.
Xi har advart mot å true med atomvåpen og å bruke dem. Det sa han etter et møte med Tysklands forbundskansler nylig.
Uttalelsen var en nøye formulert advarsel til Russland, ifølge den russiske Kina-eksperten Aleksandr Gabujev.
Kineserne skal ha vært langt mer direkte i private samtaler med russerne: Hvis Moskva bruker atomvåpen, vil Kina stoppe all import av russisk olje, forteller Gabujev.
Hvis det skjedde, ville det få dramatiske konsekvenser for den russiske økonomien.
Trussel mellom linjene
I en atomkrig vil russerne komme til himmelen, mens fienden i vest vil bare falle om døde, sa Putin i 2018.
– Du sa at vi vil komme til himmelen, men vi har vel ikke noen hast med å komme dit? ble Putin spurt på en konferanse i slutten av oktober.
Putin svarte ikke og var taus i flere minutter. Da sa intervjueren at tausheten var foruroligende.
– Jeg gjorde det med vilje for å få deg til å bekymre deg litt. Oppdrag utført, sa Putin.
Og han ville få Vesten til å bekymre seg, mente kommentatorer.
I den kalde krigen var den gjengse tanken at det ikke var mulig å starte en atomkrig og klare å vinne den. Alle ville tape fordi begge sider ville utslette hverandre.
Denne terrortrusselen virker fortsatt. Derfor har Putins trusler stor effekt. De har gitt ham flere seire:
- Vesten har ikke gått med i krigen, og USA gjør alt det kan for at Nato ikke skal havne i strid med Russland.
- I starten av krigen ville Kyiv ha en flyforbudssone over Ukraina, og det samme ønsker de nå. Det kommer neppe til å skje.
- Så langt har Vesten ikke sendt fly til Ukraina, og Tyskland har nektet å sende avanserte stridsvogner.
- Ukraina vil ha langtrekkende presisjonsartilleri som kan skyte opptil 30 mil. Washington sier nei fordi man frykter at det kan brukes til å ramme mål i Russland.
For Putin kan trusselen om å bruke atomvåpen være langt mer effektiv enn faktisk å bruke dem.
Per Kristian Aale er Aftenpostens Moskva-korrespondent. Følg ham på Instagram her eller på Facebook her.