Nyhetsanalyse

Tyskland betaler 200 millioner euro til Russland – hver eneste dag. Er det Angela Merkels skyld?

Angela Merkel i gode tider. I 2011 åpnet gassrørledningen Nord Stream 1 i Lubmin ved Østersjøen. Russlands daværende president Dmitrij Medvedev (foran til høyre). Også statsministrene i Frankrike og Nederland feiret med.

WIEN (Aftenposten): Tyskland er avhengige av russisk gass. Krigen gjør at flere ser med nye øyne på Merkels tid ved makten.

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Mens bilder fra den blodige krigen i Ukraina flimrer over TV-skjermene, innser tyskerne at de er med på å finansiere elendigheten. Debatten om Tysklands mangeårige, tette forbindelser til Russland raser.

Tyskland er nemlig fullstendig avhengig av russisk gass: Ett av to tyske hjem varmes opp med gass. Den driver også store deler av den tyske eksportindustrien. Halvparten av all gassen som brukes i landet, importeres fra Russland.

Siden Krim ble annektert i 2014, har Tyskland betalt svimlende 170 milliarder euro inn i den russiske statskassen. Det har avisen Handelsblatt regnet ut. Daglig kjøpes russisk gass for 200 millioner euro - eller 1,9 milliarder kroner.

Landet hjelper altså Ukraina med den ene hånden og støtter Russland med den andre. Hvordan havnet Tyskland der?

Les hele saken med abonnement