Så langt har 28 av 30 Nato-land gitt grønt lys. Nå gjenstår kun to uforutsigbare statsledere.

BRUSSEL (Aftenposten): Tyrkia og Ungarn sitter med nøkkelen til svensk og finsk Nato-medlemskap. Vitser om Erdogan som spiser kebab og promper, hjelper ikke.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Ungarns statsminister Viktor Orban er de eneste Nato-landene som ikke har godkjent Sverige og Finlands Nato-medlemskap.

NYHETSANALYSE: Under Nato-toppmøtet i Madrid i juni gjorde Stoltenberg noe av det han gjør best: håndtere store egoer. Etter flere intense forhandlingsrunder opphevet Tyrkia sitt veto om å slippe Sverige og Finland inn i Nato. Men ikke uten å komme med en rekke krav.

Etter Madrid skulle hvert Nato-land komme med en formell godkjenning i sine parlamenter. Så langt har 28 av 30 Nato-land gitt grønt lys. Nå gjenstår kun Tyrkia, Ungarn og deres to uforutsigbare ledere.

Lenge så det ut til at Ungarn ikke ville være noe problem. Men så satte statsminister Viktor Orban seg på bakbena. Flere spekulerer nå rundt hvordan han vil bruke det som pressmiddel mot EU. Hvilken betydning det faktisk har for Sverige og Finland med en utsettelse, er noe helt annet.

Les hele saken med abonnement