Etter nattens middag har Johnson tre valg. Det ene alternativet vet han blir et mareritt og kan koste hans politiske liv.

BRUSSEL (Aftenposten): Det er også alternativet som har kostet britiske statsministre før ham både makt og ære. Og et evig liv i mørket.

Ursula von der Leyen tar imot Boris Johnson til «middag for to» i jobbkantinen i EUs hovedkvarter.

Klokken 23.30 onsdag kveld var brexitforhandlingenes mest omtalte trerettersmiddag over. Den som ble spådd å bli det endelige sammenbruddet. Eller det overraskende gjennombruddet.

Nå endte det som det pleier: Med en ny utsettelse. Brexit-forhandlerne har fått ny frist til søndag.

I Brussel er ingen restauranter åpne, så middagen ble inntatt i EUs mektige, men lite glamorøse hovedkvarter.

Men så var det heller ingen festmiddag EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen hadde invitert til. Dette var krisemiddagen som kan bli siste måltid før dommedag. Som nå er utsatt til søndag.

Det britiske traumet

Kampen som nå utkjempes i Brussel begynner å ligne mistenkelig på det britiske traumet. Det som handler om Storbritannias plass i Europa. Og om britiske statsministres politiske nederlag i Brussel og deres endelig fall i London. Margaret Thatcher. John Major. David Cameron. Theresa May.

Vil det også bli Boris Johnsons skjebne? Eller skal han bli den første britiske leder som beseirer EU?

Dette er alternativene Boris Johnson nå står overfor:

1. En seiersavtale à la Churchill

Sjansene for at Storbritannia skal lande en fabelaktig avtale med EU synes lite sannsynlig. Men det var dette inntrykket Johnson skapte da han i januar i år fikk reforhandlet brexitavtalen Theresa May aldri fikk igjennom i det britiske parlamentet.

Johnson skrøt av en super og «gryteklar» avtale. Det ville bli en lett match å forlate EU. Og vips ville kongerikets selvstendighet og suverenitet gjenoppstå. Det var i januar.

Nå forhandler de fortsatt. Sjansene for at Boris Johnson skal returnere til London som en Churchill og vise victory-tegnet virker lite sannsynlig.

2. En dårlig avtale

Det mest sannsynlige utfallet er at det blir et kompromiss, hvilket jo ikke er uvanlig i internasjonale forhandlinger. Men er det noe historien viser, er det at kompromisser med EU er noe britene ikke fikser.

En dårlig avtale er verre enn alt annet. Det var også Theresa Mays mantra. «Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale», messet hun.

Britenes selvbilde, som en tidligere mektig kolonimakt med verdensherredømme, imponerer ingen i EU.

Dessuten: Et lunkent kompromiss med EU overlever nesten aldri på hjemmebane.

  • Theresa May er et eksempel, men det er Camerons skjebne Boris Johnson frykter mest. La oss raskt minne om David Camerons ydmykelser i møtet med kompromisset.
David Cameron trodde han kunne sette EU på plass og få alt Storbritannia pekte på. Det gikk forferdelig galt.
  • Det var Cameron som i 2013 lot seg overbevise om at en folkeavstemning om EU en gang for alle ville løse EU-striden i hans eget parti.
  • Før folkeavstemningen i 2016 gjorde han seg høy og mørk og dro til Brussel for å reforhandle Storbritannias avtale med EU. Han skulle begrense innvandringen, trygdeturismen og sørge for at Storbritannia skulle inngå noe dypere samarbeid med EU.
  • På alle punkter fikk han milde almisser, men ingenting som overbeviste hans egne.
  • Hjemme i Storbritannia ble avtalen slaktet. Han våknet opp til grusomme avisoverskrifter.
  • Han tapte folkeavstemningen, måtte gå av som statsminister og siden har ingen sett ham.

Det er denne skjebnen Boris Johnson frykter mer enn noe annet.

3. Ingen avtale

Dette er mareritt-scenarioet for EU, men kan være beste alternativ for Boris Johnson.

I Storbritannia vil en slik løsning forsterke splittelsen som har ridd landet etter brexit. Det vil fremskynde skotsk løsrivelse og igjen trigge irsk gjenforening.

Mange i Johnsons eget parti vil også holde seg for nesen, mens det store flertallet i partiet og de som ga ham valgseieren, vil juble.

  • For selv om dette alternativet av mange vil bli oppfattet som en vanvittig gambling med Storbritannias fremtid, er det dette alternativet som likevel vil bli lettest å selge for Boris Johnson.
  • For det er dette han vant valget på: «A clean brexit». Han vil kunne fortelle historien om at han nå gir britene det han lovet og det de ba om: Å ta tilbake kontrollen og bli herre i eget hus.

Et forvarsel

Onsdag formiddag, før avreise til Brussel, var han klarere enn på lenge.

– De betingelsene som nå ligger på bordet, kan ingen britisk statsminister akseptere, sa han.

Så gjentok han sine selvsikre analyse om hvordan Storbritannia vil blomstre utenfor EU og at britene ønsker en frihandelsavtale ala Canada eller Australia.

Noe EU hele tiden har sagt nei til.

Merry brexmas eller ny utsettelse

Torsdag er det nytt toppmøte i Brussel. EUs gjenreisningspakke og Polen og Ungarns veto står øverst på dagsordenen.

Men brexit blir nok ikke glemt. Nå er en ny frist søndag. Men hvorfor skal man tro på den?

Skal det bli en brexitavtale før julen ringes inn i Downing Street? Lite tyder på det nå.

Stadig flere snakker om at det går mot nok en utsettelse, noe Boris Johnson kategorisk avviser. Men er det noe Johnson har hatt et omtrentlig forhold til de siste årene, så er det sannhet og frister. Han har brutt de fleste.