Parlamentet har stoppet Johnsons turbo-brexit. Men han kan fortsatt bli den store vinneren.

NYHETSANALYSE: Boris Johnson er vesentlig nærmere å få gjennomført brexit enn forgjengeren noen gang var.

Boris Johnson har satt brexit-loven på pause etter et nederlag i parlamentet tirsdag kveld.
  • Øystein Kløvstad Langberg

Først vant Boris Johnson en viktig seier. Parlamentet ga tirsdag kveld sin foreløpige støtte til utkastet til brexit-loven som formelt tar Storbritannia ut av EU. 329 stemte for. 299 stemte imot.

Johnson har store deler av sitt eget konservative parti på sin side – også de mest kompromissløse EU-motstanderne. Samtidig har han lykkes med å overvinne et ikke ubetydelig antall avhoppere fra opposisjonspartiet Labour.

Enkelte av dem som stemte for avtalen tirsdag kveld, hadde imidlertid gjort det klart at de ikke nødvendigvis støtter alt den inneholder, og at de kan komme til å vende tommelen ned senere i prosessen.

Vedtaket er uansett historisk. For første gang har parlamentet uttrykt en form for støtte til en skilsmisseavtale med EU. Avtalene til Theresa May, Johnsons forgjenger, var til sammenligning aldri i nærheten av å ha et flertall bak seg.

Tapte viktig avstemning

Nedturen kom imidlertid raskt for Johnson. Regjeringen ville få parlamentet til å vedta en svært stram timeplan slik at statsministeren kunne holde sitt løfte om å ta britene ut av EU den 31. oktober. Kun tre dager var satt av til å debattere og vedta de nødvendige lovene i Underhuset.

Det skapte sterke reaksjoner – både i parlamentet og utenfor. Mange syntes det var altfor knapt med tid til å studere det 110 sider lange dokumentet som ble publisert mandag kveld.

– Vi brukte lengre tid på å velge sofa enn vi har på å debattere denne svært viktige loven, uttalte Labour-politiker Karl Turner, ifølge Financial Times.

Parlamentet stemte ned Johnsons timeplan med 322 mot 308 stemmer. Dette til tross for at statsministeren hadde truet med å stanse brexit-loven og presse på for et nyvalg dersom planen hans ikke fikk flertall.

Les også

Elizabeth Warren har overtatt den demokratiske ledertrøyen. Men kan hun slå Trump?

Johnsons veivalg

Hva Johnson velger å gjøre fremover, er usikkert. Nederlaget gjør at det vil ta vesentlig lengre tid å få loven igjennom parlamentet enn det statsministeren hadde lagt opp til. Han vil altså ikke rekke å ta Storbritannia ut av EU neste uke, slik han hadde lovet.

I hovedsak har Johnson to valg:

1) Han kan bite i det sure eplet, godta en utsettelse og jobbe videre med å få brexit-loven gjennom parlamentet. Johnson har allerede, mot sin vilje, sendt et brev til EU der han ber om å få utsatt brexit til 31. januar. Det er nå opp til unionen å bestemme om de vil gi britene en ny utsettelse, og hvor lang den vil bli. EU-president Donald Tusk har indikert at EU vil gi britene en forlengelse til 31. januar.

2) Johnson kan også gi opp å få gjennom loven i denne omgang og heller jobbe for å få et nyvalg. Han må i så fall få med seg deler av opposisjonen på dette. Ingen vet hvordan et parlamentsvalg vil ende, men målingene viser at Johnson har vind i seilene. Dersom kan klarer å sikre Det konservative partiet rent flertall i et valg, kan han få skilsmisseavtalen gjennom på et senere tidspunkt.

«På en eller annen måte vil vi forlate EU med denne avtalen», sa Johnson etter nederlaget tirsdag kveld.

Det gamle løftet om å gå ut av unionen den 31. oktober nevnte han ikke med et ord.