Nå er Boris Johnson selv blitt en politisk smittebombe. Slik er det kyniske spillet som kan felle ham.
BRUSSEL (Aftenposten): Boris Johnson har vært i hardt vær før. Men denne gangen er det alvor. Og trolig begynnelsen på slutten for den britiske statsministeren.
- Eirin HurumEuropa-korrespondent
Folk som før gjerne ville bli sett sammen med ham, forsøker nå å unngå ham. De slår av telefonen. Andre i partiet forteller at mens han tidligere var deres sterkeste kort, er han nå blitt en belastning.
– Boris er blitt en superspreder av den nye politiske smitten som forpester Det konservative partiet, sier en tidligere nær partifelle.
Dessverre er det ingenting nytt ved den beskrivelsen.
Nå er han blitt en taper
Det vi nå ser, følger et velkjent mønster: Det konservative partiet er beryktet for å dolke sine egne ledere i ryggen. Det opplevde Theresa May, David Cameron, John Major og Margaret Thatcher. Nå er turen kommet til Boris Johnson.
For dersom partigruppen opplever at Johnson ikke lenger leverer på det de trenger og forventer, har de ingen skrupler med å dytte ham utfor stupet.
For EU-motstanderne i partiet, leverte han brexit. Nå har de ikke lenger bruk for Johnson. De støttet ham da han var en vinner. Når han nå er blitt en taper, snur de ryggen til.
Så kynisk er spillet.
Partygate
– Ingen bør være i tvil om at det kommer en flodbølge med omikron inn over Storbritannia, advarte en alvorstynget Boris Johnson i en tale til nasjonen søndag kveld. Nå ser det også ut til at flodbølgen har rammet Boris Johnson med full styrke.
Verst var avsløringen om et juleskap i Downing Street 18. desember i fjor. Et juleselskap Johnson benekter fant sted. Da var Storbritannia nedstengt, sosial omgang forbudt, sykehusene knelte og mange døde uten de nærmeste rundt seg.
Det hjalp heller ikke at avsløringen kom samme dag som Boris Johnson holdt en pressekonferanse hvor han innstendig ba britene om å avlyse julefeiringen.
Andre regler for Johnson og hans venner
Den britiske statsministeren rammes ekstra hardt når blir snakk om liv og lære. Hans bakgrunn som privatskoleutdannet overklassegutt skaper et inntrykk av at det gjelder andre regler for Johnson og hans venner enn for briter flest.
Og det mest alvorlige: Igjen er Boris Johnson er i ferd med å bli tatt i en løgn. Festen føyer seg inn i rekken av saker hvor Boris Johnson pynter på sannheten, er omtrentlig eller vrir seg unna.
Nå blir både dette juleselskapet og ytterligere tre andre juleselskaper arrangert av regjeringen, gransket.
Og dette er ikke den eneste skandalen som hjemsøker den britiske statsministeren:
Sleezegate: Tidligere i høst måtte en av hans nære allierte, Owen Paterson, trekke seg etter at det ble klart at han hadde mottatt betaling for å drive lobbyvirksomhet for rike forretningspartnere. I stedet for å fordømme lovbruddet forsøkte Boris Johnson å endre reglene for å redde vennen.
Oppussingsskandalen: Boris Johnson og kona Carrie har måttet tåle hard kritikk for det mange mener har vært en overdådig og unødvendig oppussing av deres private del i Downing Street. Nå viser det seg at Johnson var løyet om hvem som betalte for oppussingen.
Paret ble i forrige uke straffet med en bot på 200.000 kroner for den ulovlige finansieringen.
Ikke tid til pappaperm
Også på det personlige plan har det stormet. Det er ingen hemmelighet at Boris Johnson har et krevende privatliv. Han har aldri villet røpe hvor mange barn han har. I høst har en gammel utroskapshistorie blusset opp samtidig som hans nåværende kone har vært høygravid.
Forrige onsdag, dagen etter at avsløringen om juleselskapet og videoen ble lekket, ble han far til en liten jente, hans andre barn på tre år. Ifølge britiske medier var Johnson til stede under hele fødselen.
Mens alt kokte rundt ham.
Kjemper for sitt politiske liv
På toppen av dette kjemper han nå for sitt politiske liv.
Dersom det viser deg at han har løyet om juleselskapet i Parlamentet, vil Underhuset felle ham.
Å lyve for Parlamentet er det mest alvorlige en statsminister kan gjøre. Da er han ferdig.
Men det mest sannsynlige er at partiet feller ham. Der slipes nå knivene:
- «Henrettelseskomiteen»: I det konservative partiet har man en innflytelsesrik gruppe som kalles «1922-komiteen». Det er den som kan bestemme om det skal stilles mistillitsforslag mot den sittende lederen.
- Dersom 15 prosent av de konservative parlamentsmedlemmene, det vil si 55 representanter, leverer inn et brev der de erklærer mistillit mot Johnson, utløses en mistillitsavstemning.
Lederen for gruppen, Graham Brady, holder kortene tett til brystet. Og ingen får vite hvor mange brev som er kommet inn før grensen er nådd.
Lang pine
Imens må Boris Johnson leve med uvissheten. Noen mener han kan bli felt allerede før jul. De fleste mener det kan gå måneder, kanskje et halvt år. Imens venter nye motbakker og potensielle nederlag.
Tirsdag er det ventet at nærmere 60 representanter vil bryte ut og nekte å støtte Johnsons nye covid-restriksjoner.
Torsdag skal det holdes et suppleringsvalg i valgkretsen North Shropshire. Dette har alltid vært en bunnsolid Tory-bastion. Nå stålsetter de seg for et braknederlag.
Hvem overtar?
Nå gidder heller ingen i partiet å benekte at det foregår en rå maktkamp om Johnsons etterfølger. Flere grupperinger et særs aktive. De sterkeste favorittene er finansminister Rishi Sunak og utenriksminister Lizz Truss. Men også tidligere utenriksminister Jeremy Hunt og Michael Gove blir hyppig nevnt. Sistnevnte ble dolket i ryggen av Boris Johnson ved forrige maktkamp.
Reddet av juleklokkene
Inntil videre har Boris Johnson kjøpt seg tid. Det er besluttet at julebord-skandalen skal granskes. Dermed skjer det trolig ingenting før den konklusjonen foreligger.
Klarer Johnson å bli sittende til julefreden senker seg, vil det trolig ikke skje noe før på nyåret. Og den verste stormen kan ha løyet.
Igjen kan han bli «saved by the bell». Eller rettere sagt «the jingle Bells».