Rein og vind

På Fosen har staten satt opp 80 vindmøller midt i reinens viktigste beiteområde. Samene som driver der fikk i 2021 Høyesteretts medhold i byggingen er rettsstridig: – Den norske stat prøver å kjøre oss til veggs. (Regi: Hanna Johre)

Mer i denne kategorien
12 Episoder
 1. ILYA – mannen bak ChatGPT

  Kunstig generell intelligens kan bli menneskehetens redning – eller undergang. Hva tenkte Ilya Sutskever om forholdet mellom mann og maskin da han utviklet det som i dag er verdens kraftigste kunstige intelligens - ChatGPT? (Regi: Tonje Hessen Schei)
 2. Dokumentar: Sykkeltyven

  Hvert år stjeles nesten 7000 sykler i Oslo. Da Simens sykkel forsvant, satte han barna sine på saken. Et utrolig spor og en rekke usannsynlige tvister endte i en altoppslukende jakt for hele familien. Kanskje ikke «Making a Murderer», men definitivt «Making a Sykkeltyv». (Regi: Simen Braathen)
 3. Dokumentar: «Brutte lenker»

  I etterkrigstiden var det vanlig å sette mennesker med funksjonshemning på institusjon. Behandlingen de fikk, er et mørkt kapittel i norsk historie. Men hvordan forholder samfunnet seg til mennesker med nedsatt funksjonsevne i dag? Er det blitt så mye bedre? (Regi: Mats Bjerknes)
 4. Dokumentar: «To barn pr. dag»

  Hvert år arresterer og fengsler det israelske militæret hundrevis av palestinske barn. Mindreårige helt ned i 12-års alderen, ofte bare anklaget for steinkasting. Brutale overvåkingsbilder viser hvordan forsvaret og rettsapparatet tyr til både vold og trusler for å slå ned motstand i okkuperte områder. (Regi: David Wachsmann)
 5. Verdens historie, ifølge Getty Images

  Getty Images er ett av verdens største bildearkiver. Mange definerende bilder fra det forrige århundre finnes kun der – låst bak gigantens betalingsmur. Er det riktig at et privat selskap ruger og skor seg på våre felles minner? Bli med på en reise gjennom noen av verdenshistoriens viktigste øyeblikk fanget på film. Det vil si: de øyeblikkene filmskaperne hadde råd til. (Regi: Richard Misek)
 6. Forglemmegei

  Da Per Arvid bestemmer seg for å fortelle om overgrepene han ble utsatt for som barn, kontakter han barndomsvennen Anton. De neste seks årene følger Anton Per Arvid og samboeren med kamera mens de står i sitt livs verste storm. (Regi: Anton Ligaarden)
 7. Trade Center

  Før verden ble terrorsikret, var alle offentlige toaletter i New York potensielle åsteder for orgier mellom menn. World Trade Center var den hotteste hotspoten i hele byen. Helt til tårnene falt. (Basert på essayet «The Towers of Cum & Horndogs of Yore» av Billy Miller. Regi: Adam Baran)
 8. Post partum

  Når barnet endelig kommer, er det ikke den store gleden Mats har sett for seg. Ungen gråter og vil ha mamma. Mats føler seg utilstrekkelig og utenfor. Og stenger følelsene inne. (Regi: Mats Bårtvedt Hansen)
 9. «Skjelv du på handa, Vladimir?»

  Noen uker inn i Russlands krigføring mot Ukraina skriver filmskaper og poet Odveig Klyve et dikt adressert til den russiske presidenten og publiserer det på Facebook. (Regi: Odveig Klyve)
 10. Gir deg

  Sau og menneske. Avhengighet og samhold, disiplin og takknemlighet. Tettere på prosessen skal det godt gjøres å komme. (Regi: Jostein Venås)
 11. Dødsfellen i Deerwood

  Minner er rare greier. Og tiden har tuklet med hukommelsen til Jack og Betty. Hvordan havnet familien egentlig på togskinnene den dagen? Og hvordan overlevde de kollisjonen? (Regi: James P. Gannon)
 12. Taxiderman

  Sørgende dyreeiere valfarter til Alberto med døde katter, hunder og papegøyer. Han er en av få taksidermister som spesialiserer seg på å stoppe ut kjæledyr. Men kjærligheten til det makabre uttrykkes også gjennom provoserende og absurde skulpturer laget av dyrerester. Vi advarer om sterke scener. (Regi: Rossella Laeng)
KortfilmSe flere →
 1. Sugar del 3 – Reservasjoner

  Idet Lotte ser «sugardaddyen» sin på date med en annen kvinne, blir hun sjalu og føler seg truet. Så langt har relasjonen deres vært kjøp og salg av tjenester. Vil hun egentlig at den skal bli noe mer? «Reservasjoner» er del tre i kortfilmantologien «Sugar», om studenten Lotte som er cam-girl og sugar-dater. (Regi: Ivar Aase)
 2. Sugar del 2 – Komplikasjoner

  Hun har dominert ham via webcam mange ganger før. Men denne gangen, midt under en BDSM-lek, får Lottes kunde hjerteinfarkt. Nå må hun skaffe ambulanse til en mann hun ikke vet hva heter, og ikke vet hvor bor. «Komplikasjoner» er del to i kortfilmantologien «Sugar», om studenten Lotte som er cam-girl og sugar-dater. (Regi: Ivar Aase)
 3. Sugar del 1 – Transaksjoner

  Lotte skal selge en gammel playstation på Finn.no. Men mannen som nå står i leiligheten hennes, er på jakt etter mer enn en spillkonsoll. Det vil være ekstremt lukrativt for henne, men også risikabelt. «Transaksjoner» er del én i kortfilmantologien «Sugar», om studenten Lotte som er cam-girl og sugar-dater. (Regi: Ivar Aase)
 4. Pappa

  Hun skal egentlig bare hente noe i huset hun vokste opp i. Nå blir Helle tvunget til å ta et oppgjør med faren hun har unngått så lenge. Med stesøsteren som tilskuer. (Regi: Ingrid Marie Røine)
 5. ARE YOU OK

  Etter å ha vært vitne til venninnens orgasme begynner Sara å stresse. Vil hun selv noen gang oppleve noe så kraftfullt? Og hvorfor kan hun ikke bare være fornøyd med sin egen orgasme slik den er? (Regi: Mattis O. Goksøyr)
 6. Kjersti Holmen: Et siste forsøk

  Da den hardt pressede alenemoren Iris blir stoppet i fartskontroll, faller hele hennes verden sammen. (Regi: Mona J. Hoel)
 7. En historie om demens: Tuulikki

  Tuulikki er fange i sitt eget hjem. Moren holder henne innelåst og har full kontroll over datterens liv. Men Tuulikki vil bryte fri og ut av fengselet. Sakte, men sikkert eskalerer det anstrengte forholdet. (Regi: Teemu Nikki)
 8. Extra

  Terroren mot pride i fjor fikk meg til å tenke. Noen vil utrydde sånne som meg. Samtidig er folk som søsteren min reelt utrydningstruet. Vi er begge annerledes, hver på sin måte. Så hvorfor er jeg den eneste med en egen bar der jeg kan danse natten lang? (Filmskaper: Signe Rosenlund-Hauglid)
 9. Hvem er Katharina?

  I jakten på sin seksuelle identitet tyr Katharina til film og TV. Men hvordan skal hun finne seg selv når det ikke er noen skeive på skjermen – eller noe annet sted, for den saks skyld? Filmen er en personlig historie basert på regissørenes egne erfaringer. (Manus og regi: Ida H. Eldøen)
 10. Query

  De har vært bestiser siden de var 11. Etter en deilig sommerdag med diskusjoner om seksualitet foreslår en av dem et kyss. Kan de være mer enn venner? Hvor fanget er de av samfunnets forestillinger om kjønn og sex? (Regi: Sophie Kargman)
 11. Er du sulten?

  Hun kan se at han er tynn. Bortsett fra det kjenner hun ham ikke. I mangel på kommunikasjon løper fantasien løpsk med henne. Hun får for seg at sønnen er homofil og kanskje blir misbrukt av eldre menn. Morsinstinktet koker over, og aksjonen for å redde lille-gull er i gang. (Regi: Teemu Niukkanen)
 12. Warsha

  Arbeiderne som blir satt til å styre Beiruts høyeste kran, overlever sjelden. Likevel melder den syriske flyktningen Mohammed seg til tjeneste i «Beistet». Beste kortfilm – Sundance 2022. (Regi: Dania Bdeir)
Dokumentarserie: En gave fra GudSe flere →
 1. En gave fra Gud – Del 5: Russland og NATO

  DOKUMENTARSERIE: Etter kuppforsøket i 2016 har Tyrkia økt sin tilnærming til Russland. NATO-vennlige offiserer er kastet ut av militæret og erstattet med prorussiske. Landets endrede alliansepolitikk kan få store geopolitiske konsekvenser.
 2. En gave fra Gud – Del 4: Forfulgt og fengslet

  DOKUMENTARSERIE: Etter kuppforsøket er nesten 100.000 tyrkere fengslet i den politiske utrenskningen. Enda flere har mistet jobbene sine og mange er drevet på flukt. Birgul og familien hennes er blant dem som har måttet flykte for å unngå fengsel.
 3. En gave fra Gud – Del 3: Presidentens erkefiende

  DOKUMENTARSERIE: Tyrkias president beskylder predikanten Fethullah Gülen for å stå bak kuppforsøket. Siden de to brøt med hverandre i 2013, har Erdogan gjort alt han kan for å fjerne Gülen-tilhengere fra maktposisjoner. Dokumentarteamet fikk et eksklusivt intervju med predikanten i USA.
 4. En gave fra Gud – Del 2: Marinen i arrest

  DOKUMENTARSERIE: På selve kuppkvelden ble den tyrkiske marinen varslet om et mulig terrorangrep. I all hast seilte flåten ut i åpent hav. Lite visste kapteinene om at de dagene etter skulle bli arrestert for å ha deltatt i kuppforsøket.
 5. En gave fra Gud – del 1: Massakren på broen

  DOKUMENTARSERIE: Kuppforsøket i Tyrkia i 2016 besto av flere militære aksjoner rundt omkring i landet, men hendelsene på Bosporos-broen står igjen som symbolet på det mislykkede kuppet. Rett etter at presidenten gikk ut på TV og ba folket nedkjempe soldatene, strømmet folk til broen. Men hvem var de? Og hadde egentlig soldatene på broen noe med kuppet å gjøre?
 • Jonas Brenna