De mener nordmenns oppussing er harry

Nordmenn kommer til å svi av 29 milliarder kroner på såkalt kosmetisk oppussing i 2019. Det er dårlig nytt for miljøet.

Mer i denne kategorien
12 Episoder
 1. Pusset opp på budsjett: Slik totalforvandlet Karoline og Espen hytta for 25.000 kroner

  – Kostnadene har vært så små at vi har ikke sett poenget med budsjett.
 2. Kontorbygget pusses opp med nesten bare gjenbruk

 3. Rekordmange låner for å pusse opp. Her får du tips til hvordan du kan spare tusener i lånekostnader.

  Det er flere fallgruver ved å pusse opp med lånte midler. Det er spesielt tre ting du må unngå.
 4. Må betale leie for bolig i Storbritannia

  Prins Harry har betalt tilbake 28 millioner kroner i apanasje – penger som gikk til oppussing av hans og Meghans bolig i Windsor.
 5. Her har det vært børs i 200 år. Nå flytter alle ut.

  Antallet nye selskaper som vil til Oslo Børs slår i år alle rekorder, men selve børsbygningen står nå helt tom. Først sommeren 2022 flytter Børsens ansatte tilbake til et helt nyoppusset bygg.
 6. De har tre barn og pusser opp huset på si. Slik styrer de unna krangling.

  Å pusse opp sammen kan være en stor belastning på parforholdet. Hva er det som gjør at noen par likevel lykkes med det?
 7. Disse 15 oppussingsgrepene kan gjøre boligen din mindre attraktiv

  Sjekk takstmannens verstingliste som påvirker taksten negativt: Disse tabbene kan gi lavere verdi.
 8. Da selger markedsførte leiligheten som «helt OK», ville ingen ha den. Så endret de strategi.

  Leiligheten gikk over takst da selgeren måtte iverksette plan B.
 9. Statlige milliarder gikk til boligkjøp og oppussing – sjekket ikke om boligene ble pusset opp

  Gjennom flere år har profesjonelle aktører mottatt milliardtilskudd til kjøp og oppussing av boliger – uten at statens bank har hatt faste rutiner for å kontrollere at boligene faktisk ble pusset opp. Husbanken tar selvkritikk.
 10. Nationaltheatret blir værende i bygget som skal pusses opp

  Forsøket på å finne en alternativ hovedscene har så langt vært forgjeves. Nå blir Nationaltheatret enda et år i sine gamle lokaler.
 11. Trillingforeldrene pusset opp huset for å rekke å flytte inn. Så flommet kjelleren over.

  Det voldsomme regnværet i helgen førte til store ødeleggelser. Nå må forsikringsselskapene punge ut.
 12. Pusset opp hele huset selv, på stramt budsjett. Ingenting var gjort siden 1954

  Flere originaldetaljer ble spart: – Da ble barna til damen som bodde her glade.
DokumentarSe flere →
 1. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 2. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 3. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 4. Dokumentar: Kunsten å plystre

  Hans dager som skihopper er talte. Men forfatteren og samfunnsdebattanten Thorvald Steen har ikke latt seg stoppe. I 25 år har fotograf Per Maning fulgt vennen Steen, som lider av en sjelden muskelsykdom. (Regi: Per Maning)
 5. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
 6. Dokumentar: La oss snakke om været

  En eksistensiell generasjonskonflikt: Faren til Io tror ikke de menneskeskapte klimaendringene vil være katastrofale, men det gjør hun. (Regi: Io Sivertsen)
 7. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 8. Dokumentar: Celle 364

  Fra sin gamle fengselscelle stiller en tidligere Stasi-fange følgende spørsmål: Hvor bærekraftige er egentlig våre moderne demokratier? (Regi: Mathilde Babo & Zoé Rossion)
 9. Dokumentar: Hans + Liv

  Hans (93) har elsket sin kone gjennom ett helt liv. Nå gjør Alzheimer henne gradvis sykere. Sorg og tap blander seg inn i en munter manns hverdag. Hva er det igjen å leve for når han snart blir alene? (Regi: Mari Bakke Riise)
 10. Dokumentar: Huset

  I sveriges eldste kollektiv er alle de 300 leilighetene forbeholdt enslige kvinner. Menn har ikke adgang. I takt med økende boligmangel flytter nå en ny generasjon unge kvinner inn. Vil de fornye kvinnekollektivet eller ødelegge det? (Regi: Fanny Rosell)
 11. Dokumentar: Kom du?

  75 prosent av alle kvinner får ikke orgasme ved vaginalt samleie. Mange faker. Noen kommer aldri. I denne filmen møter du tre kvinner som stadig må svare på det uunngåelig spørsmålet: Kom du? (Regi: Jo Lyngklip Kyhlensø)
 12. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
 1. – Jeg er redd grevlingene skal ødelegge hele grunnmuren

  Den tørre sommeren har fått grevlingene til å trekke inn i hager som aldri før. I kjelleren til Janne Reitan på Rodeløkka i Oslo har en hel familie tatt bolig.
 2. Se video: Her sprenges broene i Larvik for å gi plass til nye E18

  Vegvesenet sprengte fredag to fylkesveibroer over Farriselva i Larvik. Se dronebilder av hendelsen.
 3. Hør barnebarnets sang

  Barnebarnet Catharina Stoltenberg sang i bisettelsen til Thorvald Stoltenberg.
 4. Bli med på strandfest i midnattssol på Norges kaldeste sted

  – Nei, nå skal vi drikke øl, kose oss og fyre bål. Vi blir her til solen kommer frem igjen, sier Henning Anti.
 5. Da Høyre begynte med humor fikk de dobbelt så mange følgere. Problematisk, mener retoriker.

  Hvis du følger Høyre på Instagram blir du servert statsminister Erna Solberg iført birøkterdrakt, vitser om Paradise hotel og Tinder-referanser. Det du ikke får, er politikk.
 6. Vi målte badevannet: Himmelsk i havet

  En uke med ekstremhete har fyrt opp badesesongen i Oslo. Aftenposten hoppet i havet etter å ha sjekket badetemperaturen i Oslofjorden.
 7. I Japan er svaret på eldrebølgen økt velferd, ikke mindre. Og det fungerer.

  TOKYO (Aftenposten): I Norge må en hel generasjon unge belage seg på å jobbe lengre, betale mer skatt og få mindre igjen fra staten når de blir gamle.
 8. Depresjon, sykdom og dårlig søvn. Likevel klarer vi ikke å logge av.

  Etter en time med psykolog fikk Aftenpostens journalist svar på hvorfor sosiale medier gir henne uro.
 9. En ny generasjon norske høyreradikale

  De er unge, intellektuelle og ønsker å distansere seg fra det tradisjonelle høyreekstreme miljøet. Målet er å gjøre det offentlige ordskiftet i Norge langt råere.
 10. Mot rekordår for snøskred i Norge. Slik kan du redde deg ut av raset.

  Ved utgangen av februar var så mange som 113 personer involvert i snøskred i Norge. På samme tid i fjor var tallet 21.
 11. Nytt Høyre-forslag: Ja til å hjelpe single til å få barn, men nei til eggdonasjon

  Erle måtte reise til Danmark for å bli mor, fordi det ikke er lov å hjelpe single med dette i Norge. Nå kan det bli flertall på Stortinget for lovendring.
 12. – Teknologien bak bitcoin kan bli milliardindustri i Norge

  Eksperter mener Norge kan lykkes stort innen blokkjedeteknologi. Men oppstartsbedriftene møter motstand hos myndighetene.
KortfilmSe flere →
 1. Kortfilm: School’s out

  I løpet av sine 40 år som lærer har Yvonne hatt ansvar for 1200 barneskoleelever – og foreldrene deres. Under det som nok blir hennes siste konferansetime, stemples hun som en utbrent og utdatert rødstrømpe. Da renner begeret fullstendig over for Yvonne – tsunami-style. (Regi: Jamille van Wijngaarden)
 2. Kortfilm: Life smartphone

  Med nesen ned i smarttelefonen flykter vi fra vårt eget liv og blir utilgjengelige for dem rundt oss. Stadig flere blir mobilavhengige. I aller verste fall kan mobilbruken også være dødelig. (Regi: Chenglin Xie)
 3. Kortfilm: Det siste ekteskapet

  Det er gått noen år siden katastrofen inntraff. Janne og Marie er ikke lenger så bekymret for å bli spist levende av zombier. Men bak det hjemmesnekrede høyspentgjerdet trues idyllen av hverdagslige krangler og kjedelig sex. Ja, de har livet i behold etter apokalypsen, men vil ekteskapet overleve? (Regi: Johan Tappert og Gustav Egerstedt)
 4. Kortfilm: Avstand

  Utagerende, rare mennesker blir ofte ignorert i det offentlige rom. De oppfattes truende. Hva om man svarte når de ropte, eller prøvde å starte en samtale? Kanskje har man mer til felles enn man tror. Denne kortfilmen har vunnet priser ved mer enn 20 internasjonale filmfestivaler og er kortlistet til årets Oscar-utdeling. (Regi: Susan Béjar)
 5. Kortfilm: Coming home

  Indianerne har endelig slått cowboyene ned i støvlene. Nå må amerikanere med immigrantbakgrunn reise hjem igjen, tilbake «dit de kom fra». (Regi: Benjamin Swiczinsky)
 6. Kortfilm: Swipe

  En ung gutt er i ferd med å få en skikkelig lærepenge. I 1997 er brorparten av pornoen fortsatt analog, og det kan suge skikkelig å trekke det korteste strået. (Regi: Anthony Sneed)
 7. Kortfilm: Sånn egentlig

  Det startet med en enkel forespørsel om å få sitte på bussen. Men endte i en opphetet diskusjon om når og hvordan man er norsk nok. (Regi: Det sporadiske filmkollektivet og Rikke Gregersen)
 8. Kortfilm: Two girls, one boat

  Tvillingene Kaisa og Jade skal gjenforenes på padletur og har inngått en pakt om å la mobilene være hjemme. Men Jade er internasjonal influencer og har store planer for utflukten. Og da den hemmelige sponsoravtalen og backup-mobilen avsløres, blir det skikkelig dårlig stemning i den lille gummibåten. (Regi: Aleksi Delikouras)
 9. Kortfilm: The silent child

  OSCAR-VINNER: Hun er født døv i en familie der alle andre hører. De stressede og overarbeidede foreldrene vil gjerne hjelpe fireåringen og gjøre henne «normal». Derfor ansetter de en sosialarbeider som spesialiserer seg på døve barn. Det blir fort tydelig at Libby ikke er den eneste som trenger hjelp. (Regi: Chris Overton)
 10. Kortfilm: Elveleie

  Alt hun vil, er å bli våket over i tre dager – til sjelen har forlatt kroppen. Da hverken eksmannen eller den nye kona vil oppfylle hennes siste ønske, tar døtrene saken i egne hender. (Regi: Sylvelin Måkestad)
 11. Kortfilm: Utsikten her oppe

  Lila og Claire er naboer i samme oppgang, men har aldri snakket sammen. Etter en ubehagelig visitt fra Claire, spørs det om de noen gang kan bli gode naboer. (Regi: Marco Calvani)
 12. Kortfilm: Lykke til

  Hva skjedde med Helene i går? Hun husker ingenting. Og da Patrick prøver å forklare, fører det bare til misforståelser som raskt blir til mistanker. (Regi: Mattis Ohana Goksøy)
 • Øyvind Tveter
  Øyvind Tveter
  Journalist og fotograf

Da Emma og Martin Julseth Barfod dro på visning i en tomannsbolig på Ris i Oslo, tenkte de først at boligen måtte pusses opp.

I boligannonsen sto det at det var moderniseringsbehov, og megler gjentok at både kjøkken og bad trengte å pusses opp.

– Det var en forventning om at hele boligen burde renoveres. Vi hadde derimot et helt annet syn på saken, sier Emma Julseth Barfod.

Hvorfor paret lot være å pusse opp, kan du se i videoen øverst på siden.

De malte tak og pusset ned gulvet. Ellers har alt i det 30 år gamle huset fått stå urørt.

Les mer om

 1. Oppussing
 2. Miljø og klima